Ez az igazi puncstorta recept!

Igazi békebeli recept következik most: a dédmamám puncstortája. Puha piskóta, extraszaftos kakaós-rumos töltelék, és az elmaradhatatlan puncsszínű bevonat. Ez egy igazi felnőtteknek való torta, nem sajnáljuk belőle a rumot. 

Puncstorta2 01
Ötvös Zsuzsanna

Fontos, hogy jó minőségű rumot használjunk hozzá, hiszen ez fogja megadni a puncstorta karakteres ízét. A sütőrumot és a rumízű szeszesitalt felejtsük is el gyorsan, és keressünk hozzá egy finom barna rumot!

Hozzávalók egy 24 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

12 tojás
240 g cukor
240 g liszt

Kakaós szirup:

200 g cukor 
2 ek. holland kakaópor 
2 dl víz

Betöltéshez kell még:

6-8 ek. meggylekvár (vagy más piros bogyós gyümölcsből készült lekvár) 
50-100 g mazsola ízlés szerint 
1,5 dl rum

Bevonás:

3 tojásfehérje 
9 ek. porcukor 
egy kevés piros ételfesték

1. Először két hat tojásos piskótát sütünk. Ehhez (laponként) hat tojást kettéválasztunk.

2. A sárgákat 60 g cukorral habosra keverjük egy kézi habverő segítségével. A fehérjéket 60 g cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a tojássárgákhoz keverjük, majd beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

3. 24 cm-es tortakarikában, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. A maradék hat tojásból, 120 g cukorból és 120 g lisztből ugyanígy sütünk még egy piskótát. A két piskótakarikát hagyjuk kihűlni.

5. A két piskótakarika közül az egyikből a tölteléket fogjuk elkészíteni. Ennek a piskótakarikának a harmadát kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a rummal.

6. A piskótakarika maradék kétharmadát kézzel összemorzsoljuk, morzsásra tépkedjük.

7. Főzünk egy kakaós szirupot. Ehhez a cukrot, a kakaót és a vizet forrásig melegítjük, majd kb. 5 percig hagyjuk gyöngyözve forrni.

8. A szirupot a morzsásra tépkedett piskótára öntjük, hozzáadjuk a mazsolát is, és alaposan összekeverjük: teljesen át kell járnia a piskótát a szirupnak, hogy ne legyen száraz a torta. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a rummal lelocsolt piskótakockákat (és a mazsolát, ha teszünk bele).

9. A második piskótakarikát két lapba vágjuk. Az egyiket a tortakarika aljába tesszük, majd megkenjük a lekvárral. Ráhalmozzuk a szirupos-rumos tölteléket, elegyengetjük, majd erre rátesszük a második piskótalapot, amelynek a töltelék felé néző oldalát szintén megkentük lekvárral.

10. A torta tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd egy éjszakán keresztül préseljük: a sütőpapírra kilós cukrot, rizst stb. halmozunk egyenletesen, ami lesúlyozza a tölteléket.

11. A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz fölött kemény, fényes habbá verjük. Végül egy kevés piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük. Ezzel vonjuk be a torta tetejét és az oldalát. A maradék tojáshabot egy kevés plusz festékkel picit sötétebbre színezzük, habzsákba vagy sima nejlonzacskóba (amelynek levágjuk a csücskét) töltjük, és becsíkozzuk vele a torta tetejét. Pár órán keresztül hagyjuk száradni a tojáshabot.

Puncstorta1 01
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek