Kolbászteszt: Csabikám Gyulait!

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen káros hatással van a szervezetre az ilyenformán feldolgozott sertéshús, úgy gondoltuk, itt az ideje letesztelni, hogy van-e különbség szeletelt Gyulai kolbász és Gyulai kolbász között.

Kizárólag a vákuumos kiszerelésűek kerültek az asztalra, összesen hét változat. Úgy tűnik a szerkesztőséget nem különösebben hatotta meg a múltkori kolbászhírcunami, lelkesen ácsíngóztak a tányérok előtt, és falatozgattak. 

Csalóka ez a Gyulai kolbász dolog, ugyanis négy, általunk próbált terméket is a Gyulahús gyárt. Egyébként ez látszik a teszt végeredményén is, hiszen ezek a kolbászok alig egy pontnyi eltéréssel végeztek egymás után a sorban. A másik gyártó a Kaiserfood, innen két termék került az asztalra, illetve maradt a tescós, amin nincs feltüntetve a származása azon kívül, hogy a Tesco a forgalmazó. Egyébként gyanítjuk, hogy a Gyulahús terméke lehet, mivel feltűnően jó helyezést ért el.

A teszt alatt csakis érzékszerveinkre hagyatkoztunk, tehát nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket. Alapul a régi gyulai ízét vettük, amit valljunk be őszintén, már nem igen lehet felfedezni ezekben a felvágottakban, főleg, ha nem rúddal veszi az ember. 

Utolsó helyezett: Csabahús Gyulai szárazkolbász, 9 pont

Összetevők: sertéshús, sertés szalonna, étkezési só, csemege és csípős fűszerpaprika, fűszerek, antioxidáns (rozmaringkivonat), tartósítószer (nátrium-nitrit), 100 g termék 150 g sertéshús felhasználásával készült.

Elmondjuk, hogy a Csabai Gyulai kolbász - ami egyébként is egy vicc - nem jó. Nagyon nem. Maradjon inkább a Csabahús a Csabai kolbásznál, azzal nincs semmi gond, és még finom is.

5
„Enyhén csíp, és rágós is. Nem jön be.” „Nagyon rossz, még a legolcsóbb mirelit pizzán is jobb kolbász van.” „Ronda és szar.”

Hatodik helyezett: Pikok, Pannónia Gyulai kolbász, 11,5 pont

Összetevők: Sertéshús, sertésszalonna, étkezési só, sertésfehérje, fűszerek, fűszerkivonatok, antioxidáns: rozmaringkivonat, tartósítószer: nátrium-nitrit, 100 g késztermék 150 g sertéshús felhasználásával készült.

Egyelőre túl sok újat nem tudunk mondani, a két utolsó helyezett kolbásznak teljesen megegyezik az összetevőlistája, és hasonlóan rosszak is. Mind a két készítmény a Csabahús terméke, kár értük.

3
„Zsíros, hóka, sós, és unalmas. Kár.” „Nagyon száraz és műíze van.” „Kellemes, de nem a legjobb.”
 

Harmadik helyezett: Gyulai, tradíció és minőség, 13 pont

Összetevők: Sertéshús, Gyártási szalonna, Só, csípős paprika-őrlemény, csemege paprika-őrlemény, fűszerek, savanyúságot szabályozó anyag: E575, szacharóz, ízfokozó E621, antioxidáns E-300, E-330, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 147 g sertéshús felhasználásával készült.

És egy hirtelen ugrással el is érkeztünk a dobogós helyezettekhez, igen, mivel több megosztott helyezés is született. Túl sok jóra azonban egyelőre még ne számítson egyik terméknél sem. Hiába harmadikok, ízre és állagra nem igazán kellemesek, és a bronzérem csak azért juthatott nekik, mert az utolsó kettő tényleg rémes volt. Ja, és ez csípős is, bár a csomagolásán ezt nem tüntették fel, az összetevők között megbújt a csípős paprika-őrlemény, ami eléggé kiérződik az ízén.

6
„Csíp, ronda, büdös, nagy zsírdarabokkal.” „Úgy néz ki, mint ami romlott. Az íze is olyan.” „Furcsa ízek, inkább borsos kolbászt írnék a csomagolásra gyulai helyett.”

Harmadik helyezett: Karát, Gyulai vékonykolbász, 13 pont

Összetevők: Sertéshús, Gyártási szalonna, Só, Paprika-őrlemény, Fűszerek, Antioxidánsok /E-300, E-330/, Szacharóz, Tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 152 g sertéshús felhasználásával készült.

Ha már a két bronzérmes közül kellene választani, válassza azt, amelyik olcsóbb, igazán nincs nagy különbség sem összetevőkben, sem élményben. De ha igazán jó Gyulait szeretne enni, olvasson tovább.

1
„Disznó- és pirospaprikaízű, viszont sajnos eléggé nem jó.” „Ízlik ez a kolbász, zsíros is meg szaftos is. az a baj, hogy egyszerre 4 szeletet kell enni belőle.” „Csípős, de íze nem sok van. Mintha a csípősséggel próbálnák leplezni a semmit.”
 

Második helyezett: Tesco Gyulai szárazkolbász, 14 pont

Összetevők: Sertéshús, Sertésszalonna, Étkezési só, Csípőspaprika-őrlemény, Csemegepaprika-őrlemény, Fűszerek, Savanyúságot szabályozó anyag (glükono-delta-lakton), Szacharóz, Ízfokozó (nátrium-glutamát), Antioxidánsok (aszkorbinsav, nátrium-eritroaszkorbát, citromsav), Tartósítószer (nátrium-nitrit), Stabilizátor (trinátrium-citrát), 100 g késztermék 120 g sertéshús felhasználásával készült.

A Tesco saját márkása ezüstérmes lett, milyen meglepő, természetesen az egyik „igazi” Gyulaival egyetemben. Szomorúan konstatáltuk, hogy nátrium-glutamát (E621), szacharóz és nátrium-nitrit (E250) is szerepel az összetevőlistáján - mint egyébként szinte mindegyik termékben a kóstolón-, de legalább az ízét eltalálták. Az is valami...

7
„Sós is, zsíros is, de nem rossz, van íze, nem csak a só.” „Ez nem lenne annyira szar, ha nem lenne ilyen száraz és nem esne szét.” „Elég paprikás, nekem nem jön be.”
 

Második helyezett: Gyulai, Gyulai kolbász, 14 pont

Összetevők: sertéshús, gyártási szalonna, só, paprika-őrlemény, fűszerek, antioxidánsok /E-300, E-330/, szacharóz, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 152 g sertéshús felhasználásával készült.

Íme a másik ezüstérmes, összetevőügyileg jobb, mint az előző, de azért még mindig nem valami nagy szám. Bár többen is kolbászrajongók a szerkesztőségben, ez valahogy nem jött át ezen a kóstolón.

4
„Száraz, és csak sóíze van.” „Baromi vékony, de melegszendvicsnek talán jó lenne.” „Gyanús darálthúst érzek benne.”

Első helyezett: Gyulai, Gyulai kolbász, 15 pont

Összetevők: sertéshús, gyártási szalonna, étkezési só, paprika-őrlemény, fűszerek, antioxidánsok /E-300, E-330/, cukor, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 162 g sertéshús felhasználásával készült.

A Gyulainak sikerült rávernie saját testvéreire, bár azt nem árt tudni, hogy mindnek más az összetevője. Jó, nem sokban térnek el, de eltérnek. Nézze meg jól ennek a csomagolását, mert ebben nem fog csalódni. Összetevőügyileg elfogadható, főleg, hogy ehhez használták fel a legtöbb húst. 

8
„Ez nem lenne rossz, ha nem lenne annyira nagyon sós.” „Szemét szaga van. az íze édeskés, az állaga zsíros.” „Csúnya, ellenben nagyon finom.”
 
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 25) Itt vettük
Gyulai, Gyulai kolbász 399 3990 15 Aldi
Gyulai, Gyulai kolbász 449 5613 14 Tesco
Tesco Gyulai szárazkolbász 399 3990 14 Tesco
Karát, Gyulai vékonykolbász 399 3990 13 Penny Market
Gyulai, tradíció és minőség 279 3487 (akciós ár) 13 Auchan
Pikok, Pannónia Gyulai kolbász 399 3990 11,5 Lidl
Csabahús Gyulai szárazkolbász 389 5187 9 Tesco
 
 
 
 
 
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra