Most, hogy már tudjuk, hogy milyen káros hatással van a szervezetre az ilyenformán feldolgozott sertéshús, úgy gondoltuk, itt az ideje letesztelni, hogy van-e különbség szeletelt Gyulai kolbász és Gyulai kolbász között.
Kizárólag a vákuumos kiszerelésűek kerültek az asztalra, összesen hét változat. Úgy tűnik a szerkesztőséget nem különösebben hatotta meg a múltkori kolbászhírcunami, lelkesen ácsíngóztak a tányérok előtt, és falatozgattak.
Csalóka ez a Gyulai kolbász dolog, ugyanis négy, általunk próbált terméket is a Gyulahús gyárt. Egyébként ez látszik a teszt végeredményén is, hiszen ezek a kolbászok alig egy pontnyi eltéréssel végeztek egymás után a sorban. A másik gyártó a Kaiserfood, innen két termék került az asztalra, illetve maradt a tescós, amin nincs feltüntetve a származása azon kívül, hogy a Tesco a forgalmazó. Egyébként gyanítjuk, hogy a Gyulahús terméke lehet, mivel feltűnően jó helyezést ért el.
A teszt alatt csakis érzékszerveinkre hagyatkoztunk, tehát nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket. Alapul a régi gyulai ízét vettük, amit valljunk be őszintén, már nem igen lehet felfedezni ezekben a felvágottakban, főleg, ha nem rúddal veszi az ember.
Utolsó helyezett: Csabahús Gyulai szárazkolbász, 9 pont
Összetevők: sertéshús, sertés szalonna, étkezési só, csemege és csípős fűszerpaprika, fűszerek, antioxidáns (rozmaringkivonat), tartósítószer (nátrium-nitrit), 100 g termék 150 g sertéshús felhasználásával készült.
Elmondjuk, hogy a Csabai Gyulai kolbász - ami egyébként is egy vicc - nem jó. Nagyon nem. Maradjon inkább a Csabahús a Csabai kolbásznál, azzal nincs semmi gond, és még finom is.
Hatodik helyezett: Pikok, Pannónia Gyulai kolbász, 11,5 pont
Összetevők: Sertéshús, sertésszalonna, étkezési só, sertésfehérje, fűszerek, fűszerkivonatok, antioxidáns: rozmaringkivonat, tartósítószer: nátrium-nitrit, 100 g késztermék 150 g sertéshús felhasználásával készült.
Egyelőre túl sok újat nem tudunk mondani, a két utolsó helyezett kolbásznak teljesen megegyezik az összetevőlistája, és hasonlóan rosszak is. Mind a két készítmény a Csabahús terméke, kár értük.
Harmadik helyezett: Gyulai, tradíció és minőség, 13 pont
Összetevők: Sertéshús, Gyártási szalonna, Só, csípős paprika-őrlemény, csemege paprika-őrlemény, fűszerek, savanyúságot szabályozó anyag: E575, szacharóz, ízfokozó E621, antioxidáns E-300, E-330, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 147 g sertéshús felhasználásával készült.
És egy hirtelen ugrással el is érkeztünk a dobogós helyezettekhez, igen, mivel több megosztott helyezés is született. Túl sok jóra azonban egyelőre még ne számítson egyik terméknél sem. Hiába harmadikok, ízre és állagra nem igazán kellemesek, és a bronzérem csak azért juthatott nekik, mert az utolsó kettő tényleg rémes volt. Ja, és ez csípős is, bár a csomagolásán ezt nem tüntették fel, az összetevők között megbújt a csípős paprika-őrlemény, ami eléggé kiérződik az ízén.
Harmadik helyezett: Karát, Gyulai vékonykolbász, 13 pont
Összetevők: Sertéshús, Gyártási szalonna, Só, Paprika-őrlemény, Fűszerek, Antioxidánsok /E-300, E-330/, Szacharóz, Tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 152 g sertéshús felhasználásával készült.
Ha már a két bronzérmes közül kellene választani, válassza azt, amelyik olcsóbb, igazán nincs nagy különbség sem összetevőkben, sem élményben. De ha igazán jó Gyulait szeretne enni, olvasson tovább.
Második helyezett: Tesco Gyulai szárazkolbász, 14 pont
Összetevők: Sertéshús, Sertésszalonna, Étkezési só, Csípőspaprika-őrlemény, Csemegepaprika-őrlemény, Fűszerek, Savanyúságot szabályozó anyag (glükono-delta-lakton), Szacharóz, Ízfokozó (nátrium-glutamát), Antioxidánsok (aszkorbinsav, nátrium-eritroaszkorbát, citromsav), Tartósítószer (nátrium-nitrit), Stabilizátor (trinátrium-citrát), 100 g késztermék 120 g sertéshús felhasználásával készült.
A Tesco saját márkása ezüstérmes lett, milyen meglepő, természetesen az egyik „igazi” Gyulaival egyetemben. Szomorúan konstatáltuk, hogy nátrium-glutamát (E621), szacharóz és nátrium-nitrit (E250) is szerepel az összetevőlistáján - mint egyébként szinte mindegyik termékben a kóstolón-, de legalább az ízét eltalálták. Az is valami...
Második helyezett: Gyulai, Gyulai kolbász, 14 pont
Összetevők: sertéshús, gyártási szalonna, só, paprika-őrlemény, fűszerek, antioxidánsok /E-300, E-330/, szacharóz, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 152 g sertéshús felhasználásával készült.
Íme a másik ezüstérmes, összetevőügyileg jobb, mint az előző, de azért még mindig nem valami nagy szám. Bár többen is kolbászrajongók a szerkesztőségben, ez valahogy nem jött át ezen a kóstolón.
Első helyezett: Gyulai, Gyulai kolbász, 15 pont
Összetevők: sertéshús, gyártási szalonna, étkezési só, paprika-őrlemény, fűszerek, antioxidánsok /E-300, E-330/, cukor, tartósítószer /E-250/, 100 g késztermék előállítása 162 g sertéshús felhasználásával készült.
A Gyulainak sikerült rávernie saját testvéreire, bár azt nem árt tudni, hogy mindnek más az összetevője. Jó, nem sokban térnek el, de eltérnek. Nézze meg jól ennek a csomagolását, mert ebben nem fog csalódni. Összetevőügyileg elfogadható, főleg, hogy ehhez használták fel a legtöbb húst.
Termék neve | Ár (forint) | Fajlagos ár (Ft/kg) | Pont (max. 25) | Itt vettük |
Gyulai, Gyulai kolbász | 399 | 3990 | 15 | Aldi |
Gyulai, Gyulai kolbász | 449 | 5613 | 14 | Tesco |
Tesco Gyulai szárazkolbász | 399 | 3990 | 14 | Tesco |
Karát, Gyulai vékonykolbász | 399 | 3990 | 13 | Penny Market |
Gyulai, tradíció és minőség | 279 | 3487 (akciós ár) | 13 | Auchan |
Pikok, Pannónia Gyulai kolbász | 399 | 3990 | 11,5 | Lidl |
Csabahús Gyulai szárazkolbász | 389 | 5187 | 9 | Tesco |