Teszt: gyerekjoghurt, ami nem is joghurt

Még mindig sokkal többen vesznek gyümölcsjoghurtokat, mintsem nekiálljanak otthon friss gyümölccsel megpakolt házi joghurtot készíteni. Pedig nem nagy szám, kell egy sima natúr joghurt, bele friss gyümölcs, homogénre turmixolni, esetleg mézet belekeverni, és tádám, kész is a "mindenmentes” gyümölcsjoghurt.

Na, de, hogy miért hoztam fel a témát: gyerekeknek készült gyümölcsjoghurtokat, vagy legalábbis tejkészítményeket teszteltünk, amiket a felnőttek is igen szívesen kanalaznak desszertként. Azt muszáj megemlíteni, hogy egyik termék címkéjén sem találkoztunk a „joghurt” szóval, vagy az új korlátozások miatt, vagy egyszerűen csak a köznyelvben terjedt el, hogy ezek joghurtok.

Amiben biztosan megegyeznek ezek a desszertek: gyümölcsöt sosem láttak, vagy csak nagyon kis mennyiségben, tele vannak cukorral, túróból és tejszínből állnak - jobb esetben. 

Gyümölcsjoghurt a magyar élelmiszerkönyv szerint

  • Az ide tartozó termékek megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, meghatározott összetevőkből (Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek. A gyümölcsös/ízesített termékekhez ízesítőanyagok és zselatin is használható) vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készülnek.
  • Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.
  • 2.1.1: Ezen belül az élőflórás joghurt készítéséhez ezeket a mikróbatenyészeteket használják: streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckiisubsp. bulgaricus meghatározott arányú szimbiotikus tenyészete.
  • Nem élőflórás készítmény: Olyan mikrobapusztító módszerrel (pl.: utóhőkezeléssel) kezelt termékek, amelyeket a felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztásssal állítottak elő. A mikrobapusztítás következtében a termékben a romlást okozó, valamint a kultúrából származó mikroorganizmusok száma és aktivitása nagymértékben csökken,
    így a termék hosszabb ideig tárolható.
  • kevert alapanyagból gyártott termékek esetében az összetevők felsorolásában a felhasznált tejféleségek mennyiségét is, - a nem kizárólagosan aromával ízesített termékek esetén az ízesítőanyag mennyiségét is fel kell tüntetni.

Forrás

MG 7025

A kóstolón összesen hat különböző terméket próbáltunk ki, ízben hasonlítottak egymáshoz, valószínű mindbe egyazon gyártó aromáját keverték, de még így is volt pár ehetetlen közöttük.

Minden terméket végigkóstoltunk, ha egy fajtán belül több ízesítés volt, mindegyiken végigmentünk. A desszerteket nem tudományos alapon vizsgáltuk, a legfinomabbat kerestük közöttük. Plusz feladat volt a kollégáknak, hogy tippeljék meg, melyik milyen ízű.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, egy termék sem lépte át a 20-as ponthatárt, és egy kicsit (nagyon) el is keseredtünk, hogy mennyire siralmas a felhozatal.

Utolsó: Bauer, túrókrém gyerekeknek, 5 pont

Összetevők: sovány túró, cukor, gyümölcsvelő és/vagy gyümölcslésűrítmény, sűrítőanyag (módosított keményítő), aromák, színező élelmiszerek (epres és sárgabarackos esetén): céklalé- és sárgarépalé-sűrítmény, gyümölcstartalom: 6%. 100 g/ 94 kcal.

A Bauer epres, banános és sárgabarackos ízzel csábítja a gyerekszíveket, de hódítani maximum a Maja a méhecskés dizájnjával tud, annyira förtelmes masszát töltöttek a kis dobozokba. Alig kapott pontot – ez mindent elmond.

MG 7008

„Mindegyiknek nagyon lisztes jellege van, az elsőnek édesítőszeres mellékíze van, a középső bizonytalan aroma+liszt, a harmadik gyerekfogkrém, liszttel.” „Ha ez eper, akkor cseréljék le az aromabeszállítót, mert ez vállalhatatlan ízvilág. A zöldről nem lehet tudni, hogy micsoda, a van valami túrós beütés, és ennyi.” „Ez vaniliás -  citromos - banános? Lehet, hogy csak egyszerűen az van ráírva, hogy " joghurt , undorító ízvilággal?"  „A második mi? Sósav? Hányás? Kolbász? A harmadik nagyon olcsó, ízfokozókból előállított epres sütemény ízű.” „Nagyon édes, nagyon mű, és túl túrós az ízvilág.”

Ötödik: Milbona, zsírszegény túrókrém különböző gyümölccsel (6%), hozzáadott kalciummal (Lidl), 13 pont

Összetevők: túró 86%, cukor, gyümölcs, módosított kukoricakeményítő, színezőanyagok: céklalé- és sárgarépalé-sűrítmény, kalcium-karbonát, sűrítő anyag: guar gumi, xantán gumi, természetes aroma. 100 g/ 105 kcal. 

Természetesen itt is az eper, banán, sárgabarack kombó a nyerő. Ízben nem valami óriási, de legalább ki lehet találni, hogy éppen milyen ízesítéstől menjen el az ember kedve az édességtől.

MG 7006

„Van benne egy piros színezékes, eperaromás, a másik banános gyerekfogkrém citromsavval, a harmadik meg műbarack citromsavval. Édes, műízű izék.” „ Ebben van klasszikus eper aroma, egészen perverz banán, és talán narancs, ami teljesen szürreális.” „ Sárgabarackos légfrissítő íz, a banános az konkrétan kínzás, az epresnek meg hányásos utóíze van.” „Extra illata van az összesnek, nem túl édes, savanykás, ízlik.”

Negyedik: Milfina, desszert jellegű friss sajtkészítmény 6% gyümölccsel és D-vitaminnal (Aldi), 13,5 pont

Összetevők: friss sajt, cukor, gyümölcsök, módosított kukoricakeményítő, színezőanyagok: céklalé- és sárgarépalé-sűrítmény, kalcium-karbonát, kalcium-foszfát, sűrítő anyag: guar gumi, xantángumi, természetes aroma, D vitamin. 100 g/ 105 kcal. 

Nos, az aldisnál a sárgabarack kiesett, helyette bejött a málna a banán és az eper mellé. Nagyon kiérzősik a sajt íz ebben a termékben, de ettől még a gyerekek imádni fogják, mert édes.

MG 7021

„Van egy málnás, egy epres, egy banános, és mindegyik nagyon édes.” „Ezek nem rosszak, nem túl édes, krémes, ha a gyereknek adnék ilyen hülyeséget, talán ezt venném meg. De sokkal egyszerűbb venni egy joghurtot, beledobni egy kis gyümölcsöt és kész.” „ A málnás inkább málnaszörp ízű, a banános tök savanyú, de az epres sem valami csodálatos. A egészben mégis az a legundorítóbb, ahogy vizeződik az egész.” „Sajt íze van, ami nagyon bizarr, plusz még rettentően édes is, szörnyű.”

Harmadik: Müller gyümölcsjoghurt barack, erdei gyümölcs, banán és eper ízben, 14 pont

Összetevők: sovány túró, cukor, gyümölcsvelő és/vagy gyümölcslésűrítmény, sűrítőanyag (módosított keményítő), aromák, színező élelmiszerek (epres és sárgabarackos esetén): céklalé- és sárgarépalé-sűrítmény, gyümölcstartalom: 6%. 100 g/ 94 kcal.

Visszakaptuk a barackot, a málnát az erdei gyümölcs, az eper és a mindenki által utált banán viszont maradt. Kicsit nyomasztó. Ízben ez sem tudott újat mutatni, bár legalább már pontszámban sem kapott többet a többinél. Elég egyhangú lenne a világ ha csak ilyen készítményeket lehetne kapni. Ja, és azt ne felejtsük el, hogy ez lett a bronzérmes.

MG 7018

„Ezekben több a citromsav, mint a mezőny átlagában, 4 íz van, 1 epres, 1 banános, 1 barackos, 1 nem tudom.” „Ezek nem túl izgalmas tételek, de nem rosszak, erős közepes.” „ A barackos nem olyan rossz, csak folyós. A másik eper vagy málna és egész jó. A harmadik tuti eper, gyerekkoromban ettem hasonlót, és azt nagyon szerettem, Talán csak azt a fajta joghurtot szerettem. A banán nem jó, bár fényévekkel jobb, mint az összes többi próbálkozás.” „Folyós és semmilyen ízre nem lehet ráismerni. Túl savanyú, de közben érezni az édesítőt is. Borzalom.”

Második: Campus, friss sajtkészítmény 6% gyümölccsel, hozzáadott D-vitaminnal és kalciummal (Penny Market), 14,5 pont

Összetevők: friss sajt (82%), cukor, gyümölcspüré, módosított kukoricakeményítő, színezőanyagok: céklalé- és sárgarépalé-sűrítmény, kalcium-karbonát, kalcium-foszfát, sűrítő anyag: guargumi, xantángumi, természetes aroma, D vitamin. 100 g/ 105 kcal. 

Az ezüstérmes termék is hozta a jól megszokott formát: tökéletes aromavilág, sárgabarack, eper és banán formájában. Legalább már azt el lehet mondani, hogy ez a termék megosztotta a kóstolókat és inkább szerették, mint utálták.

MG 7012

„Ugyanaz a 3 íz: műeper, műbanán, műbarack. Viszont nem bántó.” „Utálom a barackosat, van egy nagyon nyomasztó aromája. Az eper nem édes, a banán tragikus.” „ Kiült a víz a tetejére, ami nem túl gusztusos. A banánosnak nagyon rossz rágó íze van, a másik meg illatosító ízű.” „Mostantól csak ilyet eszem, mind nagyon finom, és nálam veri a Danoninót (eddig az volt a kedvencem).

Első: Danonino, eperízű tejtermék hozzáadott kalciummal és D-vitaminnal, 17,5 pont

Összetevők: sovány túró 53%, tejszín 24,5%, eperízű készítmény 15% [ivóvíz, eperpüré 41%, cukor, oligofruktóz, módosított keményítő, kalcium (kalcium-citrát), cékla koncentrátum, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), aroma, sűrítőanyagok (guargumi, szentjánoskenyérliszt, xantángumi), D3-vitamin], cukor, tejfehérje, zsírtartalom: 2,9% (m/m)., gyümölcstartalom: 6,1%.  100 g/ 107 kcal. 

Fölényesen nyert a Danonino, de azért a maximális pontszámtól ez is messze volt, ráadásul kétszer annyiba kerül, mint szinte minden vetélytárs. A csomagban mindegyik pohár eperízű, furcsálltuk is, hogy már csak epres és vaníliás ízekben árusítják, úgy rémlik, régen hatos kiszerelésben volt kapható, háromféle ízesítésben. 

MG 7011

„Cukor, eperaroma, kevés más, de legalább nincs mellékíze.” „Bocs, de ezt SOSE adja a gyerekének mert alkalmatlan emberi fogyasztásra, bármi is ez.” „ Epres, egynek elmegy, de milyen jó lenne, ha lenne ezekben némi gyümölcs.” „Imádom és kész.”

 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 25)
Danonino, eperízű tejtermék hozzáadott kalciummal és D-vitaminnal 299 1495 17,5
Campus (Penny Market) 239 664 14,5
Müller 399 798 14
Milfina (Aldi) 239 664 13,5
Milbona (Lidl) 139 794 13
Bauer, túrókrém gyerekeknek 449 1497 5
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra