Hét konyhai mítosz, aminek ön is bedőlt

Önnel is előfordult már, hogy farkaséhesen ült otthon, és bár a hűtőben még volt egy kis maradék tegnapról, nem akarta gyorsan megmikrózni, mondván elszáll belőle a tápanyag? Akkor bizony ön egész életében tévhitben élt – és ezt, illetve másik hatot meg is cáfol a HuffPost abban a cikkben, amire nemrég bukkantunk. Kiderül, tényleg gyorsabban forr-e a sós víz és az is, le kell-e hűteni az ételt, mielőtt betesszük a frigóba.

1. A sós víz gyorsabban felforr

Sajnos nem, sőt: a hozzáadott só megnöveli a víz forráspontját (1 liter vízhez 29,2 gramm sót adva 0,5 Celsius fokkal), így nem hogy előbb, de később lesz kész a vacsora. Mivel azonban egy kevés só elengedhetetlen a szervezet számára, ráadásul a tészta sós vízben főzve lesz finom, ne spórolja ki ezt a lépést csak azért, mert már nem bír többet várni.

2. A tésztafőzéshez jó sok víz kell

Ezt bontsuk ketté. A tízszeres mennyiségű víz (10 dkg tészta=1 liter víz) a legtöbbször valóban felesleges. Viszont az fontos, hogy a tészta ne hűtse le túlságosan a lobogó vizet, mert minél lassabban forr fel újra, annál nagyobb az esélye, hogy mállós lesz.

Ráadásul, bár technikailag lehetséges annyi vízben is megfőzni egy adag tésztát, ami éppen csak ellepi, minél kevesebb a víz, annál nagyobb az összetapadás veszélye, vagyis annál több munkánk lesz vele. A sok víz gyorsan lemossa és felhígítja a tésztáról a vízbe kerülő keményítőt. Minél inkább összeérnek a darabok, és minél kevesebb a víz, annál többet kell kavargatni a főzés során, hogy ne tapadjon össze.És bár csábító lehet olajat önteni a vízbe, az olajos tésztára nehezebben tapad a szósz, úgyhogy ezzel csak óvatosan!

És akkor mennyi az annyi? Egy fél kilós csomag tésztához 3-3,5 liter lobogó sós víz biztosan elegendő, és azt elég egyszer, a tészta vízbe kerülése után megkeverni.

3. Az alkohol elpárolog főzés során (mármint az ételből...)

Ez részben igaz: elpárolog, de csak akkor, ha legalább három órán át főzi vagy süti – ezt pedig kevés étel igényli. A maradék alkoholmennyiség egyébként attól függ, milyen hőfokon, technikával (sütés, főzés, pirítás, stb.) készült az étel. Az Idahói Egyetem kutatásai alapján ha alkoholt öntünk valamilyen forró folyadékhoz, aztán rögtön levesszük a tűzről, akkor 85, ha meggyújtjuk az alkoholt, akkor 75, ha főzés nélkül egy éjszakára betesszük a hűtőbe, akkor 70, ha valamire rálötykölve 25 percig sütjük, akkor pedig 45 százaléka marad meg.

Europress / Getty

4. A hús perzselése benntartja a levét

Pont ellenkezőleg: ilyenkor folyadékot veszt – viszont ez a lépés mindenképpen szükséges, ha aranybarnára karamellizált kérgű húst enne - ami finom!

5. A mikrózás elpusztítja a tápanyagokat

Igen, ahogy minden más melegítés is, viszont mivel a mikrózás során kapja a legkevesebb hőt, illetve a legrövidebb ideig az étel, így ez a legkevésbé káros ebből a szempontból.

6. Az ételt teljesen le kell hűteni, mielőtt hűtőbe tesszük

Amellett, hogy értelmetlen már csak azért se tegye, mert a pulton hagyott ételben könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok. Ugyanakkor tűzforrón sem jó nagy mennyiségben pakolni a kaját a frigóba, mert azzal a gépet késztetjük túlságosan nagy teljesítményre.

7. Jeget kell tenni az égési sérülésre

Inkább nyugodjon le, és a jég helyett használjon langyos (nem hideg) vizet, ugyanis előbbi a forró résszel találkozva csak még több kárt okoz a bőr sejtjeiben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra