5+1 konyhai gép, ami középhaladóknak már jól jön

Aki szeret sütni-főzni, előbb-utóbb feltétlenül eljut arra a szintre, hogy úgy érzi, a tehetsége már csak a megfelelő konyhai felszerelés segítségével tud akadály nélkül kibontakozni. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy 1-2 óráig, vagy fél napig tart elkészíteni valamilyen finomságot – utóbbi esetben borítékolható, hogy egy-egy bonyolultabb ételnek nemigen lát neki az ember, legfeljebb évente egyszer.

Szerencsére itt vannak nekünk a jobbnál jobb háztartási gépek, segítségükkel hipp-hopp elkészül a legtartalmasabb minestrone leves vagy a darázsfészek is, ráadásul hamisítatlan házi változatban. Mi pedig a jól végzett munka örömével, roppant elégedetten dőlhetünk hátra.

1. Konyhai robotgép, és a szeletelője, vagy egy kutter

Egy-két répával még megküzdünk a jó öreg vágódeszka-séfkés kombó segítségével, de ha egy hatalmas tál majonézes céklasalátát, esetleg egy fazék minestrone levest készítünk, amibe 2 kiló zöldséget kell julienne-re aprítani, már nagy segítséget jelent egy jó kutter. Érdemes olyat venni, aminek van egy csomó cserélhető adaptere, és akkor darálhatunk vele diót, elkészíthetjük benne a pesztót, pépesíthetjük  a padlizsánkrémet, sőt, még a sajtot is lereszelhetjük vele, és a sort bármeddig folytathatjuk. Érdemes kint tartani a konyhapulton, mert bármikor szükség lehet rá, és ha kéznél van, akkor használni is fogjuk, ez biztos.

2. Dagasztógép (vagy robotgép dagasztókarja)

A tapasztalat szerint amint beruház az ember egy dagasztógépre, ki is fogja használni, sőt, a kelt tészták rajongói az első kenyérsütő gépük kipurcanása után általában már csak ilyet vásárolnak. Változatos és finomabbnál finomabb házi kenyereket, kalácsokat, buktákat lehet a segítségével, minimális idő- és munkaráfordítással készíteni. Ócska tréfa, de sajnos igaz, hogy akinek dagasztógépe van, az nem csak a tésztát dagasztja, hanem saját magát is, mivel a friss kelt tészta addiktív, de nagyon hizlal. Viszont egy-egy jól sikerült produktumtól szuperséfnek (péknek) érzi magát az ember, és az önbizalom már fél siker az életben, ugyebár.

3. Habverő/keverőgép (vagy robotgép habverője)

Mosolyogtatóan egyszerű szerkezet, csak akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos kelléke a konyhának, amikor egyszer, nyilvánvalóan tévedésből elkezdünk kézi habverővel tejszínhabot verni. Nem fog menni. Jó hír viszont, hogy mindenféle krémeket, kevert tésztákat is gyorsan el lehet készíteni a segítségével, és elmosni is könnyű, úgyhogy nem kérdés, hogy fakanál vagy gép.



4. Aszalógép

Aki szereti az aszalt gyümölcsöt vagy a jóféle olívaolajban eltett szárított paradicsomot, annak nagyban megkönnyíti a dolgát egy aszalógép. Először is a nyári kánikulára nem igazán lehet alapozni, bár az idei év kivétel volt, de gondoljunk csak a tavalyi nyárra, ami azt hiszem, keddre esett. A másik lehetőség, hogy a sütőbe toljuk be a gyümölcsöket kiszárítani, de akárhogy is nézzük, az legalább fél-egy nap, és többen is vagyunk, akik nem szívesen mennek el otthonról, amíg megy a sütő. Sajnos az aszalás nem egy takarékos technika, elsőre elég megdöbbentő, hogy egy kiló friss gyümölcsből fél marék szárított lesz, éppen ezért jó sokat kell készíteni belőle. Úgyhogy jól jön, ha van otthon egy aszalógépünk. Egész nyáron menni fog, viszont csupa pompás dolog kerül majd ki belőle, amit majd belesüthetünk a kenyerekbe, kalácsokba is. 

5. Konyhai mérleg

A főzés művészet, a sütés viszont kémia. Vagyis ha az ember bátran belecsap a húrok közé, és elkezd bonyolultabb süteményeket sütni, nagyjából elengedhetetlen egy pontos mérleg. Persze egy ideig meg lehet lenni a nem túl pontos „csésze” „evőkanál” és hasonló mértékegységekkel, de 35 deka cukrot már nem szívesen mérnék ki kanállal, ahogy a 16 deka mákot is csak tippelni tudjuk mérleg nélkül. Márpedig ha ételről van szó, főleg, ha vendégeket is hívtunk rá, jobb nem kockáztatni.

+1 Fagylaltgép

A házi fagyikészítés igazi örömmeló, jutalomjáték. Aki szeret új ízeket kikísérletezni, annak mindenképpen ajánljuk a beszerzését. Tévedni nemigen lehet vele, viszont rendkívüli népszerűség a fagyikészítés jutalma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra