Tudták, hogy Amerikában a hányásízű csokit szeretik?

Nekünk már az ecetes chips is furcsának tűnik, ám számos más variáció létezik, mely sokakat megdöbbent. A Vox összegyűjtötte a legmegdöbbentőbb ízeket és történeteket a világ minden pontjáról, ezekből szemezgettünk. 

Mexikóban nádcukros a Coca-Cola 

A mexikói Coca-Cola jobb mint az USA-ban kapható. Az üdítőital kedvelői szerint a mexikói kóla azért jobb ízű, mert nádcukrot használnak magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett. Ennek oka mindössze annyi, hogy az Egyesült államok kormánya védővámot vetett ki a nádcukorra, ugyanakkor támogatja a kukoricaszirupot.

Justin Sullivan

A kanadaiak szerint az amerikai Hershey csokiszeletnek olyan az íze, mint a hányásnak

A gyártók szeretik a helyi ízléshez illeszteni a termékeiket, azért a csokinak más íze van Kanadában mint az USA-ban. Az USA változat egy ellenőrzött lipolízisen megy át, enyhe savanykás ízt adva a szeletnek. A probléma csak annyi, hogy mind az európaiak mind a kanadaiak szerint a vajsavnak olyan az íze, mint a hányásnak, feltehetően azért, mert jobban kedvelik a keserűbb csokoládét. 

Scott Olson

Hondurasban egy édességgyártó is benne volt a zavargásokban

A Zambo nevű chips Honduras egyik legkedveltebb édessége, de a története nem egy fáklyásmenet. A név maga egy rasszista kifejezést takar, amely a kevert rasszú emberekre használnak. A Dinat Corporation, a Zambos gyártója gyakran kerül viták kereszttüzébe. A tulajdonos Miguel Facussé állítólag a 2009-es hondurasi zavargásokban aktiv szerepet vállalt, lopással, erőszakos cselekedetekkel és korrupcióval vádolják.

dinant.com

Füstölt chilis chipset tolnak Chilében

A latin amerikai chipsek egy része meglehetősen idegen az Európai konyhakultúra számára- A chileiek által kedvelt Tika chipsben például füstölt chilli paprika van, ami a mapuche konyha egyik kedvelt fűszere. A fűszer országszerte elterjedt, de a mapuche emberek csak 1993-ban kapták vissza földjeiket (Patagónia keleti részén) amely sok erőszakkal és áldozattal járt.

Facebook / Tika Natural Chips

A brazilok bezzeg banános pitét kapnak a McDonald'sben

Azt mindenki tudja, hogy a brazilok iszonyatosan sok banánt termelnek, annyira kedvelt gyümölcs, mint az amerikai kultúrában az alma, ezért a helyi mekikben almás pite helyett banánost lehet venni.

Ira Block

Észak-Koreában tilos a Choco Pies

2002-ben megnyílt Észak-Koreában a Kaesong ipari park, az a hely, ahol Dél-koreai vállalatoknál tudnak dolgozni északi emberek. Ezek a cégek gyakran adtak Choco pies nevű édességet a munkásoknak bónuszként. Az édesség, amely két csokoládészeletből áll és némi pillecukrot tartalmaz, nagyon kedvelt az északiak körében és hatalmas feketepiaca van. Talán ezért döntött úgy 2014-ben az Észak-koreai kormány, hogy az édességet kitiltja az országból. Az északi oldal azért aggódott, hogy a döntés lázongáshoz vezet, míg válaszul a déliek lufikra kötve küldték át az édességet az északi oldalra.

John Greim / Europress / Getty

A japánok 200 féle ízben gyártják a Kitkatot

Hihetetlenül népszerű édesség a KitKat Japánban. Annyira, hogy van egy önálló bolt, ahol csak ezt az édességet lehet venni, de azt 200 féle ízben. Enne vörösbabos vagy szójaszószos verziót? Na és az áfonyás-sajtos jobban hangzik? Hogy, miért van ennyi? Néhány gyártó szerint az egyedülálló kereskedelmi rendszer az oka. A több mint 40 ezer bolt igyekszik a vásárlókat becsalogatni magához, ezért a gyártók itt gyakran dobnak limitált szériás édességeket piacra.

Alan Teo / flickr

Franciaországban még a meki is gurmé

A híres francia konyhában nem sok keresnivalója van a mekinek, sokan el is utasítják a jelenlétét az országban. Amikor a cég 1972-ben meg akart jeleni az országban, nemet mondtak az ajánlatára, a '90-es években pedig tüntettek a cég ellen, de mára odáig jutottunk, hogy az USA után Franciaországból érkezik a legtöbb bevétel. Hogy ez hogyan lehetséges? A cég a helyi ételeket készíti el, mint például a Mandise, amely egy csokis és mogyorós piskóta szerű sütemény.

McDonald's
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra