Jamie Oliver utódját kísérgettük forgatni

Donal Skehant a legtöbben az ír Jamie Oliverként emlegetik, leginkább azért mert egy fiatal, jóképű srác, saját főzőműsorral, szakácskönyvekkel és hatalmas Youtube rajongóbázissal. Bejárta már Vietnamot, és most éppen Európát utazza körbe, hogy megkóstolja többek között a magyar konyha fogásait is, majd a Food Network csatornán be is mutassa mit látott. Mi pedig elkísértük és a Gourmet Fesztiválon megnéztük, hogyan zajlik egy főzőműsor forgatása. 

Skehan és a stáb késve, sűrű elnézések közepette érkezik, szoros a programjuk, mert az egyik felvétel elhúzódott. Ezt már ő mesélte, miközben azt mutogatta, hogy csupa cukor a lába, ugyanis cukorkát gyártott, de összetörte a berendezést, és a lábán landolt a folyékony cukormassza. 

Zenészként kezdte, szakács lett

„El sem hiszem, hogy a dalai slágerlistát vezettek. Nagyon béna zenekara volt, kérd csak meg, hogy táncoljon koreográfia szerint! Nekünk csak nagyon ritkán csinálja de baromi vicces. Sokkal jobban illik hozzá a főzés, és hát valljuk be, jobb is benne. De mindenképpen keress rá a Youtube-on a zenekarára, és rakj be videót a cikkedbe, hadd röhögjenek mások is" – ezt az ajánlót a sorozat producerétől és a forgatások vezetőjétől kaptuk.

A négyfős stábot Claudia vezeti, velük van egy operatőr, egy hangtechnikus és egy srác, akinek annyi a feladata, hogy a táskákat és a kameraállványt cipeli utánuk. Skehannal is beszélgetünk a zenebizniszről, azt mondja a szakácskodás sokkal közelebb áll hozzá, ebben szabadabbnak érzi magát.

„Zenészként a kiadó, a koncertszervezők és egy csomó más ember mondta meg, hogy mit csináljak, hogyan csináljam, hova menjek. Aztán indítottam a főzős blogomat, elkészítettem a videóimat, a magam ura vagyok és beleszólhatok mindenbe. Persze ezt nagyon élvezem, sokkal kellemesebb mint mikor zenész voltam". Skehan egyébként az Eurovízión is elindult néhány éve, és mivel a forgatás napján tartották a döntőt, azonnal esélylatolgatásba kezdünk.

„Svédországnak szurkolok, mert a barátnőm svéd. Az íreknek nem is tudok, mert a döntőig sem jutottak. Azt hiszem, hallottam a magyar indulót, szerintem nem rossz dal. Ha visszamegyek a szállásra, biztos megnézem majd, ki nyeri" – fogadkozott a szakács, aki azt is elmondta, hogy sokszor még mindig énekel főzés közben. 

Magyarországra a paprikás csirkéért jött, amit otthon is megfőzne

Ez volt az első alkalom, hogy Budapesten és Magyarországon járt, és eddig csak a gulyást ismerte az ételeink közül. A forgatás előtti nap azonban nem hagyhatta ki a lángost sem, ráadásul elmondása szerint hagyományos típust evett, mert arról beszélt, hogy rengeteg volt rajta a fokhagyma és a tejföl és sajt.

„Még este sem voltam éhes, annyira elnehezített a kaja, éreztem magamban a sok zsírt. El tudom képzelni, hogy mikor buliztok, éjjel még benyomtok egy ilyen lángost, és onnantól kedve nincs az az alkohol, ami ártani tud és a másnap is elviselhetőbb".

A fesztiválon azonban a paprikás csirke volt a fő téma, amiről nem sok előzetes elképzelése volt. "Remélem elmondják majd, hogyan készül, mi kell bele. Ezért is szeretek utazgatni, mert mindenhol jegyzetelek, otthon pedig megpróbálom megfőzni azokat az ételeket, amik ízlettek, és kidolgozok rá egy receptet"- ezzel a mondattal pedig el is érkeztünk az örök kérdéshez, vagyis mennyire lehet kreatív az ember mikor receptekről van szó, és mennyire variálhat kedve és ízlése szerint.

„Az egész a magabiztosságon múlik. Ha magabiztosan mozogsz a konyhában, akkor változtass a recepten kedved szerint. Az alapvető mértékegységek persze maradjanak, de ha te tennél hozzá valamit, lecserélnél egy fűszert másra, akkor nyugodtan kísérletezz. A recept mindig csak útmutató. Ha nem vagy annyira magabiztos, akkor első alkalommal főzz meg mindent a recept szerint, és aztán majd érezni fogod, hogy elfért volna az ételbe egy kis fokhagyma, vagy bármilyen fűszer és hozzávaló. Nagyon sok kommentet kapok a Youtube-on, hogy kipróbálták a receptemet, és tettek még bele egy kis ezt vagy azt, és próbáljam ki. Az esetek többségében tényleg igazuk van, és pont az ennek az egésznek a lényege, hogy mindenki a saját maga ízlése szerint készítse el az ételeket" – lelkendezett Skehan. 

„Hagyd otthon az egódat, ha jó séf akarsz lenni"

Shekant szerint egy jó séf attól jó séf, ha hagyja, hogy az étel beszéljen helyette. Azt mondja, hogy ezt a nagyon menő séfek sokszor nem tartják be.

„Ha jó szakács akarsz lenni, akkor imádnod kell az ételeket, a megszállottja kell, hogy legyél. Nem csak a főzés, de az előkészítés és a hozzávalók is nagyon fontosak, a lényeg, hogy azt is élvezd, ahogyan eljutnak a hozzávalók a lábasba" – mesélt arról, hogy mitől lesz egy jó szakács jó.

És hogy mit kell csinálni akkor, ha valami nagyon furcsával vagy éppen nem hétköznapi ízkombinációval találja magát szemben, amit normális esetben eszébe sem jut megkóstolni, sőt akár undorítónak tart? „Ugorjon bele és élvezze az ismeretlent. Ne hagyja, hogy a látvány alapján döntsön, hanem kóstolja meg. Persze lehet, hogy borzasztó lesz az íze, de legalább felfedezett valami újat, és az is lehet, hogy talál valamit, ami ízleni fog".

Ha már a nagy séfekről beszélgettünk, rákérdeztem arra is, hogy mennyire zavarja, hogy állandóan Jamie Oliverhez hasonlítják. „Nem zavar, inkább elismerésként tekintek erre, mert Jamie Oliver jó szakács, és rengetegen ismerik. Őt biztosan jobban zavarja, mert én sokkal jobban nézek ki mint ő, és emiatt aggódhat" – komolytalankodta el a kérdést az ír Jamie Oliver. 

„Annyit ittam, hogy nem tudjuk felvenni. Sajnálom!"

A forgatáson nagyon hamar megtapasztalta Skehan milyen is a magyar vendéglátás. A fesztiválon egyébként nagyon sokan szólították le. Voltak olyan éttermek, akik bármit megtettek volna, ha náluk eszik, és erre próbálták rávenni, valamint voltak rajongók is, akik felismerték a Food Network műsorából, vagy az internetről.

Skehan türelmesen állta a sarat, bár őszintén megvalljuk, hogy egyelőre el sem tudjuk képzelni, hogyan fog az egészből összeállni egy műsor. Akik eddig irigyelték azokat, akik körbeutazzák és kóstolják a világot, azoknak elmondjuk, hogy amennyiben egy TV stábbal közlekedik, nem annyira nyaralásszerű ez az egész, amilyennek elsőre tűnik.

„Minden egyes forgatáson hideg kaját eszem. Mire felveszik háromszor, különböző szögekből, ahogy megkapom addigra kihűl az étel. Annyi a szerencsém, hogy azt is felvesszük, amikor megkóstolom, így legalább van egy falat, ami pont olyan, mint amilyet a séf megálmodott. Utána jobb esetben én eszem belőle, rosszabb esetben pedig mire odafordulok, már a hangtechnikus törölgeti a száját elégedetten az üres tányér felett" – panaszkodott a séf, bár kiderült, hogy azért ő is hibás abban, hogy ez így alakul.

Láttuk ugyanis, ahogy közben előveszi a fényképezőgépét és azzal is csinál felvételeket, majd a kisméretű HD kamerájába beszél a Youtube videóihoz, és néha a telefonjával is fotóz, hogy azonnal feltöltse a közösségi oldalakra.

„Ő csak eszik, mi meg mindig megyünk utána. Sosem éhes, hiszen folyamatosan falatozik, miközben mi dolgozunk. Vegyük úgy, hogy a túlélésre játszunk" – poénkodott a hangtechnikus. Skehan viszonylag hamar, a forgatás nagyjából tizedik percében ismerkedett meg a magyar borokkal és a pálinkával, ami miatt kicsit szünetelt is a felvétel.

„Túl lassan beszélsz és összefolynak a szavak, úgyhogy most leülsz szépen, és megeszed azt a csirkepaprikást, a maradék borodat meg megiszom én" – vezette fel a forgatási szünetet a producer. Egy rövid videó már látható a budapesti kalandokról, a műsort pedig októbertől lehet nyomon követni a Food Network csatornán. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek