Vegán győzelem a Hal a tortánban - Íme Kristóf díjnyertes menüje

Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora boldogságot és meglepetést jelentett, amikor az én nevem került elő a bűvös borítékból a Hal a tortán pénteki adásában. Ám a győzelmet koránt sem a saját kontómra írom – elsősorban azért örülök nagyon, mert a vendégeimnek, és ország-világnak sikerült megmutatnom, milyen csodálatos meglepetéseket tartogat a varázslatos vegán konyha.

Őszintén hiszek benne, hogy nincs az a húsimádó, aki egy szívvel-lélekkel, és persze a megfelelően rafinált fűszerekkel elkészített vegán lakomáért ne lenne oda – ezzel pedig úgy tűnik, Soma Mamagésa, Iszak Eszti, Aleska Diamond, és Fluor Tomi is egyetértettek. Aki lemaradt, itt bepótolhatja

A csapatból egyedül Aleska volt szigorú vegetáriánus, ám a vendégek kedvéért ő is készített húst. Soma életében húsevő, és húsmentes periódusok váltják egymást, Eszti és Fluor pedig abszolút mindenevők, bár Fluor saját bevallása szerint nem rajong a zöldségekért. Ám szerencsémre az egész álomcsapat fantasztikus vegán fogásokkal várt egész héten – Soma birsalmakompótja, Aleska paleo almatortája, és Iszak Eszti kukoricakrémlevese például számomra mind-mind ötcsillagos remekművek voltak, és szívből remélem, hogy sokakat inspiráltak arra, hogy a bolygónk, a velünk élő állatok, és a saját egészségünk érdekében adjanak esélyt a vegán életmódnak is, mely semmiféle lemondással nem jár.

Tartottam tőle, hogy a nézők “tiszteletlennek” gondolnak majd, amiért nem teszek kivételt, és hús-, tejtermék-, és tojásmentes menüvel készülök, ám egyrészt nálam a veganizmus nem kompromisszum-kérdés – hiszen hat éve nem vásárolok, eszem, és készítek állati származékokat -, másrészt pedig bizonyos voltam benne, hogy aki belekóstol a főztömbe, nem fogja hiányolni a húst az asztalról. Így is lett: Soma egyenesen a hedonizmus csúcsának nevezte a vacsorát, és a csodás csapat minden tagja gálánsan felpontozta a menüsort.

10933301 10205944644514957 258083669 n
Somogyi Dóra

Bár korábban már itt-ott publikált receptjeim adták az ihletet a menühöz, sok mindenen változtattam a régebbi változatokhoz képest, így a teljes menüsor receptjei itt és most kerülnek nyilvánosságra először.

Mivel rengetegen kérdezték: a bevásárlást az Ázsia BT. – A Négy Égtáj Ízei üzletben intéztem. Ez az abszolút kedvenc, “one stop” üzletem Budapesten, szó szerint minden kapható a fűszerektől és zöldfűszerektől a különleges olajokon és eceteken át többféle tofuig, és isteni csokoládékig. Ráadásul mivel a szomszédban van a Fővámtéri Vásárcsarnok, egy füst alatt a zöldségekből és italokból is feltankolhattam.

A teljes menüsor mintegy három óra alatt könnyedén lefőzhető – én a tortával indítottam, mert szüksége van néhány órára, míg összeáll, majd a főétel következett, végül az előétel, amelyet a vendégek érkezése előtt fél órával toltam be a sütőbe.

Az összes fogás vegán, gluténmentes, többségük paleo is - kellemes kulináris kalandozást mindenkinek!

A welcome drink - Mandulás flirtini

eloetelke
TV2

Hozzávalók (5 személyre)

2.5 dl vodka
5 dl 100%-os ananászlé
5 dl fehér, száraz habzóbor, vagy pezsgő
10 csepp mandula esszencia, vagy 1 dl mandula likőr, pl Amaretto

Így készült

1. A behűtött hozzávalókat – a gyömbér kivételével shakerben összekeverem, de kiválóan alkalmas egy egyszerű kancsó is. Szervírozásig a hűtőben tartom, de nem készítem el túl korán, mert elszöknek a buborékok a pezsiből.

eloetel
TV2

2. Martinis, vagy pezsgőspohárban tálalom – remekül passzol hozzá koktélcseresznye helyett egy kocka kandírozott gyömbér, a pohár alján kuksolva.

Az előétel - Batyus füstölt tofu brokkolival, cukkinivel és céklával, citromos fehérbormártással

Hozzávalók, 5 személyre

3 szem Cékla – meghámozva, nyolcadolva (lassabban sül)
2 nagyobb cukkini – kövér karikákra vágva
Brokkoli – rózsákra szedve
3 fej lilahagyma – meghámozva, elfelezve
10 gerezd fokhagyma – héjában, hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, más néven az ehető mennyországot
2 csomag füstölt, vagy paprikás tofu, másfél centis szeletekre vágva
Zsálya és rozmaring ágacskák

A fehérbor mártáshoz:

5 evőkanál kókuszzsír,
1 nagy, lédús citrom,
2 gerezd fokhagyma,
2.5 dl száraz fehérbor

Így készült

1. A sütőt 220 fokra melegítettem, és egy alufólia-hengerről lefejtettem öt, nagyjából fél karnyi hosszú cafatot.

2. Elsőként a mártást készítettem el – ehhez serpenyőben megolvasztottam a kókuszszírt, fokhagymanyomóval belepréseltem a fokhagymagerezdeket, sóztam, borsoztam, majd mikor már kellemesen illatozni kezdett, felöntöttem a fehérborral, és közepes lángon pár percig kevergettem, míg kicsit sűrűsödni nem kezdett. Levéve a tűzről, mikor már kicsit kihűlt, belefacsartam a citromlevet.

3. Magam elé terítettem a konyhapulton az alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkentem olajjal, majd igazságosan elosztottam rajtuk a sütnivalóikat, sóztam, borsoztam, megpakoltam a zöldfűszerekkel, és meglocsoltam őket a fehérboros mártással.A hosszanti végeket összecsíptem, és kicsit behajtogattam, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergettem fél centis hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kaptam.

4. A csomagokat tepsire pakoltam, és a forró sütőbe toltam őket 25-30 percre.

Én mangó chutney-t is tálaltam mellé - de bármilyen lekvárból lehet fergeteges édes-csípős szószt faragni, 5-6 evőkanálnyit kipakolunk egy tálkába, meglocsoljuk egy evőkanálnyi balzsamecettel, két evőkanálnyi olívaolajjal, és beleszórunk egy kis szárított csilit, gyömbért, koriandert, és római köményt, majd alaposan összekufircoljuk. 

A főétel - Vegán pásztorpite sütőtök pürével, szezámmag szósszal tálalva

pasztorpite
TV2

Hozzávalók (5 személyre, de mindenki szedhet kétszer)

3 szem krumpli, meghámozva, kockákra vágva
1 sütőtök meghámozva, kockákra vágva
kókuszzsír
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
4 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
3 szál angolzeller, felaprítva
2 padlizsán meghámozva, kockacukor-méretű darabkákra vágva
2 nagy marék gomba – szintén kockázva
1 nagyobbacska kaliforniai paprika, csíkokra vágva
2 csésze csicseriborsó – fagyasztott, vagy konzerv
3 dl paradicsompép – lehet konzerv, vagy üveges, de paradicsomlé is megteszi
3 dl száraz vörösbor
zöldfűszerek kedv szerint: oregánó, petrezselyem, zöldhagyma mind finomra aprítva
1 evőkanál füstölt pirospaprika
só és feketebors

A szezámmag szószhoz

tahini (szezámmagpaszta),
1 citrom,
2 gerezd fokhagyma

Így készült

1. Előmelegítettem a sütőt190 fokra, majd meghámoztam és felaprítottam a zöldségeket.

2. Egy lábosban vizet forraltam sóval, majd addig főztem a krumplit és a tököt, míg meg nem puhultak. (Amíg főddögél, lehet ugrani a 3-as pontra.) Ekkor leszűrtem, sóval, borssal ízesítettem, és belekanalaztam néhány evőkanál kókuszzsírt – hogy még krémesebb, gazdagabb legyen. Botmixerrel simára kevertem, majd félretettem.

pite folyamat
TV2

3. Egy nagy serpenyőben felforrósítottam 4-5 evőkanál kókuszzsírt, olívaolajat, majd hozzáadtam a hagymát, és fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd megkínáltam egy kis füstölt paprikával. Addig pirítottam őket, míg barnulni nem kezdtek, majd felöltöttem egy kis vízzel, és újra lepirítottam.

4. Beleszórtam a felkockázott paprikát, öt perces pirítás után a padlizsánkockákat is, végül pedig a gombát. További jó negyedóra folyamatos kevergetés, pirítás következett, de immár nem vízzel, hanem vörösborral és paradicsompéppel lazítottam a ragut. Természetesen folyamatosan kóstolgattam, kell-e még bele só és bors.

5. Beleszórtam a ropogós zellert és a többi zöldfűszert is, alaposan megkavirnyásztam, majd közepes lángon, lefedve főztem úgy húsz percent át, időnként kicsit megkevergetve.

6. Amikor a padlizsán teljesen megpuhult, ideje a zöldségek után küldeni a csicseriborsókat is. Innentől fogva már csak öt perc, és jöhet is le a tűzről.

7. A zöldségeket átkanalaztam egy gigantikus, mély tepsibe, elegyengettem, majd megpakoltam a sütőtökös pürével, meghintettem még egy kis füstölt paprikával – csak óvatosan, mert nagyon intenzív íze van -, és mehet forró sütőbe egy órára. Akkor van kész, mikor a teteje már szépen megpirult, a tál pereme pedig bugyborékol.

8. A mártáshoz egy kis salátástálat vagy leveses csészét félig feltöltöttem tahinival, belepréseltem két gerezd fokhagymát, rácsavartam citrom levét, sóztam és borsoztam, majd egyszerűen felengedtem annyi vízzel, mint amennyi tahinit használtam, és finoman kevergetni kezdtem. Előbb megkeményedik, majd könnyű habbá változik – mint a hummusz. Így is isteni, de mivel ma szószként alkalmaztam, kicsit még hígítottam olívaolajjal. A tahini egyébként aprított petrezselyemmel, vagy korianderzölddel is isteni.

A köret - Kelbimbó fokhagymás kókuszzsíron pirított gesztenyével

gesztenyes bimbo
TV2

Hozzávalók (5 személyre)

4 kövér gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 kiló fagyasztott kelbimbó (mert most ilyet kaptam, de ha ez sincs, ceruzababbal is zseniális lesz)
20 dkg natúr főtt gesztenye 
3 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál juharszirup
1 evőkanál morzsolt kakukkfű
só, bors

Így készült

1. Egy kondér vizet felforraltam sóval, és mikor már zubogott, beledobtam a kelbimbót. Újraforrástól számítva nagyjából nyolc perc alatt kész van - nem szabad tovább főzni, mert akkor plöttyedt lesz, érdemes elolvasni, mit ír a csomagolás, mert akad előfőzött verzió, aminek még kevesebb időre van szüksége. 

2. Közben fogtam egy nagy serpenyőt, és felolvasztottam a kókuszzsírt, majd mikor már szépen csordogált, rádobtam a fokhagymát, és sóztam, borsoztam.

3. Mikor a sült fokhagymaillat betöltötte a konyhát, belehajítottam a gesztenyéket is, és rácsurgattam a juharszirupot, majd megkínáltam egy kis kakukkfűvel, és közepes lángon addig pirítottam őket, míg a fokhagyma aranyszínt kapott. 

4. A leszűrt kelbimbót és a fokhagymás-mázas gesztenyét egy tálalásra alkalmas edényben összeforgatom, és voilá, meg is vónánk. 

A saláta - Bébispenót és koktélparadicsom saláta pirított fenőmaggal, balzsamos öntettel

Hozzávalók:

Személyenként fél csésze koktélparadicsom, félbevágva
Személyenként egy csésze bébispenót (lehetőleg megtisztítva) 
1 csokor friss bazsalikom
100 gramm fenyőmag, száraz serpenyőn megpirítva

A salátaöntethez:

1/4 dl balzsamecet,
½ dl olívaolaj,
1 evőkanál datolyaméz vagy juharszirup,
1 evőkanál mustár,
1 evőkanál mandulavaj (elhagyható),
1 gerezd fokhagyma,
só, bors

Így készült

1. A spenótról leszedegettem az esetleges, túl vaskos szárakat, majd egy salátástálba szórtam, és megfejeltem a felezett koktélparadicsomokkal. A tetejére tépkedem a bazsalikomleveleket.

2. Száraz serpenyőben megpirítottam a fenyőmagokat, épp csak annyira, hogy egy pici színük legyen, majd ezt is a salátára szórtam.

3. Az öntethez minden hozzávalót egy befőttesüvegbe öntöttem, belepréseltem a fokhagymát, és alaposan összeráztam. Csak közvetlen tálalás előtt öntöttem nyakon a salit, nehogy megszottyosodjon nekem.

Csokoholista torta mogyoróvaj mázzal

imageedit 2 5188172146
TV2

Az alaphoz

150 g magozott datolya
150 g natúr kesudió
50 gramm apróra tört, tejmentes étcsokoládé

A krémhez

3 evőkanál kókuszzsír
150 gramm tejmentes étcsokoládé, felolvasztva•
3 ek kókuszcukor, vagy juharszirup, esetleg datolyaméz
200 g magozott datolya
200 g kesudió
5 evőkanál chiamag

A mázhoz

50 dkg étcsokoládé felolvasztva
150 g mogyoróvaj

Így készült

1. A chiamagokat beáztattam háromszoros vízbe, majd felolvasztottam a csokoládét.

2. A tortaalapnak valókat a konyhai robotgépbe dobtam, és addig pörgettem a pengét, amíg morzsaállagú masszát kaptam, amit ha az ujjam közé préselek, tapad - de nem folyik. A morzsát egy csatos tortaforma aljába préseltem, egyenletesen.

torti
TV2

3. A robotgépet ki sem mostam, már pakoltam is bele a kesudiót, a chiamagokat a vízzel együtt, és az összes többi hozzávalót, ami a krémhez szükséges. Addig kevertem-kavartam a géppel, amíg sűrű, nutellára emlékeztető krémet kaptam – majd mindezt ráöntöttem a tortaalapra, és szépen elsimítottam.

4. A maradék olvasztott csokiba kanalaztam a mogyoróvajat, alaposan összekevertem. Ha túl sűrű, juharsziruppal vagy datolyamézzel lehet lazítani rajta. Ezt sűrű szirup állagúra kevertem, majd megfejeltem vele a tortát. Készen volnánk – mehet a mélyhűtőbe, minimum három órára – és alapvetően itt is fog lakni, amíg el nem fogy, ám fogyasztás előtt fél órával érdemes a hűtőbe transzportálni, mert közvetlen a mélyhűtőből kivéve inkább a parfétortára emlékeztet.

Ez a győzelem mindannyiunké

Bevallom, mikor hozzám került az arany halacska – a nyertes díja -, az első gondolatom az volt, hogy egy mozdulattal darabokra töröm, hogy mindenki kaphasson belőle egy darabkát (mint Linsday Lohan a Bajos csajokban, mikor ő let a suli bálkirálynője) – hiszen ha a vacsoravendégeim nem ilyen zseniális, szórakoztató, őszinte és nyitott barátok, az én főztöm sem lett volna ilyen finom, ebben biztos vagyok. 

Ám végül úgy éreztem, egy ilyen állatbarát vacsi után kissé drámai tett lenne felaprítani a kerámia halacskát, így most inkább ünnepélyesen és szimbolikusan a világ összes állatának dedikálom ezt az elismerést – és persze mindazoknak, akik nap mint nap esélyt adnak nekik arra, hogy boldogan és szabadon éljenek, ahogy azt mindannyian megérdemeljük. 

Köszönöm a műsor készítőinek is, hogy hosszú idő után először nem csak szavakban, hanem élesben is bemutathattam a receptjeimet, és végtelenül hálás vagyok a szerkesztőimnek és kollégáimnak itt a Díványnál, akik hittek abban, hogy egy vegán recept-rovatnak igenis van létjogosultsága. Viva La Vegan Revolucion!

Kristof Utazo 2015 (25)
Czaban Mate
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra