Csokoholista torta – nyers és vegán módra

Kísérletezem már egy ideje nyers vegán desszertekkel, és megkóstoltam jónéhány híres, nyers-kajára szakosodott reformcukrászat, és étterem süteményét, de azt kell mondanom, ehhez foghatót még nem ettem. Ez a torta több, mint luxuskényeztetés: főként kesudióból és datolyából készül.

IMG 20140924 221034
Steiner Kristóf

Háromféle csokoládés réteg simul egymásra: az első omlós, kakaós linzerre emlékezt, a második egy gazdag csokoládéhab, a tetejére pedig mogyoróvajas máz kerül. Mivel nem olcsó mulattság, különeges alkamlakkor készítem – most például a családi Rós Hásáná vacsorára, a zsidó újév alkalmából.

Van egy izraeli gyerekdal, mely szerint – pontosan idézem: „Nincs-nincs-nincs-nincs ünnep, ha nincs-nincs-nincs-nincs torta! Hol van, hol van, hol van, hol van, hol van a torta, hej?!” Azt hiszen ezek után nem nehéz elképzelni, milyen fontos szerepet kap az édesség a modern izraeli konyhában – erre pedig már idejekorán rá kell nevelni a gyerekeket. Mondjuk ezzel a tortával. A receptet amúgy Jamie Oliver "fudge bars" nevű desszertje ihlette.

Hozzávalók

Az omlós alaphoz

150 gramm magozott datolya
100 gramm natúr kesudió
50 gramm pekándió, vagy dió
3 evőkanál kókuszcukor, vagy juharszirup, esetleg datolyaméz
3 evőkanál kakaópor

A csokoládékrémhez

3 evőkanál kókuszolaj
75 gramm étcsokoládé, felolvasztva, vagy szigorú nyersevőknek 5 evőkanál kakaópor
3 evőkanál kókuszcukor, vagy juharszirup, esetleg datolyaméz
200 gramm magozott datolya
200 gramm kesudió
5 evőkanál chiamag

A mázhoz

A táblából maradt 25 deka étcsokoládé felolvasztva
150 gramm mogyoróvaj

Tortára fel!

1. A chiamagokat és csak a krémnek való 20 dkg kesudiót külön-külön beáztatom, majd – ha nem kakaóport használok – felolvasztom a csokoládét.

2. A tortaalapnak valókat a konyhai robotgépbe dobom, és addig pörgetem a pengét, amíg morzsaállagú masszát kapok, amit ha az ujjaim közé préselek, tapad - de nem ragacsos. A morzsát egy csatos tortaforma aljába préselem egyenletesen.

3. A robotgépet ki sem mosom, már pakolom is bele a lecsöpögtett kesudiót, a chiamagokat a vízzel együtt, és az összes többi hozzávalót, ami a krémhez szükséges. Addig keverem-kavarom a géppel, amíg sűrű, nutellára emlékeztető krémet kapok – majd mindezt rákanalazom a tortaalapra, és szépen elsimítgatom.

4. A maradék olvasztott csokiba kanalazom a mogyoróvajat, alaposan összekeverem, és ha túl száraz, hozzáadok egy kis juharszirupot vagy datolyamézet. Ezt kézzel sűrű szirupállagúra keverem ki az edényben, amiben a csokoládét olvasztottam, majd megfejelem vele a tortámat.

5. Voilá, készen is volnánk – mehet a mélyhűtőbe éjszakára, de minimum három órára.

IMG 20140926 120057
Steiner Kristóf

Egy londoni kávézóban láttam egyszer egy „csokoládé általi öngyilkosságnak” keresztelt csokitortát – ez az édesség pedig minden tekintetben felér a nagy elődjéhez, ám olyan egészséges (ühüm), hogy halottnak semmiképp, legfeljebb újjászületve érzem magam tőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra