A tökéletes pad thai nyomában

Egészséges, gyorsan kész, laktató, és nem túl drága: mi az? A Pad Thai, amit a thaiok nemzeti eledeleként tartanak számon. A rizstészta, hús és zöldség kombinációja wokban megsütve pillanatok alatt átszivárgott nyugatra, majd onnan hozzánk is. Az emberek szeretik, legalábbis ezt feltételezzük, mert a Pad Thai a második üzletét nyitotta meg az V. kerületi Papnövelde téren. Már látom magam előtt az egyetemisták kígyozó sorát, akik hatalmas adag ételt tehetnek magukévá 1300 forinttól.

A pad thaiban az jó, hogy mindenki el tudja készíteni, a saját ízlésére formálhatja, és nem kell hozzá más felszerelés, csak egy wok. Az étel alapja a rizstészta, amit még főzni sem kell, csak vízbe áztatni, aki viszont cifrázná, eheti rizzsel is. Egészségmániások pedig barnarizzsel vagy zöldségalappal helyettesíthetik.

A lényeg: fogjon egy adag rizstésztát, öntse le forró vízzel, majd kicsit tegye félre. Vágja össze az otthon talált zöldségeket, a répától a padlizsánig minden mehet bele. Ha van otthon esetleg bambuszrügy konzerv (hiper- és szupermarketekben is beszerezhető, mindössze párszáz forintért) azt is tehet bele, ínségesebb időkben pedig jöhet a káposztafélék nagy családja.

Az összevágott zöldségeket tegye félre, és döntse el, tofuval, csirkével, marhával vagy épp valami tengeri izével enné az ebédet. Elsőnek kevés olajat forrósítson fel, dobja bele a húst és pár percig süsse egyenletesen. Ha késznek ítéli, mehet bele a zöldség, ezzel is tegyen így, píritsa-főzze egy darabig. Ha túl száraz, egy kevés vizet tehet hozzá, hogy párolódjon is. A lényeg a minél magasabb hőmérséklet. A tofu a végén kerüljon bele, a tésztával/rizzsel együtt. Az egész procedúra nagyjából 7-8 percet vesz igénybe.

Ekkor jöhet a szósz, ami az étel alapja. Expertek készíthetik maguknak, kezdő- vagy konzumszakácsok pedig vehetik a boltban. A szójaszósz mellett passzol hozzá az édes-savanyú mártás, a thai kókusztejes, lime-os variáció, vagy a green curry is. Ezeket por és szósz formájában is meg lehet kapni többek közt a Culinarisban vagy az Ázsiában a Fővám téren, de érdemes figyelni a Lidl és az Aldi távol-keleti heteit, árban mindenképp jobban jár.

Tudta, hogy a thaiok esznek palacsintát?

Én nem, és jól el is csodálkoztam. Bár a palacsinta kissé eufémizmus, a dolog lényege, hogy speciális tésztába tölteléket tesznek, majd azt olajban kisütik. Biztosan többezer kalória, viszont baromi jó, ha valaki bírja a zsírosat.       

Thai palacsinta

2 bögre liszt

1/2 bögre víz

1 tojás

1 ek. sűrített tej

1 ek.cukor

1 ek.vaj

1. A vizet, tojást, tejet, cukrot és a sót keverje össze.

2. A lisztet szitálja a tálba, és a közepébe öntse bele a vizes keveréket. Keverje össze, majd tegye hozzá a vajat.

3. Addig gyúrja, ameddig a tészta elválik, és helyes kis gombócot alkot. A tésztát kenje át a kezével kevés növényi olajjal, és hagyja állni fél órán át.

4. Formáljon 8 kis golyót a tésztából. Most jön a legnehezebb rész, ki kell nyújtani kézzel a tésztát, míg nagyjából 30-40 cm átmérőjű nem lesz.

5. Ha ezt sikerült, akkor gratulálunk. A tészta mehet a felforrósított wokba, amelybe egy kis olaj is került. Ha nem lenne elég a zsiradék, mehet hozzá egy kis vaj - hogy finomabb legyen.

6. Ha megsült az egyik oldala - ez kb 1-2 percet vesz igénybe, tegye bele az apróra vágott tölteléket. Autentikusan ez valamilyen egzotikus gyümölcs: ananász, banán, mangó, de mehet bele szinte bármi. A kerek lap négy oldalát hajtogassa össze, és fordítsa meg a csomagot, hogy a másik oldala is átsüljön. 1 perc és kész. Tálalja cukorból és sűritett tejből kevert szósszal, vagy egye csak magában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek