Milyen a light verziójú vacsora? Nem jó.

Képtelenség úgy vásárolni, hogy ne akadnánk lépten-nyomon light termékekbe. Még a hitetlenek is kézbe veszik, forgatják jobbra-balra és simán bedobják a kosárba. Nem döntünk feltétlenül jól, de legalább nyugodtan alszunk. A puding próbája az evés, úgyhogy kipróbáltam a leggyakrabban vásárolt csökkentett energiatartalmú verziókat.

Főleg a tejtermékek piaca nyüzsög a zsírszegény változatokban, bespájzoltam a joghurtból, margarinból, sajtból, de sonkából is találni gumiszerű, viszont valamivel kímélőbb pakkot. A light majonéz pedig a klasszik diétás alapanyag.

Barcza Zsuzsanna dietetikus szerint az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk mi a light termék vásárlásának célja. Ha valaki a diabétesz miatt ügyel a cukormennyiségre, ezek hasznos kiegészítői lehetnek az étrendnek, és nincs velük nagy baj. Ha viszont csak tudatosa(bba)n étkeznénk, esetleg egy laza fogyókúrát iktatnánk be, nem biztos, hogy a gyártók diétájára kéne bízni magunkat. Annál is inkább igaz ez, mivel a hiányzó zsír miatt gyakran az íz is hiányzik, ezt pedig hajlamosak a gyártók cukorral pótolni - cseberből, vederbe.

Inkább az a lényeg, hogy jó minőségű zsírt fogyasszunk, állati és növényi eredetűt, fele-fele arányban. A cukorpótlókkal is vigyázni kell, hiszen nem csak egészségtelen a túlzott fogyasztásuk, hanem az agyat is becsapjuk vele. A szervezetünk az édesítőszerekkel nem szokik le a cukorról. Sőt, továbbra is kívánni fogja az előnytelen energiaforrás ízét, ezzel arra ösztönözve a lelkes light vásárlót, hogy még több édeset egyen.

A puding próbája

Azt valószínűleg még mindenki könnyebben dolgozza fel, hogy mi szerepel az energiatáblázatban, de az íz, na, az már nem mindegy. Végigkóstoltam Norbi pudingját, a Tolle light sajtját, a Jogobella fahéjas joghurtját, a gumikarajt és a Globus fogyasztó majonézét. Egyiknél se kiáltottam fel, hogy jé, de hát ez ugyanolyan, mint a sima. Sőt!

Egyértelműen a Herz sonka volt a mélypont. Igazán lelkiismeretes evő hírében állok, ételt nem szoktam a tányéron hagyni, de most muszáj volt szakítanom az elveimmel. A karajnak nevezett műanyagszelet még csak nem is hasonlított a húsra. 

A színét még csak-csak eltalálták a készítők, de az állagot semmiképpen sem. Úgy szakad, akár a nejlon, és pocsék a szaga. Tényleg kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a rendes hús, de talán a kettő nem is esik egy kategóriába, szóval hacsak nem kell precízen számolnunk a zsírszázalékokat és szénhidrátmennyiséget, ajánlott messziről kerülni a műhúst. Bár kevesebb zsírt tartalmaz, de cukorból jóval (úgy 1 grammal) több van benne. A cukor pedig a leghaszontalanabb szénhidrát, ugyan azonnali energiát biztosít, de semmilyen egyéb jótékony (rosttartalom, ásványi anyagok) tulajdonsága nincs.

Hasonlóak a tapasztalatok a többi termékkel kapcsolatban is. A sajt és margarin is aggasztóan festett, de ha már úgyis egy komplett szendvicsre való csoda alapanyagot szereztem, gondoltam miért ne próbálnám ki őket egymásra pakolva. Szépen megkentem a teljes kiőrlésű kenyeret a jó kis light margarinnal, arra jött a karajszelet és végül a light sajt, mindehhez persze a majonéz dukált.

Nem vagyok én finnyás, de kéremszépen, ha már szendvicsre adjuk a fejünket, a legjobb sem jelent több ezer kalóriát. Semmi értelmét nem látom, hogy a reggelimet a lightra cseréljem, és meggyőződésem, hogy jobban is járok így.

A dietetikus szerint nincs túl nagy baj a csökkentett energiatartalmú termékekkel, de nagyon fontos, hogy eldöntsük, miért szükséges a fogyasztásuk. Lehet, hogy a margarin majdnem 20 gramm zsírral kevesebbet tartalmaz, de ez még nem azt jelenti, hogy egészségesebb is. A tesztelt majonézt bár csak 320 kalória 100 grammonként, ami nagyjából a fele a sima verziónak, de sokkal több szénhidráttal pótolták a zsírveszteséget. Aki tehát szénhidrátcsökkentett étrendet követ, annak a legtöbb light termék szóba sem jöhet. 

Az Update-s csokipuding is jóval kevesebb zsírmennyiséget tartalmazott mint egy normál édesség, de se ízben, se állagban nem nyerte meg a versenyt, és köztudott, hogy gyorsan átszalad a szervezeten.

Egyedül a joghurtot találtam ehetőnek mind közül, bár bevallom, hogy kb. cukormentes, fahéjas-almás pépet a teszten kívül is fogyasztok, hátha így könnyebben állok ellen a sütinek. Néha bejön.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra