Videóteszt: a hipermarketes kacsamáj leverte a sztárhentest

A múltkori bélszínes kanyar után most hízott kacsamájat vettem különböző helyeken. A beszerzési koncepció ugyanaz volt, legyen egy sztárhentes, egy gyakorló háziasszonytárs által ajánlott megbízható piaci hentes és egy hipermarket. Mindhárom helyszín különbözött az előző teszt beszerzési helyeitől.

Ennek a kísérletnek nem az a célja, hogy bárkit megszégyenítsen, ezért most sem fogom elárulni, pontosan kiktől vettem az elbukott májakat. A győztessel viszont kivételt teszünk, annak beszerzési helyét megmondom, mivel az, hogy hipermarketes így nem fog sokat segíteni. Szóval a legjobb kacsamáj az Auchané, ahol tálcásan vettem, 5600 forintos áron.

A teszt során Mizsei Jánostól, a MÁK bisztró séfjétől több hasznos információt is kaptunk. Ezek szerint:

  • Nálunk óriásmáj-fétis van, pedig a profi szerint a maximum fél kilós májakat érdemes keresni
  • A friss máj színe világos, illata gyakorlatilag nincs. A megjelenő határozott májillat annak a jele, hogy a termék már nem a legfrissebb. Ezzel persze nem vagyunk nagyon kisegítve, nincs az a hentes, aki engedni fogja, hogy szagolgassuk a kacsamájakat vásárlás előtt.
  • Kierezni hidegen könnyű, sütni szobahőmérsékleten, a videóban azért küzdött Jani az erezéssel, mert a süthetőség kedvéért már a teszt előtt jó 3 órával kivettem a májakat a hűtőből.
  • A külcsín és a belbecs nem mindig jár kéz a kézben, ezúttal a legszebb, legfrissebb máj elvérzett a sütés során, míg a látványra lesajnált hipermarketes lett a legfinomabb.

Azt azért elmondanám, hogy laikus ízléssel a kacsamájak között nem volt olyan óriási különbség, mint legutóbb a bélszínek között.

A sztárhentes mája lágy maradt, Jani nem tudott rá kérget sütni, a maradékkal én is megpróbálkoztam otthon, nekem sem ment - ám az íze finom volt.

A piaci máj epés volt, ez azért gond, mert jó nagy részét eleve ki kellett dobni, így a megehető maradék annyira kevés lett, hogy valójában ez lett a teszt legdrágább versenyzője. Erre lehetett kérget sütni, ám a kész májnak semmiféle íze nem volt. A maradékot sok fokhagymával, friss rozmaringgal kiolvasztott hájban átsütöttem szendvicsre, úgy viszont teljesen jó volt - de erre a sokkal kevesebbe kerülő pecsenyekacsamáj is tökéletes.

A hipermarketes máj lett a teszt győztese, bár látványra Jani eleinte nem volt tőle elragadtatva. Megsütve viszont ez hozta az elvárt kívül roppan, belül krémes állagot, amit otthon is tudtam reprodukálni a maradék májból.

Ha hízott májat sütnének, azt így tegyék:

1. hidegen vágják ujjnyi vastag szeletekre, és erezzék ki (szemöldökcsipesz).

2. Várják meg, míg szobahőmérsékletre melegszik.

3. Nagyon forró, száraz seprenyőben pirítsák a szeleteket addíg, amíg az egyik oldal szép aranyszínű nem lesz, fordítsák meg, és pirítsák aranyszínűre a másik oldalt is. Ha nem elég forró a serpenyő, a máj nem pirulni fog, hanem szétolvad.

4. Sütés után sózzák meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek