Nyers, vegán, gluténmentes - őrület, hogy még finom is!

Amikor kamaszkoromban szerelmes voltam Victoria Beckhambe, egyszer azt olvastam róla, hogy nyers diétán van. Nos, el kell mondanom, hogy sok mindent megtettem, amit Posh stílusa diktált – viseltem túlméretezett baseball sapkát, lebiggyesztettem az alsó ajkamat, és igyekeztem brit akcentussal beszélni – de a nyers kajába nem voltam hajlandó belemenni. Mindennek van határa.

20140714 205029
Steiner Kristóf / Dívány

Ma, tíz évvel később viszont végre megértettem, hogy Posh már akkor értette, amit én csak most: a nyers kaja valami elképesztően menő cucc. És itt most nem répaszeletekre meg nyers krumplira kell gondolni – a nyers ételek sokszínű, sokízű és sokféle elkészítésének ugyanis csakis az ember képzelete szabhat határt.

Még mielőtt rátérnék a receptre, szeretnék egy kiselőadást tartani a nyers étkezés csodájáról. Nyugi, nem ilyen new age guru szöveget vágok le – tisztán tudományos alapon állítom, hogy a sütés-főzés olyan mértékben árt a zöldségek vitamintartalmának, hogy az esetek nagy részében fontos tápanyagok 90-95%-a veszik el. Ha az ember legalább heti kétszer nyers kosztot eszik, olyan mértékben dobja fel a szervezete energiaszintjét, hogy hirtelenjében kedve támad átrendezni a lakást. Emellett zseniális módszer arra, hogy visszaszoktassuk a gyomrot az egészséges teltségérzetre.

A főtt, agyonpreparált kaják úgy etetik magukat, hogy észre sem vesszük evés közben: pont háromszor annyit ettünk, mint amennyi jól esne. A nyers kaja minden egyes falatkája minimum egy perc gyönyör – egy igencsak szókimondó barátom erre azt mondaná: „Parti van a számban, és mindenki meg van hívva!”. Ehhez a recepthez szükség van egy jó konyhai robotképre, a sima botmixer most nem elég, és az sem baj, ha van az embernek egy gyümölcscentrifugája.

Fotó: Steiner Kristóf / Dívány
Fotó: Steiner Kristóf / DíványSteiner Kristóf / Dívány

Hozzávalók (4 személyre)

A gombócokhoz:

1 nagy szem édesburgonya, vagy egy kis sütőtök
1 szem karalábé
2 szál sárgarépa
100 gramm földimogyoró
50 gramm aszalt áfonya
Só, örölt bors, szerecsendió, római kömény, koriandermag

A mártáshoz:

4 szem cékla
1 ujjnyi gyömbér
2 evőkanál mogyoróvaj
1 teáskanál szójaszósz
Snidling, újhagyma, korianderzöld.

20140714 204827
Steiner Kristóf

1. A sütőt előmelegítem 40 fokra – a nyers ételkészítés során ez a maximum „megengedett” hőmérséklet, így a vitaminok nem sérülnek, viszont az étel meleg lesz.

2. A zöldségeket meghámozom, az édesburgonyát (vagy sütőtököt) és sárgarépát, karalábét apróbb darabokra vágom, majd a mixerbe dobom a mogyoróval együtt, és megfűszerezem – eleinte csak mindenből egy csipetnyit, aztán majd meglátjuk. Addig darálom őket, amíg körözött-állagú, gombóccá gyúrható masszát nem kapok.

3. A masszába belekeverem az áfonyabogyókat, majd egy újabb alapos átgyúrás után gombócokat formázok belőlük.

4. Ha van gyümölcscentrifuga, kipréselem a céklák és a gyömbér felének levét, a másik felét pedig a turmixgépbe dobom – a céklalevet és céklapürét pedig a maradék fűszerekkel, szójaszósszal és a mogyoróvajjal selymes mártássá keverem. Ha nincs centrifuga, akkor erre is a turmixgépet használom – ez esetben lazítani kell a mártást vízzel, így több fűszer, és egy kicsit több mogyoróvaj és szójaszósz jár neki.

A mártást egy sütőtál aljára öntöm, ráhelyezem a gombócokat, és húsz percre a meleg sütőbe tolom, majd zöldfűszerekkel megszórva tálalom. Szerintem semmiféle köret nem hiányzik mellé – a magas tápanyagtartalom miatt valahogy sokkal lassabban eszi az ember, és sokkal hamarabb eltelít – de azért mondjuk egy lilahagymás paradicsomsalátára nem mondanék nemet...

Oszd meg másokkal is!
Mustra