A sárgarépaleves alaplé nélkül az igazi!

A sárgarépaleves nagyon hasonlóan készül, mint a legegyszerűbb sütőtökkrémleves, és hasonlóan ízletes is. Örömhír, hogy a gyerekek is szeretik (legalábbis hajlandóak megenni), olcsó, gyorsan elkészül, és egészséges is. Bónusz: simán lefagyasztható, ha túl sok készült volna belőle, vagy ha később ételízesítőnek szeretné adni különböző főzelékekhez. Ja, és még alaplé sem kell hozzá!

DSCN5511

Persze maga a sárgarépaleves már akkor is létezett, amikor 20 évvel ezelőtt felkiálltottunk a nővéremmel: „Anyu! Ez nagyon finom!”, a mi menünkre viszont csak ekkor került fel. Ráadásul nem is répalevesnek indult, de ez lett belőle. Anyu persze tökre kiakadt, hogy az eredeti elgondolás helyett egy levest sikerült összerottyantania, de mi nem osztottuk a rosszkedvét. Életünk egyik legízesebb és legmeghatározóbb levese lett. A receptet azóta kicsit átszabtam, de mindig anyukám jut róla eszembe, amikor elkészítem. Szentimentális? Lehet..., de néha ilyen is kell!

Egérke húzta a macskát

  • 10 szál jókora sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • egy lapos teáskanál őrölt kurkuma
  • friss gyömbér (ízlés szerint)
  • egy lapos kávéskanál őrölt kömény
  • egy lapos teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • csilipaprika (ha bírja az erőset, egyébként elhagyható)
  • só, frissen őrölt bors
  • 100 ml tejszín/tejföl/vaj (a mennyiség attól függ, hogy mennyire szeretné krémesre)
  • 1 liter víz

Macska húzta a kutyát

A hagymakockákat pirítsa meg egy kevés olajon, majd adja hozzá az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. (Itt adhatja az ételhez a csilipaprikát is.)

Kutya húzta unokát

A kurkumát, köményt, sót, borsot keverje össze egy kisebb tálban, majd öntse a lábasba. Jól forgassa össze az egészet.

Unoka húzta anyókát

És most jöhetnek a vékonyra karikázott sárgarépák is. Addig pirítsa tovább az ételt, amíg a répa kicsit oda nem kap. Ettől lesz jó zamatos és édes az íze. (Vigyázzon, ha sietős kedvében van, és magas hőfokon pirítja a hagymát, gyorsan leéghet. Vagy folyamatosan kevergesse, vagy rázogassa a lábost, így elkerülheti, hogy totál szénné égjen az egész.)

Anyóka húzta apókát

Amikor már itt-ott barnás a sárgarépa (NEM FEKETE), öntse fel fél liter vízzel, dobja bele a babérleveleket is várjon. Ja, a fedőt mindenképpen helyezze a lábasra!

Apóka húzta a répát

Állítólag, ha nem várja meg, amíg teljesen szétfő (vagy legalábbis megfő) a répa, sokkal több vitamin marad a zöldségben. Mivel ezt az ételt a végén úgyis turmixolni kell, miért ne maradhatna kicsit kemény a répa?! Szóval ha ez a vitamin-dolog nem is igaz, legalább a tudat nyugtassa meg, hogy egészségesebben étkezik.

shutterstock 93500146

Húzták-húzták, jót rántottak rajta

Amikor a répa már majdnem megpuhult, botmixerrel turmixolja össze, és öntse hozzá a tejszínt (természetesen használhat növényi tejszínt is).

Erre aztán engedett a répa – kifordult a földből

Végül rottyantsa össze még egyszer az ételt, pirítson hozzá kenyérkockákat, vagy szórjon a tetejére sajtot, és már tálalhatja is.
 
Tipp:
  1. Ha nem elég édes a répa, karamellizáljon nádcukrot a lábasban, mielőtt a répát beletenné. Hagyja, hogy a zöldség egy kicsit odakapjon, ettől édesebb lesz a leves, és a karamell miatt az íze is rendkívül jó lesz.
  2. Kezd a narancs olcsóbb lenni, így ha kedveli a két ízt együtt, nyugodtan facsarjon a levesbe egy narancsot is.
  3. Hogyha nagyon krémesen szereti, adjon hozzá több tejet (bármilyen növényi tej is megteszi), tejszínt, vagy tejfölt. Persze vajjal is megspékelheti, na meg nem túl erős sajtkrémmel is.
  4. Ha túl híg a leves, főzzön bele egy édesburgonyát.
  5. Almát is nyugodtan főzhet a levesbe, de vigyázzon, az almától nem fog besűrűsödni!
  6. A füstölt sajt nagyon jót tesz a levesnek, de a reszelt parmenzán is pikáns ízt ad neki.
     
Oszd meg másokkal is!
Mustra