Variálható paradicsomos lepény

Az omlós tésztás francia lepény már eperrel, édesen is nagyon jó volt. Most kipróbáltuk sós verzióban, és nem csalódtunk benne így sem. Paradicsommal isteni, de kerülhet rá bármi, ami a pizzákra, lepényekre szokott. A pesto helyett használhatunk házi paradicsomszószt vagy krémsajtot is, a paradicsomra reszelhetünk parmezánt, vagy megszórhatjuk mozzarella darabokkal, feta sajttal, vagy akár olívabogyóval is. Nagyot hibázni nem lehet!

paradicsomos galette
Doctor Pepper

Hozzávalók:

Tészta:

170 g hideg vaj
220 g búzaliszt
3 csipet só
2 csipet szárított oregánó
4 evőkanál hideg víz
1 db tojás a szélek lekenéséhez


Feltét:

25 dkg (koktél)paradicsom
pesztó

Feltét variációk:

kenéshez: paradicsomszósz, krémsajt, zöld vagy piros pesztó, stb
rápakolni: paradicsom, parmezán, mozzarella, feta, olivabogyó, lilahagyma, szárított sonka, stb

paradicsomos galette 2
Doctor Pepper

1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet,  gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért vágjunk körbe a tésztán, és tépkedjük le a széleket.

5. A tészta közepét megkenjük pesztóval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pesztóra ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.

6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt, és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha mindkettő megvan, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek