Cronut - a péksütemények Brangelinája

Alighogy belejöttünk a macaronozásba - ha nem is a készítésbe, legalább a kóstolásba - és abba, hogy a muffin már nem muffin, hanem minimum cupcake, máris itt van az új őrület, a cronut. Vagy ha nem is itt, legalábbis Amerikában.

Cronut, ami nem más, mint a croissant és a donut, vagyis a fánk keresztezése. A péksütemények Brangelinája: mindkettő nagyágyú a maga kategóriájában, ráadásul az egyiket (nyilván Brad) szinte mindenki szereti - legyen ez a croissant, a másik feléről kicsit megoszlanak a vélemények, hogy a világ legjobbja-e vagy sem (mármint Angelina, esetünkben a fánk), de együtt tényleg szupersztárok. Ahogy a croissant és a fánk kombinációjából keletkező cronut is. A new yorkiak szerint mindenképp.

Alig több mint egy hónapja pattant ki Dominique Ansel, new yorki pék fejéből az ötlet, de ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a new yorkiak megszeressék a cronutot.

Olyannyira, hogy a nyitás előtt a beszámolók szerint már 5:30 tól kezdődik a sorbaállás, majd a 8 órás nyitás követően 8:15-re elfogynak a cronutok. A pékség honlapja szerint aki 7:15-ig odaér, még jó eséllyel kap cronutot. Darabonként 5 dollárért, vagyis kb ezer forintért. És ez csak a legális ára, mert a cronutnak persze már feketepiaca is van, ahol állítólag 40 dollárt (8 ezer forintot) is fizetnek egyetlen darabért, bár egyes szerencsések állítólag már 10 dollárért is hozzájutnak.

A hisztériakeltés ügyes eszköze, hogy limitált példányszámban készül, napi 200-250 darabot sütnek, és bár kezdetben fejenként hatot lehetett hazavinni, a nagy érdeklődésre való tekintettel csökkentették a fejadagot háromra, de még így is sokan kénytelenek üres kézzel távozni.

Az ideológia mögötte az, hogy Ansel szerint a cronut még néhány óráig sem áll el minőségvesztés nélkül. Új fejlemény, hogy hétfőnként 11-kor telefonos előrendelést vesznek fel, így hat darabot lehet előjegyeztetni, mármit, amíg meg nem tellik a heti előjegyzési lista. Az 50 darabnál nagyobb rendeléseket minimum egy hónapos határidővel vállalják.

Persze ez a hiszti is csak addig tart, amíg mások is rá nem állnak a cronut-készítésre. Bár Dominique Ansel már bejelentette, hogy bejegyeztette a cronut védjegyet, szóval a másolatot valószínűleg nem lehet majd ezen a néven árulni. A cronutokat minden hónapban más krémmel és díszítéssel árulják majd, a májusi ajánlat a rózsás tahiti vaníliakrém volt, júniusban viszont a citromos-juharszirupos ízesítés megy, júliusban pedig a dulce de leche jön.

Hogy ez a croissant-hoz hasonló, de nem teljesen ugyanolyan vajas-leveles tésztából és a fánkhoz hasonlóan forró olajban sütött csoda mennyire lesz a házi konyhatündérek kedvence, az minimum kérdéses, elkészítése még a macaronnál is ötször rosszabbul hangzik. Ansel szerint a teljes folyamat három napig tart.

Fánkot még csak-csak sütünk itthon, nem is ezzel van a gond. A bibi ott kezdődik, hogy croissant-tésztából készül (bár Ansel hangsúlyozza, nem teljesen olyanból), ami barátok közt is minimum fél napos, folyamatos jelenlétet igényelő projekt, és még akkor sem lehetünk 100%-ig biztosak a sikerben. Aztán ha megvan a croissant, kiszaggatják, és forró olajban kisütik. Az oldalát porcukorba hengergetik, majd a rétegek közé több bemeneti nyíláson krémet nyomnak, ami a beszámolók szerint egyenletesen kitölti a tészta belsejét. Ha ez megvan, a tetejét ízesített cukormázzal zárják le, és apróságokkal díszítik. A teljes folyamatot szépen végigfotózták itt. Ha pedig sok-sok cronutos képet szeretne nézegetni, az instán megteheti.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek