Nagyiféle szilvalekváros derelye

Gyerekkoromban a nagymamám rengetegszer készített nekünk szilvalekváros derelyét, amivel egyszerűen nem lehetett betelni.

Dagadt a házi szilvalekvártól, ropogott rajta a morzsa, és a tésztája forrón csak úgy szétolvadt a szájban. Ehhez hasonlót próbáltam készíteni, sikerült.

Ebből lesz 26 darab derelye

  • 500 gramm lisztes (C típusú) burgonya (két nagy krumpli)
  • 250 g jó sűrű lekvár (én szilvát használtam)
  • 220 g félfogós búzaliszt (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1 tojás (legalább M-es méretű)
  • 1 csipet só
  • egy-két evőkanál nádcukor (elhagyható)
  • diónyi vaj/zsír (szintén elhagyható, én el is hagytam, de sokan tesznek bele)
  • 1,5 evőkanál kókuszzsír/vaj/olaj a prézlinek
  • 100 g zsemlemorzsa

Így készítse el

  1. Tegye fel a krumplikat főni: lehet héjastul, vagy megpucolva és felkockázva, ezt döntse el ön. Közben hevítse fel az kókuszzsírt egy magas falú serpenyőben, és pirítsa benne szép aranybarnára a zsemlemorzsát. A morzsa nagyon fontos eleme ennek az ételnek, ügyeljen rá, hogy megfelelően legyen megpirítva. Ha túl halovány a zsemlemorzsa, az egész olyan csak egy rossz másolat lesz.
  2. A megfőtt krumplit burgonyatörővel vagy egy villával (én utóbbit használtam) jó pépesre zúzza össze egy olyan nagy tálban, ahol meg tudja majd gyúrni a tésztát.
  3. Üsse a tojást a krumpli közepére, adja hozzá a lisztet, sót és a nádcukrot is, majd az egészet jól dolgozza össze. Nyugodtan adhat több lisztet is a masszához, ha úgy érzi, hogy nagyon ragad, de azért ne túl sokat. (A tészta akkor jó ha egy kicsit ragadós, ha túl sok lisztet tesz bele, kemény lesz a derelye kifőzés után.)
  4. Jól lisztezze be a sodrófát (vagy amivel kinyújtja a tésztát, erre a célra tökéletesen megfelel egy borosüveg vagy a frissentartó fólia is) és a deszkát/pultot is, majd nyújtsa ki a tésztát körülbelül 2-3 milliméter vastagságúra.
  5. Vágja fel derelyevágóval 8 centis oldalú négyszögekre, vagy ha nincs ilyen eszköze, tegyen úgy mint én, és pogácsaszaggatóval vagy pohárra szaggasson köröket.
  6. Miután kiszaggatta a kockákat/köröket, tegyen a kemény lekvárból mindegyik közepére. (A fotón látszik, hogy körülbelül milyen mennyiség az, amelyik még nem folyik ki a tésztából főzés közben.)
  7. De úgy is csinálhatja, hogy a kinyújtott tészta egyik felére egymástól 7-8 centis távolságba teszi a lekvárkupacokat, ráhajtja a másik felét, lenyomkodja a lekvárgombócok közötti tésztarészt, és ezután vágja szét a derelyevágóval.
  8. Ha darabonként tölti őket, egy ecsettel nedvesítse körbe a barátfüle szélét (mindig csak azt az egyet, amivel dolgozik), és hajtsa egymásra őket. Az ujjaival nyomkodja össze a széleket. Ha van kedves és ideje, megdizájnolhatja úgy is, hogy egy villa fogaival óvatosan körbenyomkodja a derelye szélét. (Erről is van fotó a galériában.)
  9. Enyhén lobogó vízben főzze ki a derelyéket. Miután a derelyék feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig hagyja a vízben, majd emelje ki őket egyesével, és azonnal forgassa a kész zsemlemorzsába. Soha ne tegyen egy adagban sok derelyét a vízbe, mert egymásra tapadhatnak, és nem főnek meg rendesen.
  10. Tálalja (fahéjas) porcukorral, friss gyümölccsel, lekvárral vagy kristálycukorral.
 
Könnyű recept, próbálja ki nyugodtan!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek