Somlói galuska, ahogy mi készítjük

Somlói galuskát eddig csak cukrászdában, vagy anyukámnál ettem. Előbbi rohadt drága lett, anyukám meg már nem készít. Viszont, van egy tuti totál szétesett régi családi receptes füzetünk, amiben egy csomó finom édesség, meg nem édesség kapott helyet. Így volt ez a somlóival is.

Egy kicsit persze alakítottam a recepten, 20 éve még nem volt kókuszolaj és rummal sem mérgezte a szervezetünket anyu, helyette volt viszont cukorszirup (halkan megjegyzem, nem tudom melyik a rosszabb). Na, én azt egy az egyben kihagytam, viszont jól meglocsoltam rummal. És, hogy milyen lett?! Fenomenális, zseniális, lenyűgöző! Ez, a muszáj megcsinálni kategória.

És igen, tudjuk, hogy az Igazi Somlói galuska mikből áll, ezt ön is megnézhet  ide kattintva, de hát ahány ház, annyi szokás. Erről ennyit, és nézzük, hogyan álljon neki ennek a receptnek.

Először is szerezze be a hozzávalókat (hosszú a lista, de egyáltalán nem rémisztő):

  • 9 tojás (Na, itt nyugodtan számoljon 10-12-őt, hátha néhány törött is van a dobozban.)
  • 100 g porcukor (vagy kristálycukor/nádcukor)
  • 6 evőkanál liszt (Igen, csak ennyi!)
  • 4 evőkanál Holland vagy cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 100 g kókuszvaj
  • 1 marék mazsola
  • 2 dl rum (sötét, vagy arany rum legyen, nem kell drága de rum legyen)
  • 80 g darált dió (lehet több is)
  • 1-1,5 nem púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor, esetleg vanília rúd (utóbbi nagyon drága, tök jó bele a bourbon vaníliás cukor)
  • 0,6 liter tej
  • tejszínhab (jéghideg habtejszín, kevés cukorral felverve)
Igen, első szusszanatra elég hosszúnak tűnik, de tényleg ne rettenjen meg tőle, nincs miért. Ráadásul azért ennyire terjedelmes, mert ebben a listában összegezve vannak a somlói galuska hozzávalói!
 

Első lépés

Mossa meg a tojásokat, és izzítsa be a sütőt 170 fokra, majd álljon neki a tészta gyártásának. Higgye el, ez a lehető legegyszerűbb piskóta tészta.

1. Válassza szét hat tojás fehérjét és sárgáját két egyforma keverőtálba.

2. Először a sárgákat 6 evőkanál porcukorral és 6 evőkanál liszttel keverje habosra (nyilván ne kézzel), majd a másik tálba rakott fehérjét verje jó keményre a csipet sóval.

Na, és itt szokott jönni az óvatosan-forgassa-a-fehérjét-a-masszába duma, ezt sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani: egyszerűen lassan öntse át a sárgáját a fehérjéhez és óvatosan keverje össze. Ennyi.

3. Aztán tegye mérlegre a tálkát, mérje le a súlyát, majd pontosan a felét öntse vissza abba a keverőtálba amelyikben a sárgás massza volt. (Ezt a műveletet a profibbak szemmértékre is kimérhetik.) Erre azért van szükség, mert ez a somlói csokis és sima piskótából áll. Tehát amelyik masszához csak szeretné, adjon egy púpozott evőkanál kakaóport, és óvatosan keverje bele. Így a tészták elkészültek, már csak meg kell őket sütni.

A sütés

Először is el kell döntenie, hogy hogyan szeretné tálalni: rendes kockázott formában, úgy ahogyan én készítettem, vagy esetleg dupla sorral. Ha az első két variációt választja, akkor nyugodtan süsse a piskótát egy tepsiben (hogy ez hogy néz ki, megnézheti a képgalériában), ha viszont többször szeretné rétegezni, külön-külön süsse, hogy jó vékony legyen a tészta.

Miután sütőpapírral kibérelte a tepsit, tegye be az előmelegített sütőbe (még mindig 170 fokon) körülbelül 10 percre. Akkor jó a tészta, ha szépen megpirult a teteje, de nyilván a tűpróba mindig jól jön! Ez kész is. Tegye félre a tésztát kihűlni, és addig készítse el a többi hozzávalót.

A nehezén már túl van, jöhetnek a krémek

Öntse a 2 deci rumot, 2 deci vizet és a marék mazsolát egy lábasba és melegítse föl. Nem kell, hogy forrjon, csak hogy a mazsola megpuhuljon. Vegye le a tűzhelyről és hagyja kihűlni. Addig készítse el a vaníliasodót.

A vaníliasodó

A sodó sokkal jobb mint a puding, ne spórolják meg ezt a kis munkát!

1. Ez a mennyiség pont annyi, amennyi szükséges a piskótára: egy fémtálban a 3 tojás sárgáját keverje össze kézi habverővel a vaníliás cukorral, fél liter tejjel tejjel, 3 evőkanál nádcukorral. Akkor jó a massza, ha már jó sima. Ha a kézivel nem sikerült abszolválni, keverje össze gépi habverővel.

2. Ezután tegye vízgőz fölé a tálat, és addig melegítse, amíg szépen be nem sűrűsödik a krém, körülbelül 13-18 perc alatt sűrűsödik be kenhető állagúra. Ekkor keverje bele a 1,5 ek keményítőt, de ezzel már ne főzze sokat, mert visszahígul. Ne ijedjen meg, ha nem lesz nagyon pudingszerű, soha nem lesz olyan, de ha kihűl, sokkal tömörebb lesz.

Már csak vágni kell és szórni

Először locsolja a tészták tetejére a kihűlt levet, amiben a mazsola puhult, és várja meg, míg egy kicsit felszívja. Utána kenje rá a vaníliasodót, szórja meg darált dióval és mazsolával, és vágja fel a tésztát ahogyan szeretné. Ezután készítse el a csokiöntetet.

Így készül a csokikrém

100 g kókuszvajat, 80 g cukrot és 3 evőkanál kakaóport olvasszon meg vízgőz felett, habverővel kevergesse, majd amikor szép krémes öntse hozzá a 3 evőkanál tejet, és alaposan keverje össze. Még melegen öntse rá a piskótára, és szépen várjon amíg kihűl, hogy... nem, nem azért, hogy megehesse, hanem, hogy betehesse a hűtőbe. Igen, sajnos muszáj a hűtőbe tenni pár órára, hogy összeérjenek az ízek és jól lehűljön a somlói, utána viszont jöhet a csúcsélmény!

Ha kibírta a pár órát gratulálunk, ha nem, akkor is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek