A legegyszerűbb tepsis tarja

Kétezer forintból hatan simán jól laknak, és még repetázni is lehet az adagból. Viszonylag gyorsan megvan, a legbonyolultabb feladat a krumpli megpucolása, és lerakása a tepsibe. A hús finom omlós, és még be sem kell pácolni.

Úgy érzem egy kicsit túlmisztifikálják a receptek a tarja tepsiben való elkészítését, mindenféle fölösleges dologgal: pácolja be a húst több órára, klopfolja ki a húst, főzze meg előre a krumplit, fűszerezze ilyen-olyan mesterséges szörnyűségekkel, kenje be a húst húspuhítóval, stb. Na, ezek nem csak, hogy túlbonyolítják a dolgot, de időben is meghosszabbítják a folyamatot.

Fontos a hús minősége

Nyilván ezt nem kell elmagyarázni, nem is ragoznám túl, de az egyik legfontosabb dolog a friss és tiszta hús. Ha még nincsen bevált helye, kérdezze meg ismerőseit, ők honnan szerzik be a tőkehúst. Akkor se ijedjen meg, ha a hentes felteszi a kérdést: csontos vagy csont nélküli tarját kér? Ezt az ételt mind a kettőből meg lehet csinálni, én most csontosból készítettem!

A burgonya fajtája sem mindegy

Olyan lelombozó, amikor a hús omlós, de a krumpli közepe még mindig kemény. Persze lehet szenvedni a krumpli előre megfőzésével, pucolásával és darabolásával, de ha van más megoldás is, minek? A lényeg a krumpli fajtája, legjobb az amandine és charlotte burgonya, de ha egyiket sem kap, a többi sárga héjú krumpli is jó. Az sem árt, ha megkérdezi a zöldségest, hogy melyik fajtát ajánlja. És karikázza vékonyra, az tényleg fontos!

Miből mennyit?

Nyilván ez attól függ, hogy hány emberre főz. Ha fejenként 25-25 deka hússal és krumplival számol, már nagyon bőségesek lesznek az adagok, de ha aggódós a krumpli lehet több. Szoktam még tenni bele egy csomó fokhagymát is, de ez teljesen opcionális. Ami viszont biztosan kell az ételhez: bármilyen zsiradék. Én kókuszsírt használok, de jó a disznózsír, olaj és a vaj is. Ízesíteni még borókabogyóval szoktam, ezt semmiképpen se hagyja ki!

Hozzávalók:

tarja
krumpli
zsíradék
borókabogyó
fokhagyma
só, bors
vöröshagyma (opcionális)

Így készítse el

1. Oszlasson el a tepsi alján két-három evőkanál zsiradékot. Nem kell, hogy mindenhol legyen belőle, a meleg hatására ez később majd úgyis eloszlik egyenletesen.
2. Pucolja meg a burgonyákat, vágja egészen vékony karikákra és fektesse a tepsi aljára. (A galériában megmutatjuk hogyan.) Sózza meg és tegyen a tetejére zsiradékot. Nem kell sokat, hat-kilenc mogyoró méretű kókuszzsír/vaj, vagy ugyanennyi kiskanálnyi olaj bőven elég.
3. Mossa meg jól a húsokat hideg vízben és jó alaposan dörzsölje be mind a két oldalát sóval és borssal. Fektesse őket a burgonyára.
4. Dugdosson húsz szem borókabogyót az ételbe.
5. Ha szereti a fokhagymát megszórhatja vele a húsokat.
6. Ezután öntse fel egy-másfél deci vízzel a tepsit és fedje le.

És most jön a praktika

Ahhoz, hogy omlós és ízletes legyen az étel, semmi egyébre nincsen szüksége, mint, hogy a sütőben ne rácsra tegye, hanem egyenesen az aljára. Valószínű furcsán hangzik, de így tud a krumpli is jól megpuhulni, és a víz is simán el fog párologni az ételről még fedő alatt is. Még a sütőt sem kell előmelegítenie, szóval ezzel akár egy kicsit takarékoskodhat is.

Tegye a tepsit a sütőbe, és 180 fokon párolja az ételt lefedve másfél órán keresztül. Félidőben beleshet, hogy mi újság a vízzel, ha nagyon elfőtt, vegye lejjebb a hőfokot! Másfél óra után vegye le a fedőt, és további harminc-negyven perc alatt pirítsa meg mind a két oldalát a húsoknak. Ez ennyire egyszerű.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek