Kuszkusz, csirke, csokimousse, menő menü egyszerűen

Szeretünk cégek által szponzorált, celebekkel tarkított eseményekre járni, mert ezeken általában nagyon sokat lehet röhögni. Úgyhogy eléggé meglepődtünk, amikor a Samsung által rendezett, Kovács Lázárral tarkított hűtőbemutatón remek recepteket tanultunk. A szakács azt mutatta meg, hogyan lehet viszonylag gyorsan egészséges és finom ételeket alkotni, amihez még nagyon főzni sem kell tudni.

A kuszkuszt (ami a magyar kaja tárgyú google keresések között idén benne volt az első tízben) azért szeretjük, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és számtalan ételhez jó az édességtől a salátákig. Nekünk könnyű dolgunk volt, mert a kuszkusz és a gránátalma elő volt készítve, így nem kellett a pucolással szenvedni, ha ezt senki nem teszi meg nekünk, akkor érdemes plusz 10 percet számolni az elkészítéshez.

Kuszkusz saláta aszalt gyümölcsökkel és gránátalma magokkal

A recept 5 főre van számolva

1 csészényi kuszkusz
15 dkg aszalt gyümölcs
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 mokkáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál szeletelt pirított vagy sima mandula
1 gránátalma
1 evőkanál méz/xillit/stevia de ez el is hagyható
1 nagyobb adag rukkola, madársaláta vagy egyéb "zöldség" ízlés szerint
fél lime leve és reszelt héja
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál törött bors

A kuszkuszt ugyanannyi forró vízzel vagy húslevessel felöntjük, elkeverjük, lefedjük, majd állni hagyjuk. Elkészítjük az öntetet, ehhez az olívaolajat keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk (a pirított mandula és a saláta kivitelével) a többi hozzávalót: az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, az őrölt fahéjat, a gránátalma kiszedett magjait, a mézet, a lime levét és reszelt héját, a sót és a törött borsot, majd jól elkeverjük. A tálaláshoz a frissen megtisztított, apróra tépkedett salátalevelekre rászórunk 1 evőkanál, párolt kuszkuszt, meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk pirított mandulával.

Főételnek egy nagyon színes és egyszerű ételt készítettünk. Az étel zamatát a mascarponés rizs adta, melyet vega vendégeinknek magában is feltálalhatunk. A receptben cukkini szerepel,de ez helyettesíthető szárított gombától sütőtökig bármilyen téli zöldséggel, ami nem üti a kakukkfű és a fokhagyma ízét.  A friss paradicsom helyett kerülhet az ételbe szárított is, de én kaliforniai paprikával is nagyon jól el tudom képzelni.

Pirított fűszeres csirkemellcsíkok, zöldséges krémsajtos rizzsel

5 darab, körülbelül 10-12 dkg-os, friss csirkemell filé
50 dkg párolt rizs
25 dkg mascarpone
10 evőkanál olívaolaj
1 dl húsleves
10 darab koktél paradicsom / szárított paradicsom
1 darab cukkíni, kis kockákra vágva
5 dkg póréhagyma, apróra vágva
1 csomag korianderlevél - kihagyható
1 csomag petrezselyemzöld
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 szál friss vagy szárított kakukkfű
1 evőkanál mustár
törött bors

A csirkemelleteket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd ízesítjük sóval, borssal, mustárral, friss kakukkfű levelekkel, 2 evőkanál olívaolajjal és a zúzott fokhagymával. Serpenyőben felmelegítünk 2 evőkanál olívaolajat, majd szép pirosra pirítjuk benne a fűszerezett csirkemellcsíkokat, körülbelül 5-8 perc alatt. Annyit süssünk egyszerre, hogy piruljon, ne pedig főjön a kiengedett lében.
Közben egy másik edényben felforraljuk a húslevest, majd hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, 6 evőkanál olívaolajat, a feldarabolt cukkinit, a mascarpone sajtot, a sót és a törött borsot. A párolt rizst hozzáadjuk a szószhoz, majd átforraljuk.
A koriandert és a petrezselymet apróra, a koktél paradicsomokat apró kockákra vágjuk, majd a szószos rizshez keverjük. Tálaláskor a szószos rizs alapra helyezzük a csirkemellcsíkokat.

Az édesség elkészítése sem vészesen bonyolult, viszont nagyon látványos és finom, fogyókúrázók viszont ne is gondoljanak rá. Ennek az elkészítése főleg a pihentetés miatt vesz több időt igénybe, de egy vasárnapi ebédet remekül fel lehet vele dobni.

Csokihab pirított kókusszal és mangóval

Fejenként 1,5 dl kész csoki mousse kisméretű habzsákba töltve
10 dkg pirított kókusz reszelék
1 darab mangó
1 tábla jó minőségű keserűcsokoládé + zöldséghámozó
3 dl málnalekvár vagy más savanykás lekvár
1 nagy adag tejszínhab

A csoki habot habzsákokba töltjük, és rövid időre hűtőbe tesszük, valamint szárazon megpirítjuk a kókuszreszeléket. A mangót megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk, a lekvárt összekeverjük a kemény habbá vert tejszínhabbal. Az édességet magas pohárban rétegezve tálaljuk (lekvár, kókusz, csokikrém, lekvár, kókusz, csokikrém és a tetejére a mangó, illetve a csokiforgács.)
Oszd meg másokkal is!
Mustra