Grillszezon! Zöldség és gyümölcs a rácson végzi

Újra itt a meleg idő és még októberig is biztosan jó párszor lesz majd lehetőségünk kint sütögetni, így megmutatjuk, milyen csodákat tehetünk tűz és egy grillrács - no meg némi grillezni való - segítségével. A hurka-kolbász-flekken hármasától most eltekintünk, ezek elkészítéséhez nem szükséges gasztro rovatokat bújni, azonban a dinnye grillezés például nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutna... Most kedvet csinálunk az ehhez hasonló őrültségekhez! 

Fotó: Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com
Fotó: Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com

Maki Stevenson

Kedvence a grillezett görögdinnye

Azt mondják, a grillezéshez nem kell más, csak tűz, egy rács és ehető alapanyag. És ez igaz is. A legősibb, legegyszerűbb főzési eljárásról van szó, ha meggyújtottuk a tüzet, már jó úton járunk. A magyar konyha hagyományaiból adódóan a legtöbben inkább a bográcsban készülő szabadtéri ételkészítésben vannak otthon, de a különböző sütögető alkalmatosságok körüli tevékenykedés is legalább olyan jó hangulatú közös főzésekre adhat alkalmat. Most a kerti sütögetés talán kevésbé kiaknázott területére, a zöldség és gyümölcs alapú ételek készítésére mutatunk példákat. Higgyétek el, fantasztikus kreációk születhetnek csak zöldségből és gyümölcsből, de pl. a fotón látható eper-kacsa kombináció is nyerőnek bizonyult. Merjetek kísérletezni! (Ha érdeklődtök a téma iránt, jó hír, hogy a Makifood Főzőiskola órarendjébe szeptember 3-ától bekerült minden hó első hétfőjére egy Húsmentes hétfői vacsoraklub! Itt fantasztikus zöldség ételeket készít majd számotokra Chef Maki - egy ismert séfvendég társaságában -, gyertek és merjetek kalandozni!)

Grill alapok

- a rácsot mindig tisztítsuk meg használat előtt
- az izzó parázs legalább öt centi mélységű legyen
- szélesebben terüljön el a parázs, mint a rácsunk mérete
- a rács és a parázs közti távolsággal szabályozhatjuk a hőfokot
- fontos szerszám egy hosszú fémcsipesz, amivel forgatni tudjuk alapanyagainkat

Zöldségek grillezése

Alapvetően elmondhatjuk, hogy minden zöldség alkalmas grillezésre a gombától a salátáig (igen, ez nem tévedés!). Általában rövid idő alatt elkészülnek, elég ha gyorsan átpirítjuk a külsejüket, és a sajátos füstös íz minden további ízesítéshez csak pozitív irányban tesz hozzá. A padlizsánt, cukkinit, kápia paprikát, lilahagymát süthetjük egészben, nagyobb darabokban, vagy kockákra vágva, előzőleg beáztatott bambusz nyárson egymás mellé tűzve, attól függően, hogy később hogyan akarjuk felhasználni. Kiválóan grillezhető az édeskömény, sőt a saláta is (gyorsan, csak éppen megpörkölve), mindkettő félbe-negyedekbe vágva. A zöldségeket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk. Süssük őket minden oldalukon aranybarnára. A megsült zöldségek azonnal fogyaszthatók önállóan, halak, húsok mellé, de érdemes kísérletezni különböző fűszervajakkal, öntetekkel, sőt, az esetleges maradékból a másnapi finomságot is elkészíthetjük marinálással. Tartalmas salátát kapunk, ha a sült zöldségeket főtt bulgurhoz, tésztához, quinoához keverjük. Sőt grillezhetünk zöldségfasírtot, gabonafasírtot is (és természetesen ezeknek a húsos változatát: csevapcsicsát, pleskavicát is).

Fotók: Nagy Zita - zizikalandjai.com és Bede Anna - vegasztromania.blog.hu
Fotók: Nagy Zita - zizikalandjai.com és Bede Anna - vegasztromania.blog.hu

Grillezett köretek

A sült zöldséges ételek mellé kiváló köretet készíthetünk, ha főtt, formára vágott puliszkát/polentát pár percre a grillrácsra rakunk.
A parázsban sült krumpli különböző alternatíváit is kipróbálhatjuk. Egy lehetőség a sok közül:

Fokhagymás grillezett krumpli fetával

A nem túl nagy krumplikat héjastul 8 percig előfőzzük. Lecsöpögtetjük és legalább négy centi széles karikákra vágjuk. Megkenjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal elkevert olívaolajjal. Tűzzük nyársra a krumplikarikákat és süssük őket mindkét oldalukon 3-4 percig. Tálaláskor szórjuk meg fetasajttal és friss petrezselyemmel.

A sült zöldségek remek kiegészítője lehet az egyszerű, rácson sütött pirítós kenyér. Ennél csak egy fokkal több munka, viszont puha, ropogós végeredmény, ha egy-két bagettet beirdalunk, az így keletkezett nyílásokba fokhagymás-petrezselymes (a híres angol „garlic bread”), esetleg chilis fűszervajat kenünk, alufóliába csomagoljuk és a grillrácson mindkét oldalán öt-öt percig sütjük.

Az egyik legfinomabb rácson sütött étel, amit mostanában kóstoltam, a zöldfűszeres krémmel töltött quesadilla.

Hozzávalók:

8 db búzatortilla
15 dkg cheddar vagy más olvadékony sajt, reszelve
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kis fej lilahagyma, vagy 1 csokor újhagyma fehér része, felaprítva
fél csokor koriander
fél csokor petrezselyem
1 chilipaprika, karikákra vágva
1 lime reszelt héja és leve
1 dl olívaolaj

A hozzávalókat késes robotgéppel krémmé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi őrölt korianderrel is fűszerezzük. Ezzel a krémmel megkenünk egy tortillát, megszórjuk a reszelt sajttal. Ráborítunk egy másik tortillát, kissé összenyomjuk. Az így előkészített quesadillákat grillrácsra helyezzük, mindkét oldalán egy-két percig sütjük. Háromszögekre vágva paradicsomsalsával tálaljuk.

Fotók: Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com és Bede Anna - vegasztromania.blog.hu
Fotók: Terei-Vígh Krisztina - alacarte-kulinaria.blogspot.com és Bede Anna - vegasztromania.blog.hu

Grillezett gyümölcsök - nem csak desszertnek

És hogy ne kelljen a tűztől elmozdulni, mégis legyen desszertünk, süssünk gyümölcsöt! Grillezésre alkalmas mindkét féle dinnye, az alma, körte, a szilva, a különböző barackok, és a banán, egy-két gombóc fagylalttal, vagy krémes joghurttal tálalva. A grillezett, felkockázott görögdinnyéből bazsalikommal és balzsamecettel finom saláta is készülhet sós ételek mellé.

A citrusfélék is nagyon finomak lesznek egy kis füstös íztől, levüket salátaöntetekhez, rácson sült halak locsolgatásához is használhatjuk például. Itt is érvényes a sütés előtti olajjal kenegetés szabálya.

Grillezett nektarin mézes joghurttal

Hozzávalók:

1 kg nektarin, kimagozva, negyedekre vágva
5 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál barnacukor
4 dl görög vagy török joghurt
1 evőkanál méz
kevés citromlé

A balzsamecetet a cukorral kis lábasba tesszük, néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A joghurtot kikeverjük a mézzel és a citrommal. A nektarinokat vékonyan megolajozzuk. Grillrácsra helyezzük, minden oldalukon barnulásig sütjük őket. Tálra szedjük és egy ecset segítségével megkenjük a besűrített balzsamecettel, mézes joghurttal tálaljuk. Szórhatunk rá friss, csíkokra vágott mentalevelet is.

Ötletek grillre, és grillezett ételekhez

Zöldség saslik
Eper-kacsa saslik
Pácolt, grillezett gomba
Grillezett sárgarépa mogyorószósszal
Pirított kukorica és kukorica salsa
Héjában sült kukorica
Joghurtos sült padlizsán saláta
Sült padlizsán tahini szósszal
Grillezett padlizsán olívaolajban, fokhagymával és dióval
Grillezett sárgabarack kecskesajttal
Polenta cukkinivel és gombával
Quinoa (gabona) fasírt
Céklafasírt
Fűszeres vöröslencsefasírt
Házi tortilla

Vigasztalásként azoknak a városlakóknak, akiknek nincs alkalmas helyük tüzet gyújtani, vagy grillező szerkezetet elhelyezni, ezek az ételek konyhában is elkészíthetőek ha van egy grillserpenyőnk vagy grillszálas sütőnk. Természetesen a sajátos, semmivel nem pótolható, füstös aroma nélkül.


Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlécre kattintva.

Alapkonyha wiki

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat augusztus 1-31-ig: online jelentkezés esetén az iskola minden főzőórájára (kivétel ez alól a késtechnika és a húsmentes hétfői vacsoraklub) 10% kedvezménnyel, tehát 11000 Ft helyett 9900 Ft-ért tudtok regisztrálni! A szeptember 3-ától (minden hó első hétfőjén) induló húsmentes vacsoraklubok alkalmával pedig Makival mindig egy ismert vendégséf (színész, művész, zenész, újságíró...) főz majd együtt növényi alapanyagokból fantasztikus dolgokat. Bizonyítva ezzel - amit cikkünk is -, hogy nem csak a hús lehet finom. Gyertek és meglátjátok!
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek