Tökös ünnepek

halloween-leadAmikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi a jelmez, amely megtéveszti a rossz szellemeket – eredete az őskelta rituáléhoz vezethető vissza.

cikk-tipus-altalanos

Halloween Amerika egyik legkedvesebb ünnepe, ilyenkor elmaradhatatlan a pumpkin (tök) -leves, -kenyér vagy lepény, amelyek a Thanksgiving (Hálaadás) ünnepén (minden év november negyedik csütörtökén) is nélkülőzhetetlenek az asztalról.
 

halloweenMaskara és tisztítótűz 

Amúgy, Halloween erdete az őskelta Samhain rituáléhoz vezet vissza, mely a nyár végét és az év sötetebb felet jelezte, és egyben a kelta Újév kezdetét is hozta. A fesztivál főleg Irországban és Skóciában volt népszerű, de az ősbritonok is megemlekeztek róla, majd az angolszász kultúraként otthont talált az Egyesült Államokban.

A jelmezviselet ugyanígy a Samhain szokásokhoz vezethető vissza, ezekben a maskarákban a kommunikációt a túlvilagiakkal könnyebbnek tartották. Ilyenkor felrebben a fátyol a két világ között, megadva a lehetőséget arra, hogy a jó és rossz szellemek átlépjenek e határon. Az álca arra volt jó, hogy megtévesszék a rossz szellemeket és így megóvják magukat a negativ hatásoktól.

A Samhain ünnepkor nagy tábortüzet is raktak a kelták. Számba vették az élelmiszerkészleteket, a lemészárolt állatok csontjait ilyenkor a tűzbe dobták, minden más lángot kioltottak az otthonokban, és a nagy tábortűzből gyújtottak be ismét. Néha két tábortüzet is gyújtottak egymás mellett, majd a kettő közötti résen az emberek és állatok rituálisan, a megtisztulás jegyében átvonultak. A jóslások is a ceremoniához tartoztak. 
 

A fejvadász múltból fakad

A használatban lévő angol “Halloween” szó az All Hallows Even kifejezés rövidítése,  amely mindenszentek estét jelenti.  “E’en” eredetileg az “even” szó röviditese, mely az “evening” (este) szó régi használatához tartozik, íme: Halloween. 

A régebbi tarlórépa vagy a sárga karorépa lampionokká faragása, olykor kis arcocskákkal, valószinűleg szintén a keltáktól származik, még a fejvadász múltjukból, amikor szentélyüket az ellenségük koponyáival diszítették. A mondák szerint a nagy tiszteletben tartott harcosaik fejét is ilymódon magasztalták, mert az elhunyt hősök haláluk után is közvetitteték bölcsességüket. Az északamerikai tökfaragás hagyomanya innen fakad.  
 

Hárítsd el a gonoszt!

Napjainkban sok családban szokás rémisztő vagy mulatságos arcokat faragni a tökökbe, és sötetedéskor egy gyertyával a közepén az ajtóba tenni őszi termésekkel, dióval, gesztenyével, kukoricával és lehetőleg madárijesztővel. 

A modern Halloween jelképei általában a halál, gonoszság, okkultizmus, varázslat vagy a mesebeli szörnyekhez kapcsolódik. Igy a jelmezek is ezeket jelkepezik — ördög, halál, szellemek, fekete macska, pók, denevér, démon, boszorkány, vampír, zombi — , hogy a gonoszt elhárítsák. A Halloween két fő szine a narancssárga (tök, őszi levelek) és fekete (ej, ördög).

 

cikk-tipus-linkek

Pálmalevél a sírra, narancs- és datolyaevés a sír mellett, majd egy kis kergetőzés és labdázás a sírok körül – emlékezés Egyiptomban. | Foci és piknik a halottnál

 

Sokaknak bűntudatot okoz és nem értik, hogyan lehetnek képesek szeretkezni a gyászidőszakba. | Szex és gyász, avagy élet a halál után

Segíthet, ha el tudtunk búcsúzni szerettünktől – a hirtelen halál más. | Miattam halt meg!

Mexikóban több napos bulival ünneplik az elhunytakat. | Itt könnyezve, ott bulizva

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra