Cicabiztos karácsonyfa: lehetetlen küldetés?

A macskáknak semmi sem szent, az ünnepek sem. Azért így is szeretjük őket, de a balhét jobb megelőzni. Mutatjuk, hogyan kell.

A macskatulajdonosok tudják, hogy házi kedvencet tartani veszélyes üzem, erről tanúskodik a sok növény, kábel és törékeny tárgy, ami az enyészeté lett. A karácsonyba pedig szinte bele van kódolva a katasztrófa lehetősége, hiszen ott van a fa, amit meg lehet mászni, amit meg lehet tépni (meg persze elborítani), és akkor az üvegdíszekről és a fényfüzérekről még nem is beszéltünk. Pár óvintézkedés persze elég, hogy megmaradjon a családi béke, vagy legalábbis ne a szőrös lakótárs miatt kelljen bosszankodni. A hajtás után olvashatsz pár hasznos tippet. 

Milyen fát vegyek?

Ez egyébként is nehéz kérdés szokott lenni, de több helyen is azt olvastuk, hogy a műfenyő talán jobb megoldás a macskás háztartásokban, a tűlevél nem annyira biztonságos. És persze lehetőleg legyen minél kisebb, így minimális lesz a kár. Nálunk a kb. 30 cm-es, cserepes cukorsüvegfenyő vált be, ez garantáltan borításbiztos setup. 

Megvan a fa, hogyan tovább?

  • Először is olyan helyre állítsd fel a fát, ahol kihívás megközelíteni, nincs a közelben olyan tereptárgy, amiről légitámadást tud indítani.
  • Mielőtt feldíszítenéd, legyen bent egy pár napot a fa, így talán a macska megszokja a jelenlétét, nem lesz annyira kíváncsi.
  • Válassz olyan talpat, ami betonbiztos, és ha föld vagy víz van a fa alatt, azt mindenképpen takard le.
  • A fa környékét befújhatod valamilyen macskariasztó anyaggal, a citrusfélék illatát például nem annyira kedvelik. Csak ne felejtsd el rendszeresen felfrissíteni a szagot, különben nem lesz hatásos, és néha váltogatni kell az szagokat, mert esetleg hozzászoknak.  
  • Egyes macskáknál az is beválhat, ha a fa törzsét alufóliával vagy kétoldalú ragasztóval tekered be, egyikért sem rajonganak túlságosan. 

Hogyan díszítsem fel a fát?

Mivel az ördög soha nem alszik, érdemes olyan díszeket beszerezni, amik nem törnek, és mindent úgy felaggatni, hogy ne, vagy csak nagyon nehezen lehessen leszedni az ágakról. A kis kampók helyett például inkább kösd az ágakhoz a díszeket. 

Az angyalhaj és a girland mind kötelező kelléke a karácsonynak, de a magántulajdonosoknak új szokásokat kell meghonosítaniuk, ha ugyanis kedvencük elfogyasztja ezeket, az fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz is vezethet.

A fényfüzérrel is óvatosnak kell lenni, rendszeresen ellenőrizd, hogy a cica nem rágta-e meg a vezetékeket, és ha nem tudtok rá odafigyelni, mert rokonoknál vagytok vagy hasonló, akkor húzzátok ki a konnektorból. 

Milyen más megoldások vannak? 

A fenyőfa biztosan nem borul fel, ha nem áll, hanem lóg. Ez elég egyértelmű. A profik magát a karácsonyfát is felfüggeszthetik valahova, ahol mondjuk, a macska még nekifutásból sem tud ráugrani, a haladók inkább csak díszekkel próbálkozzanak. Igen, a lengedező gömbök is elég komoly csábítást jelenthetnek, ezért érdemes alulra olyan díszeket tenni, amiket nem baj, ha megpofoz egy kicsit a macska. Kezdőknek pedig ezt a megoldást ajánljuk

Egy kicsit extrém, de fejjel lefele is lelógathatod a karácsonyfát a plafonról, habár a macskák tudnak ugrani, nagyot ráadásul. Persze van, hogy eltévesztik. Lehet, hogy nem így gondolják, de ők sem tökéletesek.

Sajnálod a fenyőfákat, a műfenyőtől is irtózol, különben is kicsi a lakás? Tessék, itt egy remek ötlet, ami minden problémára megoldást jelenthet. És a lehetőségek száma szinte végetlen, csak a fantáziád szabhat határt a macskabiztos, helytakarékos dekorálásnak. 

Kevésbé kézműves, de a célnak az is megfelel, ha beszerzel egy karácsonyfát ábrázoló takarót vagy terítőt, és valahogy felapplikálod az ajtóra. 

Bevetheted a ketrecet is. Nem a macska lesz a börtöntöltelék, hanem a potenciális áldozata, vagyis a feldíszített fenyőfa kerül védőőrizetbe:

Vagy félretéve minden etikai megfontolást, bocsátkozz fegyveres harcba, szövetkezz az ősellenséggel.

View this post on Instagram

...and the cat-safe version. Much more elegant. * #catladylife #igotthis #catsafechristmastree #christmastree #holidays #whitechristmastree #christmasdecor #decoration #cats #catcontent #catsofinstagram #catlife #instacat #instadaily #instagood #dailycat #dailyphoto #lol #funny #cat #haha #elegance

A post shared by Agnes (@agnesbank) on

Egy brit kertészeti áruháznál, az Argosnál pedig olyan műfenyőt kapni 33,33 fontért (kb. 12 ezer forintért), aminek az alja le van csupaszítva, hogy a házi kedvencek és kisgyermekek véletlenül se férjenek hozzá az ágakhoz. Mondjuk, attól még elborulhat....

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek