9 tipp a környezettudatosabb otthonért

Nem kell túlzottan megerőltetned magad, hogy új irányba tereld az életedet. Már néhány apró lépés elegendő ahhoz, hogy környezettudatosabbá válj. Így két legyet üthetsz egy csapára: nemcsak bolygónkat jövőjét biztosíthatod, hanem sok esetben több pénz maradhat a zsebedben is.

Az, hogy energiatakarékos izzókra váltottál otthonodban, annak a jele, hogy jó úton haladsz, de ezzel korántsem tettél meg mindent. Van egy csomó más terület, ahol előremutató módon reformálhatod meg lakókörülményeidet. Cikkünkből megtudhatod, mit tehetsz a saját kereteiden belül, hogy kíméld a környezetet és ezáltal egészségesebb, fenntarthatóbb feltételek között élj.

1. Spórolj az energiával

Annyi régi izzót halmoztál fel, hogy még mindig azokkal világítasz? Akkor ideje, hogy megszabadulj tőlük! Bár a LED izzók árfekvése első ránézésre sokkolhat, hidd el, megtérül a befektetés. Hamarosan nem is lesz egyéb lehetőséged, 2020-ban ugyanis kizárólag ilyen fényforrásokat találhatsz a boltok polcain. Előnyük, hogy energiafogyasztásuk a töredéke hagyományos társaiknak, ráadásul élettartalmuk 50 és 100 ezer óra között mozog. Apropó, bármivel is világítasz, arról se feledkezz meg, hogy a szobát elhagyva oltsd le a lámpát.

shutterstock 539802514

Ha vásárlás előtt állsz, válassz energiatakarékos háztartási gépeket. Az elektronikai berendezéseket, mint a tévét és a DVD lejátszót, teljesen kapcsold ki, mert stand by, vagyis készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot. Méghozzá nem keveset: a normál működésükhöz viszonyítva 10-15 százalékot. A legjobb megoldás egy kapcsológombbal ellátott konnektor, ami alaposan megkönnyítheti a dolgodat, hiszen egyetlen mozdulattal áramtalaníthatod az összes készüléket.

Ne pazarolj a háztartási gépeid használatával. Két tányér miatt nem érdemes elindítani a mosogatógépet, várd meg, amíg összegyűlik elég edény, hogy telepakolhasd.

A háztartásokban általában a hűtőszekrény a legnagyobb energiafaló, egy átlagos család áramfogyasztásának körülbelül egyharmadáért felel. Ezért is fontos, hogy ne tegyél bele meleg ételt, ahogy az is, hogy ne nyitogasd egyfolytában az ajtót. A jégréteg terjeszkedése akár 30 százalékkal is megdobhatja a fogyasztást, így időnként olvaszd le a hűtőt.

2. Ne fűtsd túl a lakást

A szaunázáshoz nem a lakásod a legideálisabb helyszín, mutass némi önmérsékletet és mondj le a trópusi melegről. Energiafelhasználásunk közel háromnegyedét otthonunk fűtésére áldozzuk, ezért a családi költségvetés szempontjából sem mindegy, hogy meddig tekered fel a radiátorokat. Télen a 20-21 Celsius-fok is bőven megfelelő. Már csak azért is, mert 1 fokos hőmérséklet-csökkentéssel 5-6 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el. Ha fázós vagy, szerezz be egy meleg takarót, vagy vegyél fel egy pulóvert.

Figyelj oda a páratartalomra, hiszen szorosan összefügg a hőérzettel. Amennyiben túl alacsony, hidegebbnek érezheted ugyanazt a hőfokot. A párásítást különféle készülékekkel, a radiátorra helyezett kerámiaedénnyel és sok zöld növénnyel segítheted elő. Az aloé, a bambuszpálma, a fikusz, a szobapáfrány, a sárkányfa, a vitorlavirág, a zöldike és a sárkánycserje egyúttal a légminőséget is javítja.

Az sem mellékes, hogy miként szellőztetsz. Nincs értelme hosszabb időre résre nyitva hagyni az ablakokat. Inkább a reggeli és az esti órákban célozd meg, hogy egy rövid, de annál hatékonyabb kereszthuzattal áramoltasd a levegőt. És persze előtte tekerd le a fűtőtesteket!

A radiátorokat ne bástyázd körbe bútorokkal, és ne hagyd, hogy belógjon eléjük a függöny, hogy hatékonyabban tudjanak funkcionálni.

3. Takarékoskodj a vízzel

A csapból folyó víz azt a látszatot kelti, hogy korlátlanul áll rendelkezésre, holott vannak országok, ahol erős hiányt szenvednek belőle. Gondolj a jövőre és ne herdáld el! Alapvető, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet, sem a mosogatásánál, sem a fogmosásnál.

Ha megteheted, szerezz be víztakarékos csaptelepeket, vagy szerelj a meglévőkre átfolyást lassító fejet, betétet. A zuhanyozással kevesebb vizet fogyasztatsz, mintha kádban fürödnél. Olyannyira, hogy éves szinten több tízezer forintra rúghat a különbség. Cseréld le a tusolófejet is. A levegővel dúsított vízsugárral működő termékek percenként átlagosan 1,9-5,7 liter átfolyást engednek, míg az ósdi zuhanyrózsáknál ez az érték elérheti a 22-26 liter/percet.

A csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok havonta akár egy kádnyi vizet fecserélhetnek el, miközben a probléma gyakran egy új tömítőgyűrűvel orvosolható lenne. Ugyancsak célszerű az öblítőtartályt egy takarékosabb verzióra váltani, ezáltal a felére csökkenthető a vízfelhasználás.

Az esővizet szintén hasznosíthatod: ha összegyűjtöd, megöntözheted vele a növényeidet vagy lemoshatod az autódat.

shutterstock 466135022

4. Moss okosan

A háztartások többségében heti három-négy alkalommal indítják el a mosógépet, ami alkalmanként 50-150 liter csatornába ömlő vizet eredményez. Éppen ezért ne csak félig töltsd meg szennyessel.

Mondanunk sem kell, leginkább egy energiatakarékos programmal rendelkező mosógéppel spórolhatsz. Főleg, ha odafigyelsz a hőfokra. A normál szennyezettségű ruhákat 40 fokon is kimoshatod. A makacs koszfoltokhoz sem feltétlenül indokolt az előmosás vagy a főzőprogram. Ezeket egy gondos áztatással is kiválthatod. Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, az összes kórokozót a forró víz sem pusztítja el

A szárító funkcióval kombinált mosóprogram legalább háromszor annyi energiát emészt fel, mint a sima. Egy szárítógép meg körülbelül két-háromszor többet. Barátkozz meg a szárítókötéllel, hogy elkerüld a pocsékolást.

5. Használj környezetbarát tisztítószereket

Ha egy kicsit is a szíveden viseled a környezet védelmét, a családod egészségéről nem is beszélve, felejtsd el a vegyszerektől hemzsegő mosó- és tisztítószereket. Ma már szinte mindegyikre van ökobarát alternatíva, ami biológiailag lebomlik és foszfátmentes.

Nem is muszáj nagyobb összegeket elverned a környezetbarát termékekre. Csak nézz körül a háztartásodban. Az ecetes meleg víz kiváló ablak- és padlótisztításhoz, míg a szódabikarbóna hatékonyan fertőtleníti a konyhai és fürdőszobai felületeket. A citromlé és az ecetsav szintúgy széles körben alkalmazható, még a vízkövet is felszámolhatod a segítségükkel. A bolti mosószerek helyett a mosószóda vagy a mosódió lehet a zöld opció.

6. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot

Hazánkban évente csak az alumínium italos dobozokból 50 millió darab landol a szemetében, ami rendkívüli terhelést jelent a környezetre nézve. Már önmagában ezért is megéri szelektíven gyűjteni a hulladékot. A lakberendezési áruházakban számos tárolórendszert találhatsz. Van, amelyiket beépítheted a konyhabútorod fiókjába, illetve a mosogatód alá, így a helyet sem foglalják.

Ha egy háztartási eszközöd elromlik, ne szabadulj meg tőle, először próbáld megjavíttatni. A megunt cuccaidat, legyen az ruha vagy akármilyen kevésbé elnyűtt holmi, ajánld fel egy jótékonysági szervezetnek. Neked már úgysincs szükséged rájuk, valakit viszont boldoggá tehetsz velük.

A visszaváltható palackokat vidd vissza a boltba. Azon túl, hogy némi pénz ütheti a markodat, hozzájárulhatsz a fenntarthatósághoz. Egy betétdíjas üvegpalack átlagosan 40 alkalommal tölthető újra. Más élelmiszerek üvegeit is felhasználhatod. Például úgy, hogy kimérve vásárolt savanyúságot tárolsz bennük, de egyebek mellett befőttjeid számára is tökéletesek. A PET palackokat nyomd össze, mielőtt kidobnád, hogy kisebb helyet foglaljanak.

Az elhasznált főzőolajat, a lemerült akkumulátort és elemeket, a megmaradt festékeket és háztartási vegyszereket a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban adhatod le. A lejárt gyógyszereket pedig a gyógyszertárakban.

7. Vásárolj tudatosan!

Igyekezz olyan termékeket vásárolni, amelyek csomagolása újrahasznosított anyagokból áll. Mondj nemet a nejlonszatyrokra. Keresd az újrahasznosított papírzacskókat, vagy otthonról vigyél magaddal egy textilből készült darabot.

Vásárolj hosszútávra. Hanyagold a silány minőségű, egyszer használatos árukat, hogy ne kelljen túl hamar másikat venned belőlük. Lehetőleg friss, szezonális élelmiszerekkel töltsd fel a hűtőt, és ne agyoncsomagolt, tartósított társaikkal, melyek beutazhatják a világot, mire a kosaradba kerülnek.

Magyarországon a megtermelt élelmiszer egyharmada a szeméttelepen végzi: egy korábbi Eurostat-mérés szerint évente 1,8 millió tonna. Ne vedd ki a részed ebből. Tapasztald ki, hogy ténylegesen mennyi élelmet fogyasztasz el, és a legcsábítóbb akciók estén se vásárold fel a fél hipermarketet.

shutterstock 564103813

8. Mellőzd a papírt

Egy kiló papír előállítására 2-3 kilónyi fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia megy el, így neked is tanácsos csínján bánni vele. A papírtörlő helyettesítésére mosható konyharuhát, rongyot használj, csak akkor nyomtass, ha valóban létfontosságú, és akkor is környezetbarát nyomdapapírra, jegyzetelj a lapok mindkét oldalára (esetleg irkálj a mobilodon) és ne vásárolj minden nap újságokat, hiszen a híreket az interneten is elolvashatod.

9. Újítsd fel a lakást

Kezdd a megfelelő szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, melyekkel mérsékelheted fűtési költségeidet. Ha a radiátorok mögé hőtükör-fóliát rögzítesz, ezzel további 5-6 százalékot faraghatsz le energiafelhasználásodból.

Otthonod hűtésére nem csak a légkondi alkalmas, a kánikula ellen részben árnyékolással, mondjuk redőnyökkel is védekezhetsz.

Feltéve, hogy pénzügyi helyzeted lehetővé teszi, invesztálj megújuló energiaforrásokba. Ilyen a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia és a biomassza is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra