A lakásfelújítások legnagyobb kérdése: az ablakcsere

A nyílászárók cseréje az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a lakásfelújítás után spórolni tudjon a fűtésszámlán, és ne fűtse tovább feleslegesen az utcán. Ha most megcsinálja, télen több pénze marad.

Na de mikor kell kicserélni az ablakokat? Milyen típusúra érdemes váltani? És egyáltalán: hogyan találjuk meg a megfelelő szakembert? 

Mikor jött el a csere ideje? 

Az egyik legnehezebb kérdés, hogy mikor érett meg az ablak a cserére. Az egyértelmű, hogy amennyiben süvít be a hideg alatta, vagy elvetemedett és már alig lehet bezárni, akkor egyértelműen ideje van a cserének. De arra is érdemes odafigyelni, hogy egy akár csak tíz éve beépített ablak is lehet olyan állapotban a rossz karbantartás miatt, vagy lehet annyira elavult, hogy egyáltalán nem látja már el a funkcióját. A mai technológia szerint a modern ablakok 30 évig tudják azokat a műszaki paramétereket, amiket vásárláskor ígérnek, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az energiatakarékos nyílászárók esetében az elmúlt tíz évben hatalmas technológiai újításokat vezettek be. 

shutterstock 272248292

Műanyag vagy fa?

Ha a döntés már megszületett, belevágunk a cserébe, akkor a legnagyobb kérdés, hogy műanyag vagy fa nyílászárót válasszunk. Azzal érdemes számolni, hogy a fa drágább: átlagosan 50 százalékkal kerül többe, mint műanyag társa. Hogy miért? Mert a fa természetes anyag, passzív házakba is jó megoldás, és tökéletesen zár (ami egyébként nem egyenlő a légtömören záró ablakkal, vagyis a fánál minden ablak esetében naponta többször kicserélődik a levegő). A fa ablakok esetében rengeteg szín és típus közül lehet választani.

A műanyag ezzel szemben olcsóbb, könnyebb tisztítani, és nehezebb benne bármilyen kárt tenni, vagyis akkor sem kell kétségbeesni, ha a gyerek filctollal kidekorálja. Régebben a fa ablakok jobb műszaki tartalommal bírtak, mára azonban műszakilag már nincs különbség a két típus között. Amire mindenképp figyeljünk, akár fa, akár műanyag ablakban gondolkodunk: a modern követelményeknek megfelelő nyílászárók ma már 3 réteg üvegezéssel készülnek, ezért nem érdemes olyan ajánlatra rábólintani, amiben a régi, kétrétegű üvegek szerepelnek.

Mennyit lehet ezzel spórolni? 

Ez az egyik legelső kérdés, de erre a legnehezebb válaszolni. A pontos, számszerű meghatározás több apró részlet együttes állásából jön ki. Annyi biztos, hogy egy komplett családi ház energiaveszteségének az ablakokra vetített értékét a szakemberek 25 százalékban állapítják meg (további 25 százalék a külső hőszigetelés, 25 százalék a tető és 25 százalék az alap szigetelése), szóval most jön az, hogy vegyük elő a téli fűtésszámlákat...

Hogyan válasszunk szakembert? 

Szakembert választani az egyik legnagyobb kihívás, az internetes fórumok tele vannak olyan rémtörténetekkel, kinek hány hónapot kellett várni az ablakra, vagy milyen kókler munkát végeztek a szakik, már ha nem léptek le a befizetett előleggel. A pozitív vélemények jókora halmaza pedig sokaknál kelti azt gyanút, hogy talán nem is az elégedett ügyfelek, hanem maguk a cégek írták magukról az elfogultan dicsérő szavakat. De akkor mi a megoldás? 

  • Kérj referenciát!
    Kérj referenciákat a cégtől, ha nem tudnak adni, vagy egyértelműen lopott képekről van szó, az máris gyanakvásra adhat okot.
  • Érdeklődj ismerősöktől!
    Ha ismerősnél, családtagnál nem olyan rég volt ablakcsere, és minden flottul ment, akkor érdemes ajánlatot kérni attól a cégtől is. Körbekérdezhetsz a munkahelyeden, sőt végre hasznos dologra is használhatod a Facebookot: ott is kérdezhetsz az ismerősöktől. 
  • Közeli céget bízz meg!
    Lehet, hogy a legjobb árajánlatot egy olyan cég adja, ami az ország túlsó végén, vagy több száz kilométerre van, de érdemes itt is belegondolni, mennyire lesz egyszerű a garanciális ügyintézés, javítás, ha száz kilométert kell utaznia a szakembernek, hogy megjavítsa az eltört alkatrészt. 
  • Nézz utána a cégnek!
    Akár az interneten egy gyors kereséssel kiderítheted, milyen múltra tekint vissza a kiszemelt cég és hány éve dolgoznak a szakmában. Minél régebbiek, annál biztosabb, hogy ha esetleg 5-10 év múlva bármi probléma merülne fel a beépített ablakokkal, lesz kihez fordulni és a garanciális javítást intézni. 
  • Legyen számla!
    Ne menj bele olyan ajánlatokba, hogy nem kérsz számlát, hiszen egy igen költséges munkáról van szó, költséges nyílászárókkal. A jó szakember ismérve az is, hogy vállalja a felelősséget az elvégzett munkákért. Számla nélkül lehetetlen lesz érvényesíteni a garanciális jogaidat, a garanciális javításokat, és egyáltalán azt bizonyítani, hogy a szakember valaha is a lakásodban járt. 
  • Az ajánlott ablaknak is nézz utána!
    Ha külföldről érkezik az ablak, az nyilván több időt vesz igénybe, és később még gond lehet a garanciális ügyintézéssel, vagy csak szimplán a javítással. Ezért érdemes olyan céget választani, akiknek Magyarországon hivatalos forgalmazójuk vagy kirendeltségük van. Ha megvan a hivatalos magyar kirendeltség, akár ők is tudnak segíteni szakemberek ajánlásában, hiszen a jó ablak nem elég, azt jól is kell beépíteni. 

Mire figyelj a beszerelésnél? 

Veresegyházi Béla, az E-Gépész szaklap főszerkesztője segített nekünk néhány praktikus és nagyon fontos tanáccsal, amire a nyílászárócsere során sokan nem gondolnak, pedig hatalmas probléma lehet belőle.

shutterstock 515918911

Gázfűtéses lakásban életmentő lehet a jó szellőzés

Ha nyílt égésterű tüzelőberendezésünk van a lakótérben, legyen az gáz- vagy fatüzelésű, kötelező a légutánpótlás tervezése és beépítése, anélkül a tüzelőberendezést nem lehet használatba venni. A tervezés a kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész tervező, a kivitelezés a gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szerelő dolga. Amennyiben már meglévő, nyílt égésterű kazánunk mellett cserélünk ablakot, akkor megváltoznak a légellátás feltételei; ilyenkor is kötelező ezt terveztetni és lejelenteni a gázszolgáltató felé. De érdemes is, mert a kontrollálatlan ablakcsere teljesen légzáró ablakok beépítése esetén vákuumot teremt a lakótérben, aminek eredményeként megindulhat a füstgáz-visszaáramlás, és jön a szén-monoxid (CO)-mérgezés.

Zárt égésterű tüzelőberendezésnél (pl. kondenzációs kazán) csak a komfort szellőzésre kell figyelni. Ez nem engedélyköteles, de tudnunk kell, hogy oxigént lélegzünk be, és szén-dioxidot (Co2) ki, és ettől egy légutánpótlással nem rendelkező lakótérben gyorsan élhetetlenné válnak a körülmények. A szén-dioxid felhalmozódásából eleinte csak annyit érzékelünk, hogy megfájdul a fejünk, dekoncentráltak, fáradtak leszünk, később aztán rosszul alszunk, hajlamosak leszünk a felső légúti megbetegedésekre, asztmára, allergiára is, mert a Co2- és páradús környezet a penész- és egyéb gombák, poratkák paradicsoma. Az interneten terjednek olyan mítoszok, hogy amennyiben a falakat nem szigetelik, akkor a szellőzés megoldott marad, ám a szakember szerint ez hatalmas butaság. Vagyis szellőztetni még a legnagyobb téli mínuszok esetén is fontos. 

A páraelszívó is jelenthet gondot

Egy konyhai szagelszívónak vagy ruhaszárítónak, központi porszívónak is vennie kell valahonnan a levegőt. Az viszont nem jó, ha "levákuumolt", vagyis a nyílászárókkal gyakorlatilag hermetikusan lezárt lakótérben egyszerre működik a kéményes gázkazán és például a konyhai szagelszívó: a kettő együtt nagyon nagy bajt okozhat. A kazán ugyanis a lakótérből szívja az égéshez szükséges levegőt, amit a füst gravitációsan, csak a hőmérséklet-különbség felhajtó erejét használva távolít el a kéményen át. A konyhai elszívó viszont motorosan, ventilátorral sokkal nagyobb erőt képviselve hajtja végre ugyanezt – és ilyenkor ő győz, ami azért veszélyes, mert mivel máshonnan nem tudja, az egyetlen, a külső környezet felé nyitott helyről szívja a levegőt: a kéményből. Ekkor megindul a visszaáramlás, és pillanatokon belül megtelik a lakótér láthatatlan és nem kiszagolható, gyilkos szén-monoxiddal.

Penész és huzat

Rengetegen panaszkodnak arra, hogy nyílászárók cseréje után a lakás hajlamosabb a penészesedésre. Van azonban arra is megoldás, hogy a már beszerelt nyílászárók szellőzését utólag megoldják.  A légtechnikai gyártók, gyártói képviseletek forgalmaznak nyílászáróba beépíthető légbevezetőt. Ezek nem igényelnek segédenergiát, valamilyen levegő-paraméterre, például páratartalomra nyitnak. Ezek viszont akkor Igazán hatásosak, ha van valahol egy központi ventilátor, ami megszívja a teret, és ezáltal a légbevezetőket – enélkül a nyíláson önmagában nem igazán jön be levegő. 

A jó minőségű légbevezetők, légutánpótlási rendszerek mellett nincs huzatérzet – ehhez viszont gondos (épületgépész által kalkulált) méretezés és tervezés szükséges, amikor a nyílászárók cseréje készül. 

shutterstock 331893401

A szellőztetés nem elég

Az elmúlt tíz évben az energiatakarékosság, öko-gondolkodás azt jelenti, hogy szigeteljük a falakat és kicseréljük fokozott légzárásúra a nyílászárókat. Arra viszont csak nagyon kevesen gondolnak, hogy ebben az esetben honnan lesz levegőnk. Régebben a nyílt égésterű készülékek (a maguk CO-veszélye mellett) jól átöblítették a belső levegőt a huzatos, gerébtokos fa ablakkeretek résein keresztül. Ma ilyen nincs – így ha a nyílászárócsere mellett a kazánunkat is kicseréltettük zárt égésterűre, a gáztűzhelyünket pedig villanytűzhelyre, akkor a levegőnk „csak” egészségtelen lesz. Ha azonban maradt a régi kéményes készülék, akkor halálossá is válhat.

Az energiatakarékosság összetett és sok esetben drága folyamat, már ha egészséges levegőt is szeretnénk beszívni. A légellátást tervezetten kell biztosítani – az ablaknyitás önmagában nem elegendő megoldás.

A 21. századi lakásfelújítás ablakai

Milyen nyílászárót válasszunk, hogy ablakunk energianyerő legyen, sőt komfortban, biztonságban is megfeleljen a 21. századi elvárásoknak?

Ablak a design és technológia szerelmeseinek

A műanyag ablakok csúcsa a számos díjjal kitüntetett Internorm KF 500 ablak.  Az Európában legtöbb ablakot eladó gyártó ebbe az ablakba sűrítette 85 év tapasztalatát. A kiváló hő- és hangszigetelés alap az Ausztriában készülő ablaknál, a keskeny tok, a keret nélküli üvegszárny - ami még több napfényt enged be otthonunkba- és a teljesen rejtett vasalatok igazi dizájntermékké teszik a KF 500 ablakot. De mi lehet fontosabb a designnál? A biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően az ablakszárny szinte kiemelhetetlen – mindezt több betörési próba is igazolja. Az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegőt biztosíthatunk.

Ablakba épített árnyékolás

Szeretné a hőszigetelés mellett az árnyékolást is megoldani, ráadásul a falak szétvésése nélkül? Akkor Önnek fejlesztette ki az Internorm az ún. kapcsoltszárnyas ablakot. Itt az árnyékoló két üveg közé van beépítve, ami megvédi az árnyékolót a szennyeződéstől. Több ablak esetén egyszerre is működtethetjük a napelemes árnyékolókat akár a mobilunkról.  Ráadásul a 3+1 üvegréteggel maximális hangszigetelést érhetünk el.

Látogasson el az Internorm 600 nm-es központi bemutatótermébe Budaörsre, ahol szakértők segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelőt!  

Oszd meg másokkal is!
Mustra