Könnyen végződhet lakástűzzel a karácsony

Mindenki azt hiszi, vele úgysem fordulhat elő, hogy lángra kap az adventi koszorúja vagy a karácsonyfája, pedig még a legdrágább koszorú is könnyen okozhat lakástüzet.

Csak adventi koszorúk miatt évente 30 esetben kell a tűzoltóknak is beavatkozni, és akkor még a szerencsésebb kimenetelű, pohár vízzel eloltott kisebb tüzeket nem is számoltuk. A karácsonyi időszakban a katasztrófavédelem munkatársait átlagosan naponta 30 lakástűzhöz riasztják. Ilyenkor legtöbbször a dekorációs anyagok okoznak gondot, mint a koszorúk, mécsesek, gyertyák és társaik, de sok az ételkészítéssel kapcsolatos tűzeset is. Mukics Dániel tűzoltóőrnaggyal vettük végig, hogyan lehet elkerülni a tűzeseteket, sérüléseket és azt, hogy karácsony előtt fűtés vagy akár fedél nélkül maradjon a család. 

Aranyszabályok

Ha néhányat megjegyzünk, az már fél siker. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy éghető anyag ne kerüljön nyílt láng közelébe. Legalább ugyanennyire fontos az is, hogy még a legapróbb teamécsest sem szabad soha őrizetlenül hagyni. El kell fújni, aztán újra meg kell gyújtani, mert ha nem vagyunk ott, akkor mégis minek égjen? 

Temetői mécseseket teszteltünk, lakástűz lett belőle Temetői mécseseket teszteltünk, lakástűz lett belőle

Meglepetés Halottak Napjára: nemhogy 12 órát, de még 12 percet sem bírt ki a temetői mécses, ellenben lángcsóvát lőtt ki. Gyújtogatásom története.

Tovább olvasom

Mióta temetői mécseket teszteltünk, pontosan tudom, hogy pár pillanat alatt megtörténhet a baj, és elég néhány másodperc, hogy ijesztő méretű legyen a tűz. Ha csak egy perccel később érsz oda, már lehet, hogy nem tudod megfékezni egyedül a lángokat. Azt is sokan elfelejtik a hirtelen sokktól, hogy lángoló olajra és elektromos tűzre eszünkbe se jusson vizet önteni. De nézzük a részleteket. 

Pár száz forint, de adventi időszakban életmentő lehet

A virágboltokat és piacokat végigjárva nagyon vegyes az adventi koszorúk felhozatala, ráadásul sokan otthon, az ünnepi készülődés részeként csinálnak egyet a családdal. Mindenki ízlésére és pénztárcájára van bízva, hogy milyet választ, amitől viszont soha, semmilyen helyzetben nem szabad eltekinteni az a gyertyaalátét. Ez az a kis fém lapocska, amit a koszorúra kell szúrni, vagy ha drótos az alja, akkor rá kell erősíteni. Ez pár száz forintos darab gátolja meg, hogy miután leégett a gyertya, a koszorúalapra terjedjen a tűz, már ha odafigyelsz a vásárlásnál, hogy ne műanyagot sózzanak rád. Ilyen gyertyaalap nélkül lehet adventi koszorút tartani, csak nem érdemes meggyújtani.

"Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen a koszorú alapja, mindegyik gyúlékony" - foglalta össze a tűzoltó őrnagy, hogy miért is lényeges az, hogy a gyertya és a koszorúlap között legyen egy éghetetlen alátét. Az sem mindegy, hogy hova rakod a koszorút, az ablakban ugyanis hamar meggyulladhat a függöny, az asztal széléről pedig könnyen leverheti bárki. A koszorút vagy éghetetlen anyagra tegyük, mint például egy üvegasztal, vagy tegyél alá egy fém-, esetleg kerámiatálcát. 

De nem csak a koszorú alap okozhat galibát, hanem a belógó gyúlékony díszek, sőt könnyen lehet gond a ragasztópisztoly által húzott vékony kis ragasztócsíkból is, ami gyakorlatilag gyújtózsinórként vezetheti el a lángot. "A református vallásban elterjedt az adventi házikó is, ami vagy papírból vagy fából készül, gyakran gyújtanak meg egy gyertyát  is a ház belsejében, ami szintén tűzveszélyes lehet" - mondta Mukics Dániel. 

Ég a város

A karácsonyi időszakban sok lakástűz az odaégett ételektől indul. "Ilyenkor az is süt és főz, aki év közben nem szokott, mindenki több dolgot csinál egyszerre, csörög a telefon, és könnyen elfelejtik, hogy mikor is tették oda a pulykát, vagy hogy olajat hevítenek"- figyelmeztet a tűzoltóőrnagy, aki szerint sokan reflexből egy pohár vizet öntenek az égő olajra, pedig ez akár végzetes is lehet. A víz sűrűsége nagyobb, mint az étolajé, ezért mikor a meggyulladt olajra vizet öntünk, az azonnal az olaj alá folyik, gőzzé alakul és gyakorlatilag kirobban a tűzhelyről. Ennek demonstrálásáról kaptunk is a katasztrófavédelemről egy rövid videót, ami önmagáért beszél. "Ha megtörténik a baj először is zárjuk el a tűzhelyet, aztán vagy egy fedővel fedjük le a lángoló olajat, vagy terítsünk rá nedves rongyot, hogy elzárjuk a tűztől az oxigén útját" - javasolta a szakember, de a legegyszerűbb ha egészen egyszerűen nem kezdesz másba, amíg főzöl. 

giphy.gif
Katasztrófavédelem

Ég a ház is 

Ha túlesett a család a tűzmentes karácsonyi vacsorán, akkor jön a következő veszély, vagyis a karácsonyfatűz. "Minden évben Szenteste van olyan riasztásunk, ahol egy csillagszóró okozta a tüzet"- tudtuk meg, ezért Mukics Dániel azt javasolja, hogy eszünkbe se jusson csillagszórót vagy gyertyát gyújtani a fán. A jó gyantás fenyők nagyon könnyen kapnak lángra, de az is előfordul, hogy a csillagszórótól gyullad fel például a fa alatt a csomagolópapír, vagy kiég a szőnyeg, parketta. Éppen ezért leginkább a járólap felett csillagszórozzunk az ünnepek alatt.

A fenyőfák a leggyakrabban nem is decemberben, hanem januárban gyulladnak fel, addigra már eléggé kiszáradtak, és sokszor elég egy kósza csillagszóró, amit a díszek bontásánál találunk meg, és jó ötletnek tűnik kidobás előtt még meggyújtani. A tűzoltók üzenik, hogy nem, ez nagyon nem jó ötlet. 

Nem is egy ház, hanem száz is

Karácsony környékén elektromos tüzek is előfordulnak, főleg ha megbízhatatlan forrásból vásárolsz izzósort. Ahogyan a lángoló étolajnál, úgy az elektromos tűznél sem szabad vizet önteni a lángra, mert az áramütéssel jár. Ilyen esetben áramtalanítani kell, és csak utána lehet vízzel oltani. A megelőzésnél pedig fontos, hogy semmiképpen se vásárolj ismeretlen helyről, csomagtartóból, piacról égősort, érdemes kerülni azokat is, amelyeknek a dobozában nincs magyar nyelvű használati utasítás, vagy ha van is, az sem felel meg nem csak az alapvető nyelvtani, de semmilyen tűzvédelmi szabálynak sem. 

Tűz! Tűz! Jaj, de messze a kanális!

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, szerezzünk be egy háztartási porral oltót, amit egyébként az autóba sem rossz ötlet betenni. Ezzel ugyanis gyorsan és hatékonyan el lehet fojtani a lakástüzeket. Az aranyszabály egyébként mindig az, hogy amennyiben megtörtént a baj, sosem szabad a saját testi épségünket veszélyeztetni, hanem azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót, hogy gyorsan induljon a szakszerű segítség. Aki pedig biztosra szeretne menni, annak jó megoldás a biztos helyről vásárolt LED-gyertya. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek