Mennyibe kerül idén a puncs Bécsben?

Melyik a leghangulatosabb vásár idén Bécsben? Mennyi költőpénzzel készülj, ha elkortyolnál pár forró karácsonyi puncsot, és a bögrét is hazahoznád emlékbe? Megnéztük.

December első hétvégéjén megnéztem néhányat a bécsi vásárok közül, mutatom melyik milyen volt, és melyikben mennyibe kerültek a forró italok. Mivel idén összesen húsz vásár több mint ezer standdal várja a turistákat az osztrák fővárosban, esélyem sem volt mindet végigjárni, de azért a belvárosiak közül elég sokat sikerült kipipálni.

Vásárok és más puncslelőhelyek

A legszebb – Karlsplatz: A városközpont hatalmas adventi vásárai közül ennek van a legkedvesebb, legmeghittebb hangulata. Az egységes fényfüzérek, visszafogott díszítés miatt talán még azoknak is tetszeni fog, akik egyébként hülyét kapnak a giccses, villódzó fényárban úszó vásároktól. A barokk templom jellegzetes szabadon álló tornyaival szép hátteret ad a vásárnak, előtte szalmával felszórt dühöngő részt alakítottak ki a gyerekeknek, ugyanitt kis karámban kecskék laknak, mellette vicces hajtánypálya. A bódéknál bio kajákat és piákat és kézműves termékeket árulnak. Nyitva: december 23-ig, naponta 12-20 óra között, további infó itt.

Karlsplatzdivinaart marktansicht
Divina Art

A legbulisabb – MuseumsQuartier: Az MQ vásárában nem fogsz kézműves szappant vagy fafaragást shoppingolni (egyáltalán nincsenek ilyen árusok, max. a múzeum dizájnboltjában tudsz vásárfiát venni, de ez egyáltalán nem baj, sőt!). Van viszont dj, neonfénnyel megvilágított műanyag pavilonok és curling pálya is. Ha az adventi vásározásban a piálás és a jó hangulat a lényeg, akkor ez a neked való hely. Nyitva: december 23-ig, hétfőtől péntekig 16-23 óráig, hétvégén 14-23 óráig, további infó itt.

Winter im MQ SeL at Lorenz Seidler
eSeL.at / Lorenz Seidler

A legcsillivillibb – Rathausplatz: Hatalmas tömeg, jégpálya, óriáskerék, körhinta, színes fények, fehéres-kékes-sárgás fényfüzérek, ünnepi jókívánságok öles betűkkel, lufiárusok, kiscsizma alakú bögrék. A neogótikus városháza mondjuk tényleg impozáns, de ha nem szereted a rengeteg ember közt sodródást és nyomakodást, és a túltolt karácsonyi díszkivilágítást, akkor a Rathausplatz-i vásár maga a megvalósult rémálom. Pár percre azért érdemes ide is beugorni, elvégre ez a legismertebb vásár Bécsben, és látványosnak látványos (még ha nem is ízléses). Nyitva: december 26-ig, vasárnaptól csütörtökig 10-21.30-ig, pénteken és szombaton 10-22 óráig, december 24-én 10-18 óráig, 25-26-án 11-21.30 óráig, további infó itt.

Wiener Weihnachtstraum IMG 2285 (c)stadtwienmarketing
Stadt Wien Marketing

A kisvárosias – Altes AKH: A Rathausplatztól csak tíz perc sétányira található ez a vásár, mégis jóval kevesebben ismerik. Mivel egy belső udvaron rendezik meg, olyan itt a hangulat, mintha egy kisváros főterén járnánk. Gyerekeknek itt is van körhinta, és ezen a téren több beltéri vendéglátóhely is üzemel, étteremtől az aprócska hütte hangulatú bódéig. Utóbbiban kb. tíz percenként beltéri műhóesés maxolja ki a téli hangulatot. Nyitva: december 23-ig, hétfőtől péntekig 15-22 óráig, szombaton és ünnepnapokon 12-22 óráig, vasárnap 12-21 óráig, további infó itt.

A legrégebbi – Freyung: A Rathausplatztól a belváros felé indulva, pár perces sétányira találjuk Bécs egyik legrégebbi vásárát: a Freyung téri Altwiener Christkindlmarkt-ot. 1772 óta kínálják adventkor a téren az üvegből készült dekorációkat, tradicionális Betlehem-alkatrészeket, kerámiákat. És persze a forró italokat, amiket a templom tövében elhelyezett pultoknál állva lehet meginni. 

shutterstock 698538400
Shutterstock

A legalkoholosabb – Lions Club Punschtreff: A Stephansdomhoz vezető, gigantikus csillárokra hajazó díszekkel kivilágított Grabenen működik a Lions Club jótékonysági szervezet bódéja. Semmi pucc és flanc, viszont toronymagasan itt volt a legtöbb rum a karácsonyi puncsban, és piálás közben még jótékonykodsz is. 

Ide még ugorj be Bécsből hazafelé menet

Ha behavazott téli tájra és meghitt hangulatú adventi vásárra vágysz, hazafelé irány a Fertő-tónál található Halbturn! Az autópályáról csak pár perces kitérő a Halbturn-i kastély, aminek parkjában és termeiben tartanak vásárt. Élő Betlehem, pónilovaglás, tábortűz, kézműves termékek várnak itt. A belépő becsületkasszás (a máltai szeretetszolgálatot támogatod vele), és külön cuki, hogy a forró italokat olyan helyi szervezetek főzik és kínálják, mint az általános iskola vagy a tűzoltóság. Még két hétvégén lesz ilyen: december 9-10-én, illetve 16-17-én, 13 és 19 óra között. További infó itt.

Mennyi az annyi?

A bögrékért minden vásárban letétet kell fizetni (kivéve a Lions Clubnál, mert ott eldobható pohárban adják a puncsot). A letét helyszíntől függően 2-4 euró között mozog, úgyhogy ne lepődj meg amikor a várt összegnek kb. a dupláját kérik el fizetéskor. Amikor a piálás végén visszaadod a bögrét, visszakapod a pénzt. 

A forró italok árait néztem végig a vásárokban, mert a legtöbben valószínűleg erre, és nem kézműves szappanra vagy Mozart CD-re költik a pénzüket. Fontos tanulság, hogy jelentős különbségek vannak az árakban nem csak a vásárok, de még a vásárok egyes pultjai között is.

A MuseumsQuartier vásárán a forralt bor 3,50-3,60 euró, a narancsos/erdeigyümölcs/mandulás-meggyes/gyömbéres/mangós puncs 3,80 euró, az extrán alkoholos turbopuncs 4,80-5,50 euró, az alkoholmentes gyerekpuncs 2,50-2,70 euró, a röviditalok (jager, rum, vodka) 3-3,50 euróba kerülnek.

40835
Christian Stemper / WienTourismus

A Freyungon a málnás-szedres puncs 4 euró, az alkoholmentes 2,50 euró, a karácsonyi puncs 3,50 euró, a tojáslikőr puncs tejszínhabbal 4 euró, a kávé 2,50-3 euró, az ásványvíz fél literje 2 euró.

A Rathausplatz-on a forralt bor 4 euró, karácsonyi puncs 4 euró, tojáslikőrös puncs 4,50 euró, az alkoholmentes puncs 3 euró.

Az Altes AKH kis hüttéjében röviditalokkal felpörgetett puncsokat lehet kóstolni, a tequliás és a Jack Daniel's Winterjack Apfelstrudel fantázianévre hallgató is egységesen 4,50 euróba kerül, az alkoholmentes verzió 3,20 euró.

A Lions Club Punschtreff egy jótékonysági stand árak nélkül, elméletileg annyit adsz érte amennyit akarsz. Azért írom, hogy elméletileg, mert a többi vásár áraiból kiindulva mi fejenként 4 eurót akartunk adni a durván rumos karácsonyi puncsért, de csak 3 eurót fogadtak el érte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek