ISKOLA

Hogyan szokjatok vissza a gyerekekkel a koránkelésre?

2017. augusztus 21., hétfő 07:47 |

Az iskolakezdés egyik legnagyobb kihívása, hogy minden nap korán kell kelni. A szünidő alatt megszokott lustálkodást egy katonás napirendre kell váltani, hogy senkit se büntetgessenek a szigorú oktatási intézmények a késésért. Hogyan lehet ezt könnyebbé tenni a gyerekek és az egész család számára?

Lassan kezdődik az iskola. Szerintem a legrosszabb benne az, hogy minden áldott nap korán kell kelni. Családunkban minden nyáron kialakul egy áldott bioritmus, amiben mindenki akkor kel, amikor felébred, senki sem fáradt napközben, és a stressz-szint is jelentősen alacsonyabb. Ebben a természetközeli állapotban a gyerekeim is, én is reggel nyolckor kelünk. Nem jelent ez szétcsúszást, vagy összevisszaságot, ugyanúgy megvan a napi rutin, mint amikor korábban kell kelni, csak éppen egy-két órával később kezdődik. Sajnos abban a pillanatban, hogy elkezdődik a tanítás, ez nem tartható tovább. Szerencsések azok a családok, akik maguktól is koránkelők, nekik nem okoz változást az iskolakezdés. De nekünk, többieknek bizony kihívás ez az örökös koránkelés.

Joseph A. Buckhalt, amerikai pszichológus évről évre látja el tanácsokkal a felkelés problémájával küzdő gyerekes családokat. Mit lehet tenni azért, hogy a lehető legkisebb nyűggel legyenek képesek átállni a fél hetes kelésre, és eközben még az se történjen meg, hogy a gyerekek nem alszanak annyit, mint amennyire szükségük lenne a fejlődésükhöz.

1. Szokjatok hozzá

Sokan próbálják azzal maximalizálni a családi jóérzést, hogy az utolsó pillanatig kihasználják a nyarat, és szeptember elseje az első nap, amikor nyolc helyett fél hétkor kelnek. Jill Spivack alvásterapeuta szerint jobban működik időt adni az új ébredési szokásoknak. Kisebb lesz a sokk, és könnyebb akkor nekiállni, amikor még nincs tétje. Azt javasolja, hogy legalább egy héttel a szünidő vége előtt kezdjetek el korán kelni, így már mindenki hozzá lesz szokva, mire igazán muszáj lesz.

shutterstock 524819368

2. Fokozatosan

Vannak, akik a hideg vízbe beugrásnak a hívei, mások negyedórákig állnak a lépcsőn, egy-egy fokot haladva – most a térdemig ér, most a combom közepéig, jaj a hasamnál rossz… Az alvással kapcsolatban ez utóbbi a célravezetőbb stratégia. Ha nyáron nyolckor keltetek, és fél hétre kell átállni, akkor ne rögtön fél héttel indítsatok. Minden nap negyed órával hozzátok korábbra a felkelést, így a szervezet is könnyebben hozzászokik.

3. A lefekvés idejének módosítása

Értelemszerű, hogy ha korábban kelünk, akkor korábban is kell lefeküdni. De hiába teszed be a gyerekedet este fél kilenckor az ágyba, ha ahhoz van hozzászokva, hogy tízkor alszik el, csak elégedetlenségek, hisztik és tortúra lesz a jutalmad. Először a felkelést kezdjétek korábbra tenni, és utána, másnap módosítsatok a lefekvés idején. Ott éppen úgy csak negyed órával, mint ahogy a lefekvésnél.

4. Alvásnapló

Jegyezzétek fel viszonylag hosszabb időn keresztül, hogy az alvással kapcsolatos időpontokat. Mikor fekszik le a gyerek? Mikor alszik el? Mikor ébred, és mikor kel ki az ágyból. Ha éjszaka felébred, akkor azt is írjátok fel: mennyi ideig volt ébren, hányszor kelt fel. Erről lehet jó kis diagramokat is rajzolni, ha tudtok ilyet. Ez azért jó, mert az ember képet kap a valós alvásmennyiségről, a szokásokról, és ez segít majd célokat kitűzni (pl. fél órával korábban kéne lefeküdni), és nyomonkövetni, hogy mit sikerült megvalósítani.

5. Hétvégén is mérd

A naplózást folytasd hétvégén is. Sokat eláruló mérőszám, hogy hétvégén mennyit alszik a gyereked. Ha jelentősen többet alszik, mint amennyit hétköznap sikerül neki, akkor az alvás-adósságát törleszti. Vagyis túl kevés alvás jut neki hétköznap.

6. A lefekvés ideje legyen kőbe vésve

A felkelés időpontja általában állandó: a lehető legkésőbbi időpont ahhoz, hogy normális ügymenetet követve beérjen az ember fia-lánya az iskolába. Ugyanígy legyen állandó a lefekvés ideje is. Ha mondjuk fél hátkor kell kelni, akkor a gyerek korától és alvási igényeitől függően választhattok: 8:30; 9:00; 10:30? És akkor itt fontos megjegyezni, hogy akármilyen nagyok és magukat érettnek hívők a tinédzserek, hét óra alvás nekik sem elég. Kisebb korban 9 óra körül van a szükséges alvásmennyiség, de tizenéves korban is szükség van nagyjából 8,5 óra alvásra.

shutterstock 143757736

7. Felébred magától?

Jó jelzés az, hogy megfigyeled a gyereked fel tud-e ébredni magától a megfelelő időben reggel, anélkül, hogy ébresztőre lenne szüksége, vagy apa-anya hosszú keltegetési szertartásba kezdene. Ha magától kel, akkor valószínű elég számára az alvás mennyisége.

8. Természetes fény

Húzd el a függönyöket, húzd fel a redőnyt, hogy természetes reggeli fényben ébredjen. A legjobb, ha ezt a szükséges ébredési időpont előtt fél órával megteszed.

9. Koffein?

Természetesen rombolja az alvási kedvet, ha koffein tartalmú italokat fogyaszt a gyermek, déli 12 óra után már ne igyon ilyesmit, még ha előtte ivott is. Ide tartozik ugye a kávé, a kóla és az energia-italok.

10. Ne legyenek zavaró körülmények lefekvéskor

Ha már lefeküdt a gyerek, akkor egy ideig ne zajongj, lehetőleg ne legyenek háztartási zajok, ne menjen a mosógép, és ne hallja a tévét a szomszéd szobából. Ugyanígy lelki zavaró körülmény se legyen, a családi konfliktusokat ne időzítsétek az alvás előtti időszakra. Ha fogmosás után ki is derül valami, amin egy jót veszekedni kéne, tegyétek el holnapra.

11. Telefonok, ki a hálószobából

Alakítsátok ki azt a szokást, hogy az összes eszköz, amin csetel, facebookozik, játszik és egyéb ilyen tevékenységet végez, éjszaka legyen töltve a nappaliban, vagy a konyhában. Mivel ezektől nagyon nehéz elszakadni, ráadásul folyamatosan újabb üzeneteket, pingeket, eseményeket termelnek, rettenetesen bezavarnak az alvásra való ráfordulásba.

12. Mindenféle képernyő zavaró este

Lehetőleg a lefekvés előtti pár órában ne legyen képernyőre bámulás. Lehet ez tévé, telefon, tévé, tablet, bármilyen színesen világító téglalap. Alváshoz melotonin termelődés kell, ennek elkezdődését pedig akadályozzák a képernyők.

shutterstock 169126490

13. Különórák, sport

Simán elképzelhető, hallok sok ilyet, hogy a gyerekeknek egyszerűen azért nem jut elég idejük alvásra, mert olyan későn fejeződnek be az edzések, különórák, hogy fizikailag képtelenség kimatekozni a napból az elegendő nyolc-kilenc órát. Ugyanez van a hajnali edzésekkel. Ezeket érdemes átgondolni, hogy szükségesek-e. Ha a gyerek nem jut elegendő alváshoz nem fejlődik úgy ahogy kéne, romlik a tanulmányi eredménye, stresszesebb lesz – csomó negatív következmény van. Érdemes beszélni az edzőkkel, oktatókkal, hogy lehet-e változtatni a foglalkozások idején, és ha nem, akkor inkább másikat választani.

Ha minderre figyeltetek, akkor már csak próbálkozni, módosítgatni, a gyerekekkel egyezkedni, és a rendszert fenntartani kell majd ahhoz, hogy mindenki időben ébredjen, és még a megfelelő alvásmennyiséghez is hozzájusson.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta