3 horvát sziget, ha nyüzsi helyett békére vágysz

Ha horvát szigetek, akkor mindenkinek a legismertebbek ugranak be: Krk, Rab, Brac, Korcula, Hvar. Persze ezek is szépek, de főszezonban itt biztosan nem lesz nyugtod. Lopudon, Lastovón vagy Dugi otokon viszont igazi falusi hangulat és mediterrán életérzés vár.

A horvát tengerpart a világ legtagoltabbjai közé tartozik.1244 sziget, sziklaszirt és zátony sorakozik a part mentén, közülük csupán ötven lakott. Néhány nagyobb szigeten biztosan nyaraltál már, de az tuti, hogy nem láttad még mindet. Ha idén a felkapott turistaparadicsomok helyett igazi falusi elvonulásra vágysz a ciprusok és pálmafák árnyékában, tegyél próbát Lopuddal, Lastovóval vagy Dugi otokkal.

Lopud: nem véletlenül szerették az arisztokraták

A 200 lakosú Lopud a Dubrovnik közelében található Elafiti-szigetek középső tagja. Anno a görögök Delaphodiának hívták, mai neve ebből alakult ki. (Egyébként római település is volt a szigeten, ők Lafotának keresztelték.) A 17. században a dubrovniki arisztokrácia kedvelt pihenőhelye volt.

A szigeten egyetlen település van, ami a Lopud-öbölben fekszik, és – meg fogsz lepődni –, a falu is a Lopud nevet viseli. Az autóforgalomtól tökéletesen mentes sziget annyira kicsi, hogy Lopud falujából két kilométert sétálva már a sziget túlsó végén is találod magad, a Sunj-öbölben. Határozottan érdemes ennyi gyaloglással megszakítani a semmittevést, mert egy szép homokos strandot találsz itt. Ha nem akarsz gyalogolni, bringát és kajakot is lehet bérelni a szigeten.

shutterstock 193776716

Menetrend szerinti komppal egy órán belül Dubrovnikban lehetsz (útközben a szigetcsoport másik két tagján, Kolocepben és Sipanban is kiszállhatsz körülnézni), de olyan, mintha évszázadok választanák el Lopudot a turistáktól nyüzsgő nagyvárostól – írja a Condé Nast Traveler.

Lastovo: digitális detox

Ha annyira rá vagy pörögve az online létre, hogy még a nyaralóhelyedet is aszerint választod, hogy van-e ingyen wifi, lehet hogy meg kéne fontolnod egy lastovói nyaralást. Nem hogy ingyen wifi, de még telefonhálózat sincs nagyon – a tökéletes hely arra, hogy egy kicsit kikapcsolj.

A kristálytiszta víz és az élővilág miatt búvároknak is ideális célpont. És akkor is jó helyen jársz, ha szeretsz kirándulni, ezen a szigeten érintetlen természet vár. A sziget fővárosa a domboldalban épült, hangulatos Lastovo, cseréptetős kőházakkal és lusta macskákkal.

shutterstock 498561709

Állítólag a jachttulajdonosok elkezdték maguknak felfedezni a szigetet, így egyre több étterem nyílik. Talán egyszer majd wifi is lesz. Siess, mielőtt ez bekövetkezik.

Update: "Rossz hírem van. Aki wifi-mentes régót keres az Adriai tengeren, az kerülje Lastovót. Én két évvel ezelőtt, 2015-ben nyaraltam a szigeten, a Zaklopatica nevű öbölben lévő kis településen, és már akkor is kiváló kapcsolatot tapasztaltam az apartmanomban. Hiába, a technika elől már a legtávolabbi adriai szigeten sem lehet menekülni. Egyébként minden más stimmel" – írta levelében olvasónk.

Dugi otok: halászfalvak és a végtelen tenger

Mielőtt teljesen kikapcsolnál Dugi otok festői szigetén, nézz körül a nyüzsgő Zadar márvánnyal borított utcáin. Nem csak a városnézés kedvéért, hanem azért is, hogy még jobban tudd értékelni a sziget nyugalmát. Zadarból egyébként napi három komp közlekedik ide, egy óra negyven perc a menetidő.

A sziget nem különösebben érdekelt senkit a történelem során: a rómaiaktól a mai turistákig senki nem rohanta le. Éppen ebben rejlik az értéke: bőven jut itt mindenkinek tér és csend. És ne gondold, hogy azért mellőzött, mert unalmas lenne. Vannak például pasztellszín halászfalvai – például Sali, a sziget fővárosa és Bozava is ilyen. Gyönyörű panoráma nyílik a végtelen tengerre a Telascica natúrpark szikláiról, a Sakarun strandon pedig selymes a homok és azúrkék a víz.

shutterstock 341844641

Hogy mi nincs a szigeten? Tömeg, zaj és közlekedési dugók. A mellőzöttségnek is megvannak a maga előnyei – írja a Condé Nast Traveler.

Oszd meg másokkal is!
Mustra