Hőszigeteljen, ha nem akarja az utcát fűteni!

A Magyar Energetikai Társaság adatai szerint otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre, mivel azonban a lakóépületek háromnegyedének az energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz, ennek az energiának a nagy részével az utcát, az elpazarolt energiával pedig a környezetet fűtjük – áll az újHÁZ Centrum legfrissebb közleményében, melyből többek között az is kiderül, hogy 2020-tól az épületek energiafelhasználásának jelentősen szigorodó szabályozása előírja, hogy gondoskodnunk kell a megfelelő szigetelésről.

Tízezreket spórolhat hőszigeteléssel.
Tízezreket spórolhat hőszigeteléssel.Education Images / Getty Images Hungary

Az új szabályozás csak azokra az épületekre vonatkozik, amelyekre e dátum után kérnek majd használatba vételi engedélyt, tehát aki most kezd házépítésben gondolkodni, annak érdemes szem előtt tartani az új szabályt és belekalkulálni a költségekbe a hőszigetelést. Jó hír azért, hogy ez nem lesz kidobott pénz, hatása hosszútávon a rezsin is meglátszik majd, mivel egy szakszerűen kivitelezett (lehet az utólagos is) hőszigeteléssel már az első fűtési szezonban látványos megtakarítással számolhatunk.

A különbséget jól mutatja, hogy például egy átlagos, az 1980-as években épített, “F” energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ el négyzetméterenként, mint a mai szabványoknak megfelelő új építésűek; és akár négyszer annyit, mint a korszerű "A" vagy "A+" minősítésű ingatlanok. A spóroláson kívül a hőszigetelés mellett szól az is, hogy a fűtési szezonban, akármilyen módszerrel próbálunk fűteni, egyáltalán nem kellemes egy olyan épületben tartózkodni, ahol a rosszul hőszigetelt padlókon, falakon és mennyezeten lecsapódik a pára. Arról nem is beszélve, hogy a korszerű szigetelésnek köszönhetően viszont az ingatlan értéke is nő.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének közlése szerint a jelenlegi szabályozás költséghatékony modellje a hőszigetelés vastagságára minimálisan 13 centiméteres vastagságot ír elő, de az, hogy milyen vastag szigetelésre van valójában szükség, függ a felhasznált anyagtól és az elérendő céltól is. Az általános számítás szerint a szigetés vastagságának minden egy-egy centiméterrel történő növelése újabb és újabb 3-4 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez. A 2020 utáni “közel nulla energiaigényű” szabályozás miatt a szükséges hőszigetelési vastagság várhatóan 20 cm körüli értékre fog növekedni.

A tető- és homlokzat szigeteléssel 30-40 százalékkal csökkenthető a fűtési energiaigény, ez egy 100 négyzetméteres családi ház esetében évente akár 1000 köbméter gáz- és 50 ezer forint fűtési költség megtakarítást is jelenthet. Ráadásul a gondosan hőszigetelt falak között már a 21 fokos hőmérséklet is melegebbnek hat.

A Bramac szerint az épületek energiavesztesége elsősorban a tetőknél jelentkezik, viszont a modern Bramac Therm hőszigetelő rendszer beépítésével a hőveszteséget és a fűtésköltséget akár 80 százalékkal is lenyomhatjuk. A leghatékonyabb megoldás ehhez a szarufa feletti hőszigetelés, amit felületfolytonosan és hőhídmentesen lehet beépíteni. A cégnél egyébként segítenek a statikai méretezésben, illetve a tetőtér-beépítés energiaveszteségének kiszámításában: ha emailen beküldi az épület tervrajzát, akkor egy méretező szoftver segítségével meghatározzák a szükséges rendszeranyagok mennyiségét és árajánlatot is készítenek.

A megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása az adott épület funkciójától, az igényektől és a műszaki követelményektől függ. A kőzetgyapot páraáteresztő, hangszigetelő és víztaszító képességének köszönhetően népszerű, ráadásul a tűzvédelmet is segíti: mivel nem éghető, így megakadályozza a tűz terjedését. A hőszigetelési jellemzők alapján például a legkedvezőbb anyagok a habosított polisztirol hőszigetelések (EPS), ezek biztosítják a legkisebb hőveszteséget, és az áruk is kedvező.

A polisztirol táblákhoz a gyártók legtöbbször gyárilag előkevert ragasztó- és vakolóanyagokkal ajánlott komplett homlokzati hőszigetelő rendszereket ajánlanak.Tudni kell azonban, hogy ha már meglévő vakolatra szeretnénk illeszteni a hőszigetelést, akkor a régi vakolat ellenőrizhetetlen minősége miatt a ragasztás mellett plusz rögzítést is célszerű alkalmazni.

Páraáteresztő tulajdonságának köszönhetően kifejezetten tetőfelújításokhoz ajánlott a Bramac Therm Kompakt, ami egy kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező PUR/PIR alapanyagból készülő termék. Ennek elhelyezése a szarufák felett történik és akár önmagában is beépíthető. Arról pedig, hogy mi ajánlott például alacsony hajlásszögű tetőkhöz, vagy hőhídmentes szigetelésre, ide kattintva kap részletes tájékoztatást és ártáblázatot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek