10 költséghatékony tipp lakásfelújítóknak

Nem feltétlenül kell egy vagyont elszórnunk a lakásfelújítás során, sőt mint a HouseToHome.co.uk lakberendezési weboldal rámutat, akár kisebb lépésekben is elvégezhetjük a ház csinosítását. Adunk pár költséghatékony tippet arra az esetre, ha csak a fürdőszobát vagy a nappalit dobná fel valami újjal és divatossal!

1. Cserélje le a függönyöket!

A spórolós lakásfelújítás egyik legbeváltabb trükkje a függönyök lecserélése, nem véletlenül gugliztak rá annyian az elmúlt évben. A látványos trükknek köszönhetően számtalan bútor és egyéb kiegészítő más értelmet nyer a lakásban. A szakemberek szerint érdemes béleletlen függönybe fektetni, mivel ez a típus kevesebb helyet foglal és jóval könnyebb is, mint a bélelt. Az Ikeában egy ilyen fiatalos cicás darabért 8990 forintot kérnek, a Zarában 22.995 forint a szintén trendi vintage mintás függöny, a H&M-ben pedig 8990 forint egy 2 db-os levélmintás panelfüggöny.

2. Dobja fel a konyhát!

Egy új munkalappal (lehet akár egyszerű laminált lap is) és egy dizájnos csempével pillanatok alatt olyan hatást érhet el a konyhában, mintha egy vagyont költött volna a felújításra. Az Ikeában például 21.990 forintot a kérnek világosszürke, beton hatású munkalapért, a csempemania.hu oldalán pedig minden stílusban kaphatóak csempék a retrótól a toszkánig.

Så fint blev det hjemme hos Thomas og Isabella #thanksforsharing #arttiles #kitchen #kitchentiles #interiordesign

Una foto publicada por ARTTILES (@arttiles) el 

3. Cseréljen szőnyeget!

A fast-fashion boltoknak köszönhetően akár minden szezonban lecserélheti az előzőszoba vagy a nappali szőnyegeit az aktuális Pantone színeknek megfelelően. A divatházak szerint idén újra divat a zebraminta, egy ilyen állatnyomatos darabot 129.995 forintra árazott be a Zara, míg a H&M-ben 9990 forintot kell fizetni egy szürke Jacquard mintájú darabért. Az Ikeában 12.990 forintot kérnek egy harsány színekből álló rövid szálú szőnyegért.

4. Váltson zuhanyt!

Ha egy teljes körű fürdőszoba átalakításba nem is vágna bele, azért egy új zuhanyfejet érdemes beszerezni, el sem hinné, hogy már az is mennyivel újabbnak mutatja a helyiséget. Az Obi-ban például 52.690 forintot kérnek egy zuhanypanelért, amihez hat masszázsfúvóka, egy üvegpolc valamint kézi és fejzuhany is jár. Érdemes körülnézni a csapuniverzum.hu oldalán, ahol akár 24 ezer forinttól beszerezhető hasonló.

The perfect shower. #bathroom #bathroomshower #flippinghouses #wholesale #rehabbing

Una foto publicada por Gold Room Holdings (@goldroomholdings) el 

5. Szereljen fel polcokat!

Sosem lehet túl sok tárolója egy lakásnak, így semmi meglepő nincsen abban, hogy a legtöbben polcokkal építik be a szabadon maradt felületeket. A polc manapság már nemcsak a nappaliban, de a hálóban és a vendégszobában is divatos, a praktikus fülkékbe pedig nemcsak könyveket, de egyéb szuveníreket és családi képeket is kipakolhatunk. Az Ikeában 1490 forintot kérnek egy fiatalos zöld falipolcért, a klasszikusabb nyírfa polcok 2490 forintba kerülnek a svéd márkánál.

6. Cserélje le a járó- vagy padlólapot!

Manapság divatos régi stílusú, vagy akár az eredeti padlólapot beépíteni a lakásba, ilyen hagyományos lapokat (vagy azok replikáit) számos régiségboltban és online vintage áruházban be lehet szerezn. Érdemes követni a Pinteresten és az Instagrammon nyomuló lakberendezős oldalakat is padlólap ügyben.

7. Húzza át régi kanapéját!

A felújítási láznak köszönhetően már nem ciki új szövettel áthúzni az elnyűtt kanapét, sőt kifejezetten menő minden második-harmadik évben feldobni valami újjal a régi darabokat. A videóra kattintva mutatjuk, hogy milyen egyszerűen lehelhetünk új életet a kanapéba!

8. Csinosítsa ki lépcsőjét!

A vendégek gyakran a lépcsővel találkoznak legelőször, mikor belépnek a házba, így az előszoba mellett ezt a felületet is érdemes néhány évente felújítani. Az elmúlt pár szezonban nemcsak unalmas szürke és virágos szőnyeggel dekorálták a benti feljárókat, de divatosnak számítottak a cikk-cakk, a csíkos, a pöttyös valamint a pasztell színű anyagok is. A videóra kattintva mutatjuk, hogy hogyan kell feldobni a megkopott lépcsőt!

9. Építsen be vékony üvegtáblákat!

Nemcsak a fürdőszobát teszik moderné, világossá és tágassá az üvegtáblák, de a konyhában is jól mutatnak ezek a könnyen tisztítható lapok, amik fával és a különféle színes panelekkel is remekül harmonizálnak. Ha valamivel többet költene erre a látványelemre, akkor mindenképpen nézzen körül Glass Kent online boltjában!

10. Cserélje le a világítást a konyhában!

Kevés befektetéssel egy teljesen más hangulatú konyhában főzhet és várhatja a vendégeket. Manapság menőnek számítanak a meleg hangulatot árasztó lámpák, de divatban vannak a 90-es évek hangulatát idéző neoncsövek is a piacon.

Így válassz cserepet, ha biztonságra vágysz!

Teljesen érthető, ha magad sem tudod, miként kezdj hozzá a házépítéshez, vagy felújításhoz. Adunk néhány tippet, hogy otthonod egyik legfontosabb részén, a tetőn ne múljon a biztonságod!

Egyéni és általános szempontok, divatirányzatok

A saját igények és az ízlés, no meg az anyagiak határozzák meg, milyen fedőanyagot választunk otthonunk védelmére. A földrajzi elhelyezkedés és az épületek magassága befolyásolja, milyen fedőanyag típusnak szavazz bizalmat. Természetesen ezen a téren is vannak divatirányzatok: a modern minimalista építészeti trendekhez igazodva a tetők hajlásszöge laposabb lett az elmúlt 3-4 évben. Közkedvelt például az úgynevezett 7 fokos tető. A hagyományos vöröses színek mellett egyre keresettebbek a sötét színek, például az ébenfekete.

Milyen fedőanyagot válasszak?

Csakhogy egy tetőnek nemcsak szépnek, hanem tartósnak és biztonságosnak is kell lenni. A fedőanyagok terén több megoldás közül választhatsz. Nem árt azonban végiggondolnod, mennyit akarsz költeni a házadra, miután végre minden munkálattal végeztetek. Az a jó tető, amivel akár évtizedekig nincs különösebb probléma, mert teljes védelmet nyújt.

A kerámiacserepet többnyire azok választják, akik az esztétikumot tartják fontosnak. A palatető, a közhiedelemmel ellentétben, legalább annyiba kerül, mint a kerámia cserép, de nem rendelkezik annyi előnyös tulajdonsággal. A fémlemez-fedések szép esztétikai élményt nyújtanak, viszont költségesebbek és szélsőséges időjárási körülmények között könnyen sérülékennyé válik a tető. 

A beton 50%-kal tartósabb

Az újépítéseknél ma már a legelterjedtebb tetőfedőanyag a beton, amely nemzetközi hatósági vizsgálatok szerint többször tartósabb, mint a többi fedőanyag. Márpedig egy tető esetében az a legfontosabb, hogy biztonságot, védelmet és tartós megoldást nyújtson a tulajdonosnak.

A betoncserepek mérettartóak, átlagosan 50%-kal nagyobb a törőszilárdságuk az égetett tetőcserepekkel szemben, emellett színtartóak, fagyállóak, nagy a vízzáró- és zajcsillapító képességük. Az sem mindegy, milyen a hő-visszaverő képességük, különösen nyáron fontos ez a tikkasztó forróságban. Ahogyan az sem elhanyagolható, mennyire ellenálló a tető a szélsőséges viharokban. A Bramac például, a tetőfedőanyag-gyártó cégek közül egyedülállóan, szélcsatornában teszteli a termékeit, hogy azok minél ellenállóbbak legyenek. Ugye te is láttál már fotókat leszakadt tetőkről egy pusztító vihar után? Jobb ezt elkerülni, hiszen nemcsak sok bosszúsággal, hanem jelentős anyagi ráfordítással lehet ezeket a rongálásokat helyre hozni. 

Tetőtervezés egyszerűen

Persze senkitől nem várható el, aki nem végzett építőipari szakiskolát, hogy egymaga hozzon felelősségteljes döntést egy ilyen kérdésben. Sokat segíthet, ha végiggondolod, milyen tetőt szeretnél, mielőtt szakemberhez fordulsz. Erre ma már számos lehetőséget nyújt az internet pl.: a tobbmintcserep.hu oldal, amely végigvisz a teljes döntési mechanizmuson, ami után akár kivitelezőt is kereshetsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek