KARÁCSONY

A KFC illatgyertyával sokkolja Új-Zélandot

Menő/Ciki

nemoszi 2016. december 9., péntek 07:57

Nem tudom, van-e olyan, aki valaha úgy ment be egy KFC-be (vagy bármilyen más gyorsétterembe), hogy "hű, de jó olajszag van, pont ilyet szeretnék otthonra is!", de biztos van, ha a KFC új-zélandi ága azt találta ki, hogy étteremszagú illatgyertyákat sorsol ki a fantáziadús instagramozók között. Hogy versenybe kerüljön, csak annyit kell tennie (már ha ön új-zélandi), hogy kommentben ajánl egy másik olyan merchandise-terméket, aminek örülne, ha a KFC legyártaná.

A gyertya egyébként csak egy a sok karácsonyi ajándék közül, lehet sapkát és zoknit is nyerni. De persze azoknak valószínűleg nincs kellemetlen gyorskajálda szaga. Ön mit szól a teljesen eszement illatgyertya ötlethez? Örülne, ha Magyarországon is lehetne nyerni ilyen gyertyát vagy inkább a fejét fogja? Ha tetszik az öltet, nyomjon a menőre és drukkoljon, hogy a KFC legyártsa az egyik kommentelő által ajánlott csirkeszagú körömlakkot is, ha kínosnak találja, akkor a cikit kell nyomkodni!

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Prince lenyomta a Télapót

Edicsek 2016. december 8., csütörtök 17:13

Sorra jelennek meg a közösségi oldalakon a fotók arról, hogy a rajongók hogyan állítanak emléket karácsony alkalmából az idén áprilisban elhunyt zenésznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fokozottan védett vidra bőrét árulták a karácsonyi vásárban

(va) 2016. december 8., csütörtök 11:22

Hiába a sok éves tradíció és az ünnepi hangulat, egyre kevésbé érzünk kedvet kimenni a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba, amelyről lassan hetente derül ki valami elszomorító. Mi történt az Európa tíz legjobb karácsonyi vására közé sorolt rendezvénnyel?

Távolról sincs vége, olvasson még »

5+1 ajándékötlet annak, akinek mindene megvan

Dívány 2016. december 8., csütörtök 09:22

Mindenkinek a társaságában van legalább egy ember, akinek nem igazán tud mit adni, mert mindene megvan, és ő sem tudja, hogy mi az, ami hiányzik az életéből. Elvileg a karácsony ugye nem a mocskos anyagiakról szól, hanem a gesztusokról, így természetesen nem illendő az előbbiekre hivatkozva kihagyni őt az ajándékozásból. A Lifehacker össze is szedte, milyen meglepetésekkel lehet feloldani ezt a problémát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit vegyen az osztály a pedagógusnak?

Koncz Andrea 2016. december 7., szerda 17:21

Ha összefog az osztály/csoport, kicsit könnyebb a helyzet, mint ha nekünk kell egyedül kitalálni az ajándékot, mert nagyobb keretből gazdálkodhatunk, és talán könnyebb olyan ajándékot kitalálni, ami már túlmutat a személyes figyelmességen, és tényleg jól jön.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a pedagógusok esetleg több évtizede a pályán vannak, és minden karácsonykor, év végén kapnak valamit a szülőktől, viszont a lakásuk nem növekszik együtt az évek számával. Ezért (főleg ha tudjuk, hogy nem túl sok a négyzetméter, viszont sok a holmi!!!), érdemes lehet olyasmin gondolkodni, amire ezekből legalább az egyik igaz:

  • elfogy,
  • nem foglal sok helyet
  • élmény
  • bizonyos kereteken belül maga választja ki
  • nagyon személyes ÉS nem foglal sok helyet.

Még egy szempont: ilyenkor a pedagógusnak veszünk ajándékot, nem az osztálynak, és nem is a pedagógus gyerekeinek, így felejtsük el a tanításhoz kapcsolódó dolgokat, és - szerintem - ne vegyünk neki utalványt játszóházba, ahová a saját gyerekét viheti el. Itt ő az ajándékozott, nem más.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gasztroajándék: fűszeres almás likőr

Piszke 2016. december 7., szerda 14:08

A karácsony ugyan még távolinak tűnik, de ha egy ilyen, házi készítésű likőrt akarunk ajándékba adni, ideális most, pár héttel az ünnep előtt elkezdeni a készülődést. A gyümölcsök és a fűszerek aromáinak idő kell, hogy szépen beleoldódjanak az alkoholba, viszont a karakteresebb fűszereknek, - mint például a fahéjnak itt -  pár nap is elég, hiszen csak kísérő szerepet játszanak.

DSC 0090
Fotó: Piszke

Ezután egy sziruppal hígítjuk a komolyabb, erősen alapot, hogy könnyű, karácsonyi hangulatú fűszeres likőrt ajándékozhassunk az édesszájú barátoknak vagy rokonoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk az év játéka esélyesét

Dívány 2016. december 7., szerda 11:09

Vasárnap délután, amikor az ember túl van a süteményen és a kávén, a legjobb ami történhet vele - az alváson kivül - a társasozás. Ezért is örültem meg, amikor megérkezett néhány társas a szerkesztősége, hogy teszteljük őket. Egy kamasz anyjaként lecsaptam a 8-10 éven felülieknek szóló verzióra, ami az Imhotep címet viselte, és amit az Év játéka (Spiel des Jahres) díjra jelölték 2016-ban, illetve aminek prototípusa 2010-ben elnyerte a Premio Archimde fejlesztők világbajnokságát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsonyi ablakdekor kosz és ragacs nélkül

ST 2016. december 6., kedd 16:10

A karácsonykor sokan az ablakokat is fel-,illetve kidíszítik, azonban nagyon nem mindegy, mi, milyen anyag, és hogyan kerül az üvegre. Egyrészt a kinézet, másrészt a vegyi anyagok – mint a műhó -, és a visszamaradó ragacsos kosz lehet visszatartó erő. De aggodalomra semmi ok, hiszen rengeteg a lehetőség a dekorációra. Itt van mindjárt 6 különböző megoldás is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák, magunkat szívatjuk!

Primilla 2016. december 6., kedd 10:07

Először október végén tették fel a kérdést a gyerekeim: „Milyen lesz idén az adventi kalendáriumunk?” Ebből aztán egyenesen következett, hogy idén sem fogom megúszni a dolgot egy boltban vásárolt verzióval, francba már, hanem megint ki kell találnom, és meg kell valósítanom egy új projektet.

Vagyis dehogy is kell, már miért kellene, akkor sem lenne semmi, ha nem csinálnám. Csak nem értenék, mert eddig minden évben megleptem őket valami újdonsággal. Nekik ez a normális, az alap.

Ahogy idén már ők is ott állnak minden délután a konyhapult mellett, mert, ahogy közeledik a karácsony, úgy kezdik gyártani a kézzel készített ajándékaikat: saját bonbonokat, trüffeleket, tisztítják a narancsot és a gyömbért a kandírozáshoz, amit majd aranyos kis üvegbe zárva adnak át, gyertyát öntenek, mogyorót fahéjaznak. Én meg takaríthatok utánuk, mert persze tessék-lássék összepakolnak, de az alapos munkához még kicsik.

shutterstock 229502719

Megszívattam magam – állapítottam meg rezignáltan. Ezt a trutyit magamnak kavartam, amikor nem elégedtem meg a minimummal, de hogy másszak ki belőle?

Az egész úgy kezdődött, hogy amikor megszületett az első gyerekem, lelkes, de főként időmilliomos, gyedes anyukaként elkészítettem életem első adventi koszorúját. Előtte, fiatal, gyerektelen nőként nyilván egyáltalán nem érdekelt az advent, legfeljebb cuba libre helyett forralt bort ittunk a Szimplában, hogy megadjuk a módját. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ijesztő vénember volt eredetileg a finn mikulás

(sze) 2016. december 6., kedd 08:18

A finn Joulupukkinak meglehetősen sötét múltja van, eredetileg ugyanis egyáltalán nem volt olyan kedves öregapó, mint amilyennek ma ismerik a gyerekek -írja az inktank.fi oldal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért van annyi turista az adventi vásárokon

Dívány 2016. december 5., hétfő 18:30

A Post Office megnézte, mennyibe is fáj a brit turistáknak Európa nagyvárosaiban adventezni. A költségekbe beleszámolták természetesen a szállást és az utazást is, de inkább arra voltak kíváncsiak, mennyi pénzt verhetnek el a vásárokon ételekre és italokra.

Talán meglepődik, de messze nem Magyarország a legolcsóbb, mi valahol a középmezőnyben vagyunk, és többek között Prága, München és Lille is megelőz minket. A legolcsóbb helynek egyébként az észt Tallin bizonyult 537,89 fonttal, és a legtöbbet, szám szerint 800,69 fontot Stockholmban költhetik.

shutterstock 297801167

Az összeget nálunk egyébként nem a forralt bor, a kávé, a kétfogásos ebéd vagy a mézeskalács dobta meg, sőt, nem is a reptéri transzfer, hanem az utazás és a lakhatás, és ha ezt levonjuk a költségekből, akkor a vizsgált városok közül nálunk járnak legjobban az adventi vásárokon a britek. 

A felmérésben azokra is gondoltak, akik külföldi útjukon vásárolnák meg a karácsonyi ajándékukat, és felsorolták, melyik városban mennyibe kerül egy Levi's 501-es, egy UGG csizma (igen, jól látja), egy Clinique rúzs, egy iPad Air 2, egy Fitbit Blaze vagy egy Marc Jacobs parfüm. Nos, München ebben a táblázatban is megelőz minket, de mindenki mást magunk mögé utasítottunk azzal, hogy a brit turista itt 10% százalékkal olcsóbban szerezheti be a listán szereplő tárgyakat. Ha ön is fontolgatta, hogy egy prágai vagy bécsi úttal köti össze a karácsonyi vásárlást, akkor inkább az utóbbit ajánljuk. Bizony, a Post Offfice összesítése szerint Prága jóval drágább mint Bécs. Gondolta volna? 

Körkép: hol és mennyiért vásároljunk karácsonyi díszeket?

Böszörményi Edina 2016. december 5., hétfő 10:25

Elérkezett az évnek azon időszaka, amikor nyakig benne vagyunk a karácsonyi készülődésben és forgatagban. Ilyenkor rendszerint minden évben felmegyünk a padlásra, és ezerrel keressük a régebbről megszerzett kis kincseinket, amivel hangulatossá tesszük az ünnepekre a lakást. Körbejártunk hat üzletet hogy felkutassuk, milyen a felhozatal idén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg környezetbarát a műfenyő?

Puskás Pálma 2016. december 5., hétfő 09:17

Az utóbbi években egyre szebbek és igényesebbek, ezzel párhuzamosan népszerűbbek is a műfenyők. Hiszen mindannyian ökotudatosak vagyunk, törődünk a környezetünkkel, aggódunk a klímaváltozás miatt és etikátlannak érezzük, hogy élő fákat vágjanak ki a kedvünkért. A műfenyő pedig sokkal környezetbarátabb az igazinál. Vagy nem? A szakértők szerint sajnos ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű, és még az is lehet, hogy kevésbé károsítjuk a környezetünket azzal, ha minden évben veszünk egy valódit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lógassa fel a karácsonyfára Nick Cave-et vagy David Bowie-t!

Menő/Ciki

(sze) 2016. december 4., vasárnap 15:32

Íme! Ha ön, vagy bárki környezetében szereti Nick Cave-et, David Bowie-t, Robert Smith-t,  vagy esetleg Siouxsie Sioux-t, nem is lehet kérdés, hogy megdobogtatják-e a szívét a által tervezett különleges karácsonyfadíszek.

Kedvenc sztárjaink „homályos karácsonyi emlékek és szóviccek” formájában tekintenek majd a szerencsés megrendelőkre szenteste – legalábbis ahogy az alkotó fogalmaz. Siouxsie Sioux például A Grincs című karácsonyi meséből ismerős Cindy Lou Who karakterévé alakul, Morrissey az 1974-es ikonikus karácsonyi animációs film, Mikulás szabadságon két karakterévé változik, így lesz belőle "Snow Mozzer és Heat Mozzer". Az Oingo Boingo korábbi frontembere, Danny Elfman "Elfman on the Shelfman"-ként tűnik fel, visszautalva a 2004-ben megjelent gyerekkönyvreA karácsonymanó meséjére (The Elf on the Shelf). David Bowie egyszerűen csak David Snowie lesz, Nick Cave pedig a Mikulás bőrébe bújik és Saint Nick-ként látjuk viszont. 

Matthew Lineham hajlítható gumiból készült karácsonyfadíszeit 10 dollárért megvásárolhatjuk. Ha tehát különleges ajándékot keres, ez egy jó megoldás lehet, hiszen a 80-as évek ikonjai valószínűleg nem mennek ki egyhamar a divatból.

Ornaments–10-OrnamentSeta
Fotó: Matthew Lineham
szavazat szavazat

Terhes Mikulás medvét szült

Edicsek 2016. december 4., vasárnap 10:34

Idén is feltérképeztük, milyen mikuláscsomagok között válogathat az, aki csak készen szeretné levenni a polcról, és nem akarja ő nagy gonddal összeállítani. Idén az egyszerűség arat a cégeknél, csak néhány bögre került a kínálatba és plüss állatokat sem pakoltak igazán a csomagokba egy-két kivétellel. Annál menőbbek lettek viszont az adventi kalendáriumok!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó ötlet fenyőfa helyett fánkfát állítani?

Menő/Ciki

Dívány 2016. december 4., vasárnap 08:11

Juliet Sear, londoni ételművész éppen az utolsó simításokat végzi ehető karácsonyfáján, ami 9500 darab hógolyó fánkból áll. A majdnem 2,5 méteres fánkfa valószínűleg egy tucat mikulásputtonnyi cukrot tartalmaz, de legalább nem kell külön szórakozni a szaloncukorral. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Így halnak meg a fenyők a boldog karácsonyért

Szűcs Gyula 2016. december 3., szombat 13:37

Nem hazudnak a szirupos hollywoodi karácsonyi filmek: az Egyesült Államokban tényleg egy komplett iparág rendezkedett be a Jézuskát Mikulásra lecserélő ünnep kiszolgálására. Pennsylvania államban például 15 000 családi farmgazdaság él csak abból, hogy karácsonyfának való fenyőket nevelnek fel és vágnak ki minden év novemberében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megtaláltuk a legjobb társasjátékot szilveszterre

Edicsek 2016. december 3., szombat 12:40

Újabb játékkal bővült az Activity család, ezt azok imádják majd, akiknek a rajzolós feladványok a kedvencei a klasszikus verzióból, ugyanis az Irkafirka lényege, hogy csak rajzolni kell, van azonban benne egy igazán minimális nehezítés: a homlokára erősített táblára. Kipróbáltuk és közben rengeteget nevettünk és kiabáltunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gasztroajándék: pikáns almás chilizselé

Piszke 2016. december 3., szombat 09:01

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet.

DSC 0208
Fotó: Piszke

Az almák héjában található pektin elég lesz a zselés állaghoz, a tartalmasabb almás-chilis dzsemhez pedig elég egy kevés pektin vagy dzsemfix, amit pótlólag teszünk hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így díszítették fel karácsonyra Fehér Házat

Dívány 2016. december 2., péntek 19:18

Kitettek magukért az utolsó, Fehér Házban töltött karácsonyuk alkalmából Obamáék. Az ünnepi dekorációt a First Lady mutatta be november utolsó napján - számolt be a People magazin. Az idei karácsonyi díszítés hivatalos témája Az ünnep ajándékai, így a szolgálat, a család, a barátok és az egészség. A különleges díszek egy része katonai szolgálatot teljesítő állampolgárok és családjaik előtt tiszteleg.

Természetesen nem Michelle Obama és lányai akasztgatták az üveggömböket saját kezűleg: a dekorációt az ország minden részéből érkező 92 önkéntes készítette 6 hónapig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor volt utoljára ennyire boldog?

nemoszi 2016. december 2., péntek 17:17

Gondolkozzon kicsit: mikor örült utoljára valaminek felhőtlenül? Mikor érezte azt legutóbb, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van és adott világ a lehetséges világok legjobbika, máskülönben nem lett volna észszerű Istennek, hogy egyáltalán megteremtse?

Na, ha önnek se jut eszébe hirtelen semmi, akkor csak nézze meg ezt a képet, és derüljön fel: nem tehetünk semmit, ránk is átragad az aranyos kisbaba felhőtlen öröme, aki először lát Mikulást. Nézze meg a többieket is az albumban: mi más lenne a karácsonyi hangulat, ha nem ez?

Hétköznapi angyalok, akik nem csak év végén segítenek a rászorulókon

S-W. Zsó 2016. december 2., péntek 13:53

Az ünnepek közeledtével akaratlanul is átértékeljük életünket; hálát adunk a jó dolgokért, amik velünk történtek, megfeledkezünk a sérelmeinkről, nyitottabbá válunk, jobban odafigyelünk másokra, és rádöbbenünk, mennyire jó érzés adni. Nem feltétlenül materiális értékeket, hanem törődést. Akár idegeneknek is. Azoknak, akiknek nehezebb sorsuk van, mert nem lehetnek együtt a szeretteikkel vagy mert a legalapvetőbb dolgokat sem engedhetik meg maguknak. A jót tenni jó jelige szellemében sokan magánakcióba kezdenek, de egyre több jótékonysági szervezkedéshez csatlakozhatnak ilyenkor - pontosabban bármikor - azok, akik segítenének a rászorulókon. Olyan elhivatott emberekkel beszélgettünk, akik számára nem léteznek akadályok, ha arról van szó, hogy szebbé tegyék a gyerekek vagy a magányosok karácsonyát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betlehem az aknák között – Képeslapon a rideg valóság

(va) 2016. december 1., csütörtök 17:40

Az ünnepekhez közeledve szívesen küldünk karácsonyi üdvözlőlapot szeretteinknek, ehhez pedig sokan választanak karitatív szervezetek által kiadott sorozatokat. Egyre többen osztják meg a neten egy jótékonysági szervezet képeslapjait, amelyek komorabb képet festenek a világról, mint az ünnepi jelenetektől megszokhattuk.

„Nem annyira csendes éj”

A Mashable oldalán találtunk rá azokra az alternatív karácsonyi képeslapokra, amelyeken ismert bibliai jeleneteket látunk összemixelve a napi sajtóban gyakran megjelenő háborús témával a közel-keleti konfliktuszónákból. Az elgondolkodtató és provokatív képek célja emlékeztetni embereket azokra az eseményekre, amelyek több millió embert kényszerítettek otthonuk elhagyására az elmúlt években.

A képeslapokat az Orvosok a világ körül (Doctors of the World) nevű jótékonysági szervezet készítette, amely egészségügyi szakembereket küld a problémás területekre szerte a világon. A képeslapok megvásárolhatók a szervezet honlapján 10 fontért (kb. 3700 forintért).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az évszázad ötlete: sajtos adventi naptár!

Menő/Ciki

Szűcs Gyula 2016. december 1., csütörtök 14:47

Unja már, hogy folyton csak csokidarabok lapulnak az adventi naptárak kis ablakocskáiban? Valahogy így volt ezzel egy londoni gasztroblogger, Annem Hobson is, aki kitalálta: az édesség helyett legyen inkább sajt a kalendáriumból naponta kiehető csemege - írja a Mashable.

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Ezek a legjobb adventi vásárok Budapesttől Bécsen át Pozsonyig

travelo 2016. december 1., csütörtök 09:55

Több karácsonyi vásár idén a szokásosnál korábban nyitott, így már jó ideje gőzerővel folyik az ünneplés. Mások kivárták az első adventi hétvégét, így csak most kezdődött a forralt boros hejehuja.  Most, hogy már mindegyik üzemel, megmutatjuk kedvenceinket határon innen és túl.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

HATÁR Mennyiből él meg egy magyar család?

Fejenként 150 ezer? Vagy 250 ezer, esetleg 500 ezer? Olvasói vélemények alapján próbáltuk összeszedni, mennyi pénz kell a normális élethez

KETTŐS MÉRCE Szexizmus, rasszizmus, minden van a kísérleti tankönyvekben

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya lenyelte az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Spanyolviasz Tényleg el kell hagyni a Földet 100 éven belül?

És ha igen, mert különben kiírtjuk magunkat, egymást, és tönkretesszük a bolygót, van rá esély, hogy a kolonizációval ne csak a haldoklásunkat hosszabbítsuk meg?
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés