Így kerülje el a leggyakoribb karácsonyi baleseteket

A karácsonyi időszak sok olyan helyzetet rejt, amikor az ünnepi készülődés közepette egy óvatlan mozdulat is elég, hogy kisebb-nagyobb sérüléseket szerezzünk. A Lifehacker gyűjtése abban segít, hogyan kerüljük el ezeket.

Hogyan kerüljük el a leesést dekorálás közben?

Nem is gondolnánk, milyen gyakori balesetnek számít az, amikor valaki a karácsonyi díszek felaggatása során esik le magasról. Ráadásul nem is kell ahhoz túl nagyot esni, hogy kék-zöld foltok keletkezzenek legrosszabb esetben pedig törés legyen a végeredmény. Íme néhány jó tanács:

  • Ne igyon alkoholt, ha dekorálni készül!
  • Ne díszítsen egyedül!
  • Ellenőrizze a szék vagy létra stabilitását, mielőtt rááll!
  • Ne hagyja, hogy gyerekek felmásszanak a létrára, elég, ha csak a kellékeket adogatják.

Hogyan kerüljük el, hogy a karácsonyi díszek lángra kapjanak?

Sajnos az év utolsó napjaiban történő tűzesetek sokszor követelnek emberéleteket is, ráadásul a baleset egy pillanat alatt bekövetkezhet. Ezért is érdemes nagyon komolyan megfogadni az alábbiakat:

  • Csak a szabványoknak megfelelő, biztonságos terméket vásároljon! 
  • Használat előtt ellenőrizze, hogy van-e bármilyen probléma az égősorral!
  • Figyelj oda, hogy a gyertyák közelében ne legyenek gyúlékony dolgok, és se a gyerekek, se a háziállatok ne férhessenek hozzá!
  • Vásároljon tűzálló műfenyőt!

Hogyan kerüljük el a jégen történő elcsúszást?

Noha az utóbbi években kevés hó esik itthon, mégis létező veszély a jégen történő elcsúszás, aminek zúzódás és csonttörés is lehet a következménye. Készüljön fel a havazásra, és már jó előre szórja fel a háza körül a járdát homokkal vagy macskaalommal. Ha már leesett a hó, takarítson el annyi havat, amennyit csak tud, mielőtt felszórja a járdát.

Hogyan mozgassuk és díszítsük a fánkat biztonságosan?

Egy igazi fa általában sokkal nehezebb, mint ahogyan ránézésre tűnhet, nem árt tehát komolyan venni mindenféle logisztikát vele kapcsolatban. Soha ne akarja egyedül elmozdítani, és törekedjen rá, hogy a lábbal emelje meg, ne a háttal, mert megsérülhet. A fa díszítésénél is be kell tartanunk néhány alapszabályt: ne használjon éles, nehéz vagy törékeny dekorációt. Ha pedig gyereke van, sose használjon olyan díszeket, amelyek ehetőnek tűnnek, nehogy szájba vegyék őket és fulladást okozzanak.

shutterstock 534298420

Hogyan bontsuk ki az ajándékokat anélkül, hogy megvágnánk magunkat?

Banálisnak tűnhet, pedig nagyon is gyakori a sérülésnek azon formája, amikor a csomagolás felbontása során vágjuk meg magunkat késsel, ollóval vagy más éles tárgyakkal. A megoldás roppant egyszerű: ne használjon konyhai késet, tollat és egyéb oda nem illő eszközt az ajándékok kibontásánál. Ha mindenképpen szüksége van valamire, vásárolj biztonsági pengét, ám azt is tartsa elzárva a legkisebbektől!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek