KARÁCSONY

6 dal, ha már unja az elcsépelt karácsonyi slágereket

2016. december 23., péntek 17:34

Ha már zsibbasztja az Ave Maria, meg a rádiók és tévék által játszott megszokott ünnepi számok, akkor szerintünk díjazni fogja következő a válogatásunkat, amelyben punk bandáktól kezdve Bob Dylanig bezárólag talál úgymond alternatív, karácsonyi zenéket.  De azt is megtudhatja az egyik tudományos, de leginkább vicces videóból, hogy a világ egyik legnagyobb fake-je Rudolf, a szarvas. Meg persze azt is, hogy miért.

Rudolf nem lehet fiú, ez tudományos tény

Kezdjük a legfrissebb muzsikával, a Secular Science Christmas Carols ft. Jon Cozart, ami egyébként az egyik legszórakoztatóbb darab a válogatásunkban. A készítője két kanadai srác, Mitchell Moffit és Gregory Brown, akiknek ASAP Science néven fut egy YouTube csatornájuk, amire hetente dolgoznak fel viccesen tudományos témákat. Már kiábrándítottak minket a szerelem biológiai hátteréről, most pedig a karácsonyra reflektálnak, segítségül hívva néhány klasszikus karácsonyi dalt, és olyan témákat érintenek mint a globális felmelegedés, de arra is felhívják a figyelmünket, hogy teljesen tévesen örülünk magunknak,  amikor műfenyőt vásárolunk, ugyanis elkészítésükhöz háromszor annyi széndioxid szabadul fel, mint amennyi egy fa kivágásával termelődik. De énekelnek még a rénszarvasokról is, akiket férfi névvel látnak el a karácsonyi dalokban és mesékben (lásd Rudolf), pedig a hím rénszarvasoknak télen nincs is agancsuk, hiszen ledobják azt, hogy tavasszal újat növesszenek.

Teljes irányváltás következik

Íme, egy 2013-ban alakult hiphop szupercsapat (vagyis inkább duó), akiknek egyébként nemsokára jön legújabb albumuk, de ez a szám még az első lemezükről van. Készüljön fel arra, hogy a Christmas F*cking Miracle nem éppen egy vidám dal (még akkor sem, ha videóklipnek vannak vicces elemei), és a hát a társadalalomkritikus hangvétel nem annyira meglepő, hiszen a srácok szívesen politizálnak. A EL-P-t és Killer Mike-ot persze nem kell mindig komolyan venni, ezt bizonyítja Meow The Jewels című albumuk is, aminek kedvéért a második lemezük számait macskásították egy csomó vendégelőadóval.

Még egy kis hiphop

Van egy újdonság Emily Robertstől is, aki arról énekel a klipjében, hogy karácsonykor Mikulás a sztár, de közben az otthoni karácsonyi hangulatot, meg a terülj-terülj asztalkámat a nők teremtik meg. Ez a dal volt egyébként a LIDL ünnepi reklámjában is, amiben megköszönték a nők fáradozásait. A videó nem okozott osztatlan sikert, az üzletlánc Facebook-oldalán vegyes kommentekkel reagáltak a felhasználók, az alapvetően jó szándékkal készült videóra.

Kicsit más

Méghozzá nem az andalító műfajból, és nem is egy dal, hanem egy egész album. Bármilyen meglepő, a Bad Religion a múltban elég sok karácsonyi számot készített, és ugyan elsőre visszautasították az ötletet, hogy ezekből egy albumot is összehozzanak, de aztán pár nap spekuláció után végül ráálltak és kiadták a lemezt, a bevétel 20 százalékát pedig felajánlották a SNAP-nek, amely a papok által bántalmazottak segélyszervezete.

És akkor maradva a punk vonalon

egy másik hasonszőrű bandától, a Ramonestól is van egy amúgy tényleg kedves szám, a Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight), amiben afelől érdeklődik a frontember, hogy merre jár már a Mikulás, és azt is eldalolja, hogy karácsony este egyáltalán nem akar harcolni a csajával.

Mi kérünk elnézést, 

hogy a sor végére kerül Bob Dylan, aki idei Nobel-díjával sokaknak meglepetést okozott. Természetesen neki is van a karácsonyi muzsikája, mégpedig a Must Be Santa, amit nem véletlenül hagytunk utolsónak, ugyanis pattogós ritmusa és rém egyszerű szövege miatt pont jó lesz a vacsora utáni pálinkás hangulathoz. Egyébként arról szól, hogy a Mikulásnak fehér a szakálla, meg piros a csizmája, ezt pedig akadozó nyelvvel is el lehet dalolni. Még angolul is.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés