Telefont venne? Ezek a csúcskészülékek és olcsóbb kistestvéreik

Még mindig a karácsonyi ajándéklistán élén szerepelnek az okostelefonok, hiszen hasznos is, gyakran szép is, és tényleg olyan ajándék, amit a tulajdonosa minden nap használni fog. Hogy ki mennyit szán rá, az már egyénfüggő, ezért összegyűjtöttük az éppen aktuális legmenőbb és friss csúcstelefonokat és azok kistestvéreit is, hogy segítsünk a felső és a közép kategóriát keresőknek is. 

Boltban vagy szolgáltatónál?

A legnehezebb kérdés, hogy hol érdemes telefont venni. Szolgáltatónál általában egyszerűbben hozzájuthat a készülékekhez, de akkor tarifacsomagot is kell venni, hűségidőt is kell vállalni, valamint a legtöbb készülék csak az adott szolgáltató SIM-kártyájával működik. Ha már van előfizetése annak, akinek ajándékba szánja, de szolgáltatónál vásárolna, mindenképpen elveszik a meglepetés varázsa, hiszen a tarifacsomag módosításhoz, a megfelelő tarifa kiválasztásához, a szerződéskötéshez vagy az esetleges számhordozáshoz mindenképpen szükség van az előfizetőre is. 

A másik lehetőség, hogy műszaki boltban veszi meg a készüléket, amit aztán bármilyen szolgáltató bármilyen tarifájával használhat. Ha boltban vásárol, legyen nagyon körültekintő és óvatos, és kizárólag hivatalos partnernél vagy ismert szaküzletben vásároljon. Elég könnyű árukereső oldalakon is belefutni olyan ajánlatokba, amik meglepően olcsóak az ismert boltok áraihoz képest. Ez mindenképpen kecsegtető, ugyanis rengeteg a rejtett buktatója a dolognak. Előfordulhat, hogy olyan telefont kap, ami nem teljesen új, de olyan helyen sem érdemes vásárolni, ahol drágább az általában szürkeimportból származó készülék, főleg ha például töltőt is szeretne hozzá vagy mondjuk magyar menüt. A legnagyobb szívás pedig a garanciális ügyintézéssel van, ugyanis az ismert telefongyártók gyári garanciája általában baromi kényelmes (futárral hozzák és viszik a terméket, cserekészüléket kap, gyorsan megcsinálják és egyébként is hatékonyan működő szervizhálózatuk van az ország egész területén), viszont a legtöbb nem hivatalos partner gyakran csak bolti garanciát ad a termékre, ami jóval kényelmetlenebb és sokkal több a panasz is rá a különböző fórumokon. 

De mégis milyet? 

A legtöbb szó általában a csúcstelefonokról esik, nem csoda, hiszen mindig abban találhatóak a legújabb fejlesztések, a legmodernebb dolgok, amik általában minden egyes telefonnál ugyanazon a síkon mozognak:  egy minden eddiginél erősebb hardver, amitől sokkal gyorsabb lesz a telefon, egy sokkal jobb akkumulátor, ami az elődjénél jobban bírja, egy ultramodern képalkotási technikával ellátott kamera, ami még rossz fényviszonyok mellett, illetve mozgó tárgyak esetében is jó képeket készít. A csúcstelefonok azoknak jók, akik tényleg állandóan a készülékükkel babrálnak, sokat használják internetezésre és a telefon egyben munkaeszköz is, ami szinte egész nap használatban van. Akik azonban tényleg csak telefonálásra használják a készüléküket és arra, hogy a metrón vagy a villamoson elolvassák az aznapi híreket vagy végigpörgessék a Facebookot, azoknak egy menő középkategóriás telefon is elég lehet.

Csúcs: Asus Zenfone 3 Deluxe, kistestvér: Asus Zenfone 3 Max

A legújabb Zenfone család készülékeinek közös jellemzője, hogy az Asus nagyon ráment a designra, miközben összerakott egy nagyon sokat tudó és erős telefont. A Zenfone 3 Deluxe lett a csúcskategória, mondjuk ez első ránézésre is látszik a prémium fémház miatt, amit még az antennavonalak sem törnek meg. 5,7 hüvelykes a kijelzője, képes 4K videofelvételek készítésére, a kamerája pedig 23 megapixeles képeket készít, ráadásul kapott egy nagyon erős képstabilizáló és képalkotó rendszert is, meg a Sony legújabb szenzorát. Hogy nem csak kívülről néz ki jól, azt azzal tudjuk alátámasztani, hogy 6 GB RAM memóriát kapott és 256 GB a belső memóriája és ez az első telefon, amiben a Qualcomm Snapdragon 821 processzora kerül, vagyis nagyon gyors és még akár a játékok is jól futnak rajta. Dual SIM került bele, vagyis egyszerre lehet céges és magántelefon, az ára pedig 230 ezer forint körül van szolgáltatófüggetlenül. 

A kistestvére az 5,2 hüvelykes Zenofone 3 Max, ami amellett, hogy nagyjából 65 ezer forint körül beszerezhető, 4100 mAh akkumulátorával rengeteg ideig bírja. 30 napos készenléti idővel 20 óra beszélgetést, 18 óra wifis böngészést és 87 óra zenehallgatást bír a 2 GB-os RAM-mal és 32 GB-os belső memóriával rendelkező készülék. Mivel ilyen nagy az akkumulátorkapacitása, ezért vésztöltő funkciója is van, vagyis ha ismerőse telefonja lemerülő félben van, rátölthet vele. 

01 asus

Csúcs: Huawei P9, Kistestvér: Huawei P9 lite

A Huawei 5,2 hüvelykes csúcskészüléke a P9, ami most már 4 színben érhető el, ráadásul gyorstöltő is jár hozzá, ezzel néhány perc alatt is annyit tölthet a készülékére, hogy aztán még órákon keresztül nyomogathatja. A P9 dual Leica kamerát kapott, amivel olyan képeket készíthet, hogy azt még akár a profik is megirigyelnék, főleg, hogy beállításokban profi üzemmódot is választhat. 3 GB RAM és 32 GB belső memória fut rajta, utóbbi bővíthető. Az akkumulátora 3000mAh-s, ennek, valamint az akkuoptimalizáló funkcióknak köszönhetően nem kell aggódnia, hogy nap végére már nem bírja a készüléke és kártyafüggetlenül 145 ezer forint körül lehet beszerezni

A kistestvére a Huawei P9 lite 74 ezer forint körül kapható. Ebben nem találja meg a Leica dualkamerát, hanem úgy képzelje el, mintha a tavalyi, P8 telefon feljavított változatát venné meg. 5,2 hüvelykes ez a készülék is, vékony és itt is kiévezheti a profi kamerás funkciókat, mert Leica-lencse ide vagy oda, a P9 lite-nál is odafigyeltek arra, hogy a vásárlók kiélvezhessék a naplemente, vacsora vagy természetfotós késztetésüket és jól mutassanak a szelfiken is. Egyébként ez is 3000 mAh akkumulátort kapott, de arra készüljön fel, hogy a belső memóriája kevesebb (16 GB) úgyhogy jobb ha vásárol hozzá egy 32 GB-os mini SD kártyát is, hogy elférjenek a képei. 

huawei

Csúcs: HTC Desire 10, Kistestvér: HTC Desire 628

Az 5,5 hüvelykes HTC Desire 10 nem az a tipikus csúcstelefon, inkább olyan erős középkategóriának mondanánk, de mivel ez most a legfiatalosabb és legdizájnosabb telefonja a HTC-nek, ezért ő lett a csúcskészülék, amihez már 115 ezer forint körül hozzá lehet jutni. Kimondottan azoknak jó választás, akik szeretik ha jól néz ki a telefonjuk lekerekített élekkel, csiszolt matt felülettel és fémes szegélyekkel és teljesen személyre szabható megjelenéssel. A 13 MP-es kamera az érzékelőkkel még gyengébb fényviszonyok mellett is jó képeket csinál, de az 5 MP-es első lapi kamerájával kihasználhatja az olyan funkciókat, mint az élő smink vagy a szelfikészítés hangvezérléssel. A memóriája nem túl nagy, de akár 2 TB-ig bővítheti majd SD kártyával, már ha elkészül az első olyan SD kártya. 

A HTC Desire 628 ára 70 ezer forint körül mozog és azoknak ajánlják, akik szeretnek fotózni, ugyanis olyan optikai képstabilizátort tettek bele, amitől kevésbé mosódnak majd el a képek, vagyis kevesebb lesz a homályos fotó, amiket a 13 megapixeles kamerával készít. A kijelzője 5,5 hüvelykes és Full HD felbontású, vagyis akár arra is jó, hogy sorozatokat, filmeket nézzen rajta. Szintén 2 GB-os RAM-ot kapott és 16 GB-os belső memóriát, amit tud bővíteni, az akkumulátora pedig 2800 mAh-s. 

HTC

Csúcs: Lenovo P2, Kistestvér: Lenovo K5

A Lenovo P szériás termékei közül a P2 most kimondottan jó áron, százezer forint körül megvásárolható. 5,5 hüvelykes kijelzőjével kissé nagyobb mint mondjuk a Huawei csúcskészüléke, de AMOLED kijelzője miatt akár filmet is tud rajta nézni utazás közben. 13 MP-es kamerát kapott és kétszínű LED -vakut, hogy ne fehéredjen ki minden ha használja, az előlapi kamerája pedig 5 MP-es képeket készít. Qualcomm Snapdragon 625 processzor van benne és 4 GB-os RAM, ami miatt tényleg baromi gyors, ráadásul az 5100 mAh-s akkumulátora miatt akár több napig is lehet állandóan nyomogatni, bírni fogja. 

A K5 ezzel szemben már 50 ezer forint körül megvásárolható és egy megbízható középkategóriás telefont kap cserébe. 5 hüvelykes méretével szeretni fogják azok, akik zsebben hordják a készüléküket, a Dolby Atmos ikerhangszóró pedig azoknak tetszik majd, akik szeretnek út közben filmet nézni vagy zenét hallgatni. Kivéve ha tömegközlekedési eszközön használná, mert bár lehet, hogy ön jól szórakozik, az utastársai viszont nem biztos, hogy még egyszer meg akarják hallgatni a kedvenc diszkóslágereket. De visszatérve a telefonra, a K5 2 GB-os RAM-ot kapott és 16 GB-nyi memóriát, amit SD kártyával tud bővíteni, a kamerája 13 MP-es, míg 5 MP-es szelfiket tud készíteni, az akkumulátora pedig 2750 mAh-s. 

04 lenovo

Csúcs: LG G5, kistestvér: LG Zero

Az LG 5,3 hüvelykes csúcstelefonja 200 ezer forint körül vásárolható meg, az egyik legnagyobb újítása a többi gyártó csúcskészülékeihez képest a moduláris kialakítás, vagyis gyakorlatilag az egész alja kihúzható, hogy cserélhessen benne akkumulátort. A nagylátószögű lencsével 135 fokos látószögű képeket készíthet a 16 MP-es kamerával. Kijelzője Ultra HD felbontást tud, vagyis gyakorlatilag jobb minőségben nézhet rajta filmeket mint mondjuk az otthoni TV-n. 4 GB RAM és 32 GB belső memóriát kapott, ami persze bővíthető, egészen 2 TB-ig.  

Az LG Zero egy olyan 5 hüvelykes kijelzőjű kistestvér, ami akár a nagyok között is megállná a helyét megjelenésében. Nemcsak a teljesen fém  prémium borítás miatt, hanem a belső értékei miatt és mert 65 ezer forintos ár körül hozzá lehet jutni. A hátsó kamerája 13 megapixeles, az elülsővel pedig 8 megapixeles képeket készíthet, ha kell, akár sorozatszelfit is. A RAM 1,5 GB és 16 GB-os bels memóriát itt is érdemes bővíteni. A 2050 mAh akkumulátora a gyártó szerint több mint 10 óra beszélgetési időt biztosít. 

05 lg

Csúcs: Samsung Galaxy S7/S7 Edge, kistestvér: Samsung Galaxy A3

A Samsung csúcstelefonja jó választás azoknak is, akik a Note8-at akarták karácsonyra kérni, de nem jött össze, ugyanis az S7 elég erősre sikerült ahhoz, hogy mind szórakozásra, mind munkára egyaránt tökéletes. Aki a nagyobb készülékeket kedveli, annak az 5,5 hüvelykes Edge lehet a jó választás, aki inkább zsebben hordaná, annak pedig az S7 a jó választás. 3600 mAh-es akkumulátor került az Edgbe-be és 3000 mAh-s a sima S7-be, vagyis simán kibírja a telefon egy napot még akkor is, ha sokat játszik rajta a tulajdonosa, vagy éppen filmeket néz, amit simán megtehet, ugyanis annyira erősre sikerült a hardver, hogy gond nélkül futnak rajta a játékok. Mindkét telefon por- és vízálló, a gyorstöltővel pedig villámgyorsan rá tud tölteni a telefonjára, hogy aztán még órákig nyomogathassa, és vezeték nélkül is tudja tölteni. Természetesen a kamerán sem spóroltak, a 12 megapixeles kamera olyan képalkotó szoftvert és szenzorokat kapott, amivel rossz fényviszonyok között is menő képeket készíthet a 230 ezer forint körüli telefonnal. 

70 ezer forint körül juthat hozzá a Samsung S7 NFC képes kistestvéréhez, a 2016-os A3-hoz. A keskeny fémkeretes telefon 4,7 hüvelykes kijelzővel jött ki, ami igazi megváltás azoknak, akiknek elege van abból, hogy egy kézzel képtelenek használni a telefonjukat. A 13 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamera képeit Super AMOLED kijelzőn nézheti meg, ráadásul a kamera szenzorain is rengeteget javítottak annak érdekében, hogy ne kelljen lemondania az élete dokumentálásáról akkor sem, ha nem csúcskészüléket választ. 128 GB-ig lehet bővíteni a 16 GB-os belső memóriát, a RAM pedig 1,5 GB-os. 

06 samsung
Joby Sessions/T3 Magazine/Getty Images Hungary - Shutterstock

Csúcs: Sony Xperia X Compact, kistestvér: Sony Xperia E5

Az Xperia X Compact telefonja tulajdonképpen már eleve egy kistestvér, ugyanis az Xperia XZ kisebb verziója. Míg az X 5,2 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a Compact 4,6 hüvelykes, amivel messze a legkisebb kijelzőjű csúcskészülék címét kaphatja meg. 23 megapixeles a kamerája, és ami a külön érdekessége azoknak, akik szeretnek fotózni, hogy akár 12800 ISO érzékenységre is képes. A telefon állandóan tanul, az ígéretek szerint még az akkumulátortöktési szokásokat is folyamatosan elemzi, ezzel pedig nagyobb lesz az élettartama. Egyébként 3 GB-os RAM és 32 GB-os belső memória került bele és 145 ezer forint közül lehet hozzájutni. Ha mégis a nagyobb telefont szeretné, akkor 225 ezer forint körüli összeggel készüljön.

Az 60 ezer forint körüli áron megvásárolható E5 bár 2300 mAh akkumulátorral rendelkezik, az ígéretek szerint bírni fogja akár két napon keresztül is egy töltéssel. 5 hüvelykes kijelzője kicsit nagyobb mint a csúcskategóriás kompaktverziónál, de még mindig olyan méret, ami akár egy zsebben is kényelmesen elfér. 1,5 GB RAM és 16 GB belső memóriát kapott, viszont akár 200 GB-ra tudja bővíteni, hogy legyen hely a 13 megapixeles hátkamerával készített felvételeknek. 

sony

Csúcs: Honor 8, kistestvér ZTE Blade V7

A következő páros kissé kilóg a sorból, mert nem ugyanattól a gyártótól választottuk őket, mégis ár-érték arányban elég erősek ahhoz, hogy bekerüljenek a karácsonyi ajánlatokba. A Honor 8-at gyártó Huawei elég erős konkurenciát gyártott a P9-nek. 140 ezer forint körül hozzá lehet jutni a duplakamerás telefonhoz, ami dizájnban is elég erősre sikeredett. 4 GB RAM és 32 GB belső tárhely került az egyébként 5,2 hüvelykes készülékbe, valamint egy 3000 mAh akkumulátor és egy gyorstöltő, amivel fél óra alatt 47 százalékra töltheti a készülékét a nulláról. 

A ZTE Blade V7 Lite 40 ezer forint körül szerezhető be. Első ránézésre elég meggyőző a fémházas design és az 5 hüvelykes kijelző is pont tökéletes méret. A ZTE azoknak jó választás, akik leginkább a megjelenésre mennek rá, bár tény hogy a 13 megapixeles kamera nem tűnik rossznak elsőre, azonban a teszt alatt mégsem volt igazán meggyőző. A gyorsaságával nem volt gond ahhoz képest, hogy 1 GB-os RAM van benne. A belső memóriája egyébként 8 GB-os, vagyis mindenképpen érdemes beszerezni hozzá egy mini SD-kártyát.

honor

És ha idén nem telefon az igazi kütyü?

Idén a kettő az egyben notebook is nagy slágernek számítanak, vagyis ami egyszerre tablet és notebookok. Furán hangzik? Kicsit az is. Ezeket a gépeket ne úgy képzelje el, mint a hagyományos notebookokat, mert bár teljesítményben simán utolérik őket, mégis kisebbek, kompaktabbak és felhasználóbarátabbak. Vagy szédszethetőek vagy úgy hajtogathatóak, hogy filmnézésre is tökéletesek, sőt akár tabletként is használhatja némelyiket.Ugyanakkor nem is tabletek, mert egyrészt annál sok esetben erősebbek, másrészt van hozzájuk billentyűzet. Persze nem úgy, mint mikor külön vásárol egy bluetooth billentyűzetet. 

De hogy mégis mire jók? Arra, hogy hordozhassa őket oda, ahova csak szeretné, mert kicsik és könnyűek. Kifejezetten ideális egyetemistáknak, főiskolásoknak, vagy olyanoknak, akik a munkájuk miatt nem tudnak állandóan tabletet hordani maguknál, mert néha meg kell írni egy-egy hosszabb levelet vagy excel táblázatokkal kell foglalkozniuk, viszont már elegük van abból, hogy mindig a gépüket hurcolásszák. Olyanoknak is tökéletesek, akik szeretnék ha akár egész napot kibírna az akkumulátor. Jó otthoni gépnek, mert kényelmesen lehet vele böngészni, de akár este az ágyban is meg tud nézni rajta egy filmet, ha pedig emaileket akar írogatni, akkor használhatja úgy is mint egy hagyományos notebookot.  

De milyet? 

Az Alcatel Plus 10 Wifi és 4G/LTE képes tablet billentyűzettel, ami egyben akár külső akkumulátor is lehet. 2 GB-os RAM került bele és 32 GB-os memória, vagyis ebben olyan mint egy hagyományos tablet, viszont Windows fut rajta, ezért az Office alkalmazások is egyszerűen telepíthetőek. Árban elég jó, mert nagyjából 70 ezer forint körül hozzájuthat. 

PLUS 10 silver front.png

A 95 ezer forintos ár körül megvásárolható Asus Transformerbook több színben is elérhető, szintén ketté szedhető, vagy divatosabb nevén téphető laptop. Könnyű (580 gramm), vagyis akár mindennap magával viheti, mégis bírja a strapát az alumínium borítás miatt. Billentyűzettel együtt is 1 kiló körül van a súly,  és kevesebb mint két centi vastag, vagyis tényleg nagy előnye, hogy egyszerű hurcolászni. Figyeltek arra, hogy kis mérete ellenére is jól lehessen használni a billentyűzetet, és a 128 GB-os belső memória elég arra is, hogy dokumentumokat vagy filmeket tároljon rajta. 

UbQX0GXgLGlKQh7m 500

Az Asus Zenbook flipre már ha nagyon szeretnénk, akkor sem tudnánk azt mondani, hogy az egy tablet, hiszen gyakorlatilag egy teljes értékű notebookról van szó, ami pluszban még azt is tudja, hogy kényelmesen, 360 fokban hátra lehet dönteni a kijelzőt és így egyszerűen tud rajta mondjuk filmet nézni, vagy tabletként használni. Nincs 1,5 centi castag és kevesebb mint másfél kiló, vagyis akár minden nap magával hurcolászhatja, és akár 12 órát használhatja a nagyjából 235 ezer forint körüli áron kapható notebookot. 

dpdEGmvDftLvCnof setting fff 1 90 end 500.png

A nagyjából 200 ezer forint körül megvásárolható  Lenovo Yogabook a művészi vénával megáldott embereknek jó választás, amivel biztosan mindenhol megbámulják. Klasszikus értelemben vett billentyűzetet nem talál rajta, csak érintőképernyőt, a billentyűzet helyén pedig egy olyan felületet, ami egyszer billentyűzetként funkcionál, egyszer pedig rajztáblaként. A valódi festéket tartalmazó érintőceruza segítségével azonnal létrehozhat jegyzeteket vagy vázlatokat, ahogyan ír rajta, úgy jelenik meg a kézirata vagy rajza digitálisan is. Rendkívül vékony és könnyű és androidos valamint windowsos verzióban is elérhető és tudásában ez is simán kivált egy otthoni notebookot, miközben annyira menő lesz a felvillanó billentyűzettel (amin egyébként dolgozni is kényelmes), hogy sokan meg fogják bámulni használat közben. 

DSC4041
Kaszás Tamás / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra