KARÁCSONY

Karácsonyi majdnem-zserbó

2016. december 20., kedd 11:51

Nagy karácsonyi kedvenc a zserbó: egyrészt mert a dió-barack-csoki triót szinte mindenki szereti, másrészt mert viszonylag sokáig eláll, így jó sokáig rá lehet járni az ünnepek között is – ha marad belőle. Mi viszont csavartunk most egyet a klasszikus zserbón: baracklekvár helyett vörösboros szilvalekvárt használtunk, a középső rétegnél a diót mákra cseréltük, az omlós tésztába pedig csempésztünk egy kevés mézeskalácsfűszert. Kicsit a zserbó, flódni és a bejgli keveredik ebben a sütiben, de akárhogy is nevezzük, szuperfinommá teszi a dió-mák-szilva hármasa, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók egy 20x20 cm-es kisebb tepsihez:

(Nagyobb, 25x35 cm-es tepsihez duplázzuk a mennyiségeket!)

Omlós tészta:

- 250 g liszt (mi most felesben sima és teljes kiőrlésű búzalisztet használtunk)

- 150 g hideg vaj

- 50 g porcukor

- egy nagy csipet só

- egy tk. mézeskalácsfűszer

- egy nagyobb vagy két kisebb tojás

Diós töltelék:

- 200 g szilvalekvár

- 100 g darált dió

- 50 g porcukor

Mákos töltelék:

- 100 g szilvalekvár

- 40 g darált mák

- 30 g porcukor

Máz:

- 80 g étcsokoládé

- 20 g vaj

- 20 g fehér csokoládé

1. Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsásra dolgozzuk kézzel vagy S-késes aprítógépben. Hozzáadjuk a tojást is, és összegyúrjuk gyors mozdulatokkal. Ha esetleg nem állna össze ekkor a tészta, akkor egy kevés hideg vizet adunk még hozzá. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

2. Előkészítjük a töltelékeket: a mákot és a diót külön-külön összekeverjük a megadott mennyiségű porcukorral.

3. A kész omlós tésztát lemérjük, és pontosan négy részre osztjuk – így fogunk egyenletesen vastag rétegeket kapni. Kinyújtjuk a tepsi méretével megegyező méretűre az első adag omlós tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

4. A tésztalapot megkenjük kb. 100 g szilvalekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a diós-porcukros töltelék felét. Kinyújtjuk a második adag tésztát, és óvatosan ráhelyezzük a töltelékre. Megkenjük újabb 100 g szilvalekvárral, majd megszórjuk a mákos-porcukros töltelékkel. Erre jön a harmadik lap omlós tészta. Megkenjük a maradék szilvalekvárral, és megszórjuk a maradék diós töltelékkel. Befedjük a negyedik lap omlós tésztával.

5. A legfelső tésztalapot megszurkáljuk villával, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Rögtön kiborítjuk egy tálcára a tepsiből – ekkor már az alja lesz a teteje, így kapunk egy szép sima felületet. Hagyjuk kihűlni.

6. A mázhoz összeolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, és elkenjük a zserbó tetején. A fehér csokit szintén megolvasztjuk. A friss sokibevonatra kiskanállal egy-egy pötty fehér csokit cseppentünk, majd fogpiszkálóval belülről kifelé vonalakat húzunk a fehércsoki-pöttyökből kiindulva, így csillagokra emlékeztető minták lesznek a süti tetején. Hűtőbe tesszük, míg a bevonat meg nem szilárdul.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta