Karácsonyi majdnem-zserbó

Zserbó karácsonyi1
Ötvös Zsuzsanna

Nagy karácsonyi kedvenc a zserbó: egyrészt mert a dió-barack-csoki triót szinte mindenki szereti, másrészt mert viszonylag sokáig eláll, így jó sokáig rá lehet járni az ünnepek között is – ha marad belőle. Mi viszont csavartunk most egyet a klasszikus zserbón: baracklekvár helyett vörösboros szilvalekvárt használtunk, a középső rétegnél a diót mákra cseréltük, az omlós tésztába pedig csempésztünk egy kevés mézeskalácsfűszert. Kicsit a zserbó, flódni és a bejgli keveredik ebben a sütiben, de akárhogy is nevezzük, szuperfinommá teszi a dió-mák-szilva hármasa, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók egy 20x20 cm-es kisebb tepsihez:

(Nagyobb, 25x35 cm-es tepsihez duplázzuk a mennyiségeket!)

Omlós tészta:

- 250 g liszt (mi most felesben sima és teljes kiőrlésű búzalisztet használtunk)

- 150 g hideg vaj

- 50 g porcukor

- egy nagy csipet só

- egy tk. mézeskalácsfűszer

- egy nagyobb vagy két kisebb tojás

Diós töltelék:

- 200 g szilvalekvár

- 100 g darált dió

- 50 g porcukor

Mákos töltelék:

- 100 g szilvalekvár

- 40 g darált mák

- 30 g porcukor

Máz:

- 80 g étcsokoládé

- 20 g vaj

- 20 g fehér csokoládé

1. Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsásra dolgozzuk kézzel vagy S-késes aprítógépben. Hozzáadjuk a tojást is, és összegyúrjuk gyors mozdulatokkal. Ha esetleg nem állna össze ekkor a tészta, akkor egy kevés hideg vizet adunk még hozzá. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

2. Előkészítjük a töltelékeket: a mákot és a diót külön-külön összekeverjük a megadott mennyiségű porcukorral.

3. A kész omlós tésztát lemérjük, és pontosan négy részre osztjuk – így fogunk egyenletesen vastag rétegeket kapni. Kinyújtjuk a tepsi méretével megegyező méretűre az első adag omlós tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

4. A tésztalapot megkenjük kb. 100 g szilvalekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a diós-porcukros töltelék felét. Kinyújtjuk a második adag tésztát, és óvatosan ráhelyezzük a töltelékre. Megkenjük újabb 100 g szilvalekvárral, majd megszórjuk a mákos-porcukros töltelékkel. Erre jön a harmadik lap omlós tészta. Megkenjük a maradék szilvalekvárral, és megszórjuk a maradék diós töltelékkel. Befedjük a negyedik lap omlós tésztával.

5. A legfelső tésztalapot megszurkáljuk villával, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Rögtön kiborítjuk egy tálcára a tepsiből – ekkor már az alja lesz a teteje, így kapunk egy szép sima felületet. Hagyjuk kihűlni.

6. A mázhoz összeolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, és elkenjük a zserbó tetején. A fehér csokit szintén megolvasztjuk. A friss sokibevonatra kiskanállal egy-egy pötty fehér csokit cseppentünk, majd fogpiszkálóval belülről kifelé vonalakat húzunk a fehércsoki-pöttyökből kiindulva, így csillagokra emlékeztető minták lesznek a süti tetején. Hűtőbe tesszük, míg a bevonat meg nem szilárdul.

Zserbó karácsonyi2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra