Capa szerelmétől Twin Peaksen át az életig, ami utolér: könyvek karácsonyra

Bementünk pár könyvesboltba, és jól összetapogattuk, átlapozgattuk és megszagolgattuk a készletet, főleg az újdonságokra koncentrálva (magunkra vonva ezzel több könyvesbolti eladó haragját is), hogy önnek már ugye ne kelljen. Összeraktunk belőlük egy jó kis pakkot, amiben biztos talál ajándékoznivalót mindenkinek, ha nincs ideje utánajárni, melyik is most a jó könyv a piacon.

Jonathan Franzen: Tisztaság

Tisztasag
Európa Kiadó

Franzen az épp regnáló Nagy Amerikai Prózaíró, aki megírta már Nagy Amerikai Regényét, még ha az történetesen nem is jelen ajánlónk tárgya (hanem a Szabadság). Ettől függetlenül a Tisztaság egy remek nagyregény, sok szálon futó és több idősíkon játszódó történettel, ami egy Purity (Tisztaság) nevű lányról szól, aki elmenekül Amerikából a diákhitele, a múltja, a családja és a saját története elől: majd összeismerkedik egy német hackerrel, és hamar rájön, hogy ha a világ túlfelére fut is bár előle, az élete akkor is utol fogja érni.

Összetett szereplők, a Franzenre jellemző szinte érzékelhetően gyönyört okozó, nagyívű történetmesélés, amit gyönyört okoz olvasni is: ez a Tisztaság.

Milyen: igazi nagyregény, egyszerre 20. és 21. századi

Kinek (magunkon kívül): akinek van türelme sokat olvasni, és kivárni, hogy egy sztori csak a vége felé álljon össze

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma

covers 400618
Európa Kiadó

Zafón nagyon furcsa nekem, ő az intellektuális szappanoperaíró, vagy éppen a szappanoperát író Márquez: sosem tudom eldönteni, hogy a könyveit lektűr vagy magasirodalom kategóriába soroljam. Néha meglepően szikár, de számomra többnyire túl édes. Ettől függetlenül rengeteg olyan ismerősöm rajong érte, akinek adok a véleményére, nők és férfiak egyaránt.

Zafón prózája leginkább az érzéki kifejezéssel írható le: és nem az erotikus értelemben, inkább úgy, hogy zavarba ejtően sok érzékre hat részletgazdagságával. Nem szégyell határtalanul érzelmes és romantikus lenni, és ezt a rá jellemző bájjal adja át.

Az Angyali játszma egy reménytelenül szerelmes fiatal íróról szól a húszas évek Barcelonájában (nahát!), akit felkeres egy titokzatos figura egy visszautasíthatatlan ajánlattal: írja meg a mindenek feletti hatalommal bíró Könyvet…

Milyen: túláradó, nagyívű, zafónos

Kinek (magunkon kívül): aki bírja a romantikát, de legyen minőségi; széplelkű szépasszonyoktól ártatlan bakfislánykákon át érző lelkű férfiakig

Ülj figyelmesen, mint egy béka és Tartsd őket szorosan de ne túl közel – Mindfulness gyerekek és kamaszok szüleinek

Ulj figyelmesen
Scolar Kiadó

A mindfulness, ha Ön még nem hallott róla, az egyik legvagányabb ága a hétköznapi emberek számára is érthető és alkalmazható gyakorlati pszichológiának: a tudatos jelenlét. Abban a világban, ahol minden hemzseg és burjánzik a bejövő ingerektől; ahol a gyerekek (és felnőttek) nagy része figyelemzavaros és egyre kevésbé tud koncentrálni, csak egy dologra fókuszálni; ahol mi magunk is mindent megteszünk azért, hogy összezavarjuk az agyunkat; és ahol a multitasking az egy dicséret, kifejezetten nagy öröm, hogy megjelennek olyan segítő könyvek, amik az elcsendesedésre, befelé fordulásra tanítanak.

Elie Snel, az Ülj csendesen, mint egy béka és a Tartsd őket közel... szerzője két nagyon hasznos könyvet írt, két nagyon különböző korosztály szüleinek. Ezekben nem a meditáció ezoterikus, holisztikus, stb. oldalára koncentrál, hanem nagyon is gyakorlatiasan abban segít, hogy egy kicsit meg tudjon nyugodni a gyermek, pihentetni tudja az állandóan ingerekkel és feladatokkal bombázott agyát.

Milyen: vagány és praktikus, könnyen olvasható

Kinek (magunkon kívül): bárkinek, akinek van gyereke és csak egy kicsit is stresszes

Jászberényi Sándor: A lélek legsötétebb éjszakája

a-lelek-legszebb-ejszakaja
Kalligram

Jászberényi Sándor magyar haditudósító, újságíró: specialitása az afrikai és leginkább a közel-keleti konfliktuszónák bejárása, Csádtól Jemenig, Szudántól a gázai övezeten át Szíriáig. Mivel nagyjából egy évtizede a térségben tölti az év nagy részét, testközelből élte át az arab tavaszt és az utána következő politikai eseményeket; nézte és interjúzta végig, hogyan válnak a kezdetben reménykedő országok elkeseredetté; hogyan emelkedik fel, erősödik meg, majd válik világformáló erővé az ISIS.

Megrázó élményeiről már több kötetet is kiadott, Az ördög egy fekete kutya című novelláskötete remek nemzetközi visszhangot kapott, több nyelvre is lefordították. Nem véletlenül: az egészen különleges, első kézből tapasztalt alapanyagot szikár, színvonalas, dísztelen prózává lényegíti a szerző. A második novelláskötet szintén főleg a közel-keleti élményekből merítkezik.

Milyen: brutális

Kinek (magunkon kívül): aki csak egy kicsit is kíváncsi arra, mi elől menekülnek a menekültek, és mi van a mi kényelmes országunk határain túl

Jane Rogoyska: Gerda Taro

termek729
Park Könyvkiadó

Gerda Taro nem más, mint a magyar származású fotós, Robert Capa szerelme, a fiatalon elhunyt harctéri fotósnő, akivel nem csak élete, arc poeticája, de identitása, művészete is vészesen összeolvadt. A két szerelmes fotóriporter vállt vállnak vetve követték a frontvonalakat, és képeiket közös bélyegzővel pecsételték le – csak míg Taro tragikusan fiatalon elhunyt, Capa túlélte a háborút, és világhírű fotós lett belőle. Ezt a furcsa kapcsolatot, Taro életét, egyáltalán, a neki tulajdonítható műveket és gondolatokat próbálja szétszálazni Rogoyska monográfiája és albuma. Lenyűgözően szép és nagyon érdekes könyv, a leghíresebb magyar zsidó fotós halhatatlanná vált szerelméről.

Milyen: tekintélyes, elegáns, pontos

Kinek (magunkon kívül): annak, aki szereti a legszebb igaz történeteket

Twin Peaks titkos története

1224116
Athenaeum Kiadó

Kezdjük egy őszinte vallomással: Twin Peaks egy olyan kultsorozat, amit a cikk szerzője nem szeret. Legalább annyira érdekes felvetés, hogy aztán mennyire jót szórakozott a Twin Peaks titkos története című könyvön, mint ahogy az a felvetés is, hogy az említett könyvnek bármi, igazán fontos köze lenne az eredeti sorozathoz. Ez a kötet ugyanis valahogy inkább X-aktásnak tűnt, mint Twin Peaksesnek: rendkívül olvasmányos módon összegyűjt egy csomó összeesküvés-elméletet Nixontól a roswelli ufókon át Hubbardig, bár a szálak természetesen mind Twin Peaks-ben érnek össze.

Egy titokzatos FBI-ügynök aktáját tartjuk a kezünkben, az ő dokumentumai, megjegyzései egészítik ki a nyomozati anyagot, ami inkább szól a borzongató természetfölötti örök kérdéséről, mint a következő harmadik évadról.

Twin Peaks-rajongó barátom szerint azonban nincs igazam, a könyv tökéletes csemege a sorozat fanjainak, tele van apró és kedves utalásokkal, titkokkal, és felbukkannak a szeretett szereplők is. Hát, így legyen.

Milyen: társasjáték könyvben

Kinek (magunkon kívül): aki szeret egyszerre gondolkodni és szórakozni egy könyv olvasása közben, és nem feltétlenül összefüggő történetre vágyik; unokatestvéreknek, testvéreknek, és a család vagányainak.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

covers 410620
Kolibri Kiadó

Manapság, ha szerencsésen vásárolunk repülőjegyet, már szinte semmi pénzből eljuthatunk ha nem is a világ, de Európa bármely tájára – miközben sokszor a saját környezetünket sem ismerjük igazán.

Tittel Kinga idegenvezető, úgy ismeri Budapestet, mint a tenyerét, és persze gyakran mesélt a gyerekeinek is arról, milyen az a város, amiben élnek. Nekik kezdte el írni ezt a könyvet, ami az évek alatt formálódott-változott: útikönyvet egy olyan környezetről, amit bár mindennap látunk, mégis csak felületesen ismerünk. A kész kiadvány végül Kecskés Judit csodálatos rajzaival, és a sok mindenre kiterjedő szerkesztői figyelem folyamán döbbenetes mennyiségű, érdekes információival egészült ki.

A Mesélő Budapest elvileg gyerekeknek készült, de nem csak nekik szól. Mivel könnyed, olvasmányos, és egy-egy helyszínről csak a legfontosabb és legérdekesebb információkat közli, azokat is röviden és könnyen befogadhatóan, mindenkinek érdekes lehet, aki szokott császkálni a városban. Menő, izgi, szép könyv. Megvallom őszintén, én a fiamnak szántam, de mióta megvettem, még nem tudtam kivenni a táskámból, és átadni, mert folyton a kezemben van, előveszem, nézegetem, olvasgatom BKV-n, parkban, kávézókban…

Milyen: imádnivaló és informatív egyszerre

Kinek (magunkon kívül): mindenkinek, akinek szándékában áll még sétálni egy Budapesten

Oszd meg másokkal is!
Mustra