Az isler az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény: a lekvárral töltött, omlós tésztakorongokat csokival áthúzva szinte mindenki szereti, és nagy előnye, hogy sokáig eláll, így jó előre elkészíthető. Ehhez a klasszikushoz most egy jópofa és nagyon egyszerű díszítési ötletet mutatunk: lehet vele menőzni céges karácsonyi buliban, családi ebéden, de egyenként, celofánba csomagolva még akár apró ajándék is lehet belőle.
Először is készítünk egy adag islert.
- Ha a klasszikusabb ízeket kedveli, ezt a mandulás-málnalekváros verziót érdemes kipróbálni, ahol a mandulát akár dióra is lehet cserélni, illetve a málna helyett sűrű baracklekvárt is használhatunk.
- Ha egy ízében is karácsonyi verzióra vágyik, érdemes kipróbálni a kakaós-mézeskalácsfűszeres omlós tésztakorongokból és fűszeres szilvalekvárból álló változatot.
- Ha tavasziasabb-könnyedebb islereket készítene, az eperlekváros-mandulás verzió lesz a befutó – viszont a receptben megadott fehér csokoládét érdemes lesz tejcsokoládéra cserélni, hogy a rénszarvasos díszítés érvényesülni tudjon.
- A különleges ízek rajongói választhatnak egy japán összetevőkre épülő zöld teás (matcha teás) változatot is, vagy egy fügés-diós verziót egy kevés kávéval és naranccsal turbózva.
Ha kiválasztottuk és elkészítettük a nekünk tetsző islert, jöhet a díszítés!
Mi kell hozzá?
- fehér csokoládé: 20 darab islerhez kb. 40 g
- egy-két kocka étcsokoládé
- piros színű cukordrazsé (pl. Smarties)
A díszítés menete:
1. Miután az islereket egyenként csokoládéba mártottuk, mindegyikre helyezünk egy-egy piros cukordrazsét, amíg még friss a csokoládébevonat. Ezek lesznek az orrok. Az islereket ezután hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a bevonat.
2. A fehér csokoládét megolvasztjuk, és egy nejlonzacskóba kanalazzuk. A zacskó végén icipici lyukat vágunk, és ezzel megrajzoljuk az agancsokat és a szemek alját az agancsok alá. Ismét hűtőbe tesszük az islereket, míg a fehér csoki meg nem szilárdul.
3. Az étcsokoládét is megolvasztjuk, nejlonzacskóba tesszük, aminek a végét levágjuk. Ezzel készítjük el a szemgolyókat, tehát egy-egy picit pöttyöt teszünk a szemek fehércsokis alapjára. Ismét hűtjük, míg az étcsokipöttyök meg nem szilárdulnak.