Gyerekkönyvek, amikkel el lehet ütni az időt karácsoinyig

Amikor elérkezik a várakozás és a készülődés ideje, akkor esténként általában karácsonyos témájú mesekönyveket szoktunk olvasni. Nem kényszerből, egyszerűen ebben az időszakban a gyerekek is áhítják az ünnepi meséket.. Már egy egész gyűjteményünk van a témában, ajánlónkban az idei újdonságokból és néhány éves, de bevált kötetekből válogattunk. Lássuk csak hát a legklasszabb, adventes, mikulásos, karácsonyos mesekönyveket kicsiknek és nagyobbaknak.

A legkisebbeknek

Mindig is szerettem a böngészőket, szerintem a legjobb módja annak, hogy a felkeltsük a könyvek iránt a legkisebbek érdeklődését. Nincs konkrét szöveg, vagyis nem baj, ha nem olvassuk végig, akármennyiszer el lehet mesélni, mégpedig mindig másképp, ráadásul a saját tempónkban haladhatunk. Az aprólékos képek rengeteg mesére, sőt akár saját családunkban megtörtént legenda és történet elmesélésére is lehetőséget adhat. Persze sorolhatnám itt azokat az erényeket, melyek a böngészőt igazi gyerekfejlesztő szuper könyvvé teszik, de nem értek hozzá. Amit én tudok, az az, hogy nálunk a mai napig a nagyobbak is szeretik, és a karácsonyos böngészőt például a legnagyobb mesélte el a legkisebbnek, a szőnyegen hasalva az egyik este.  

shutterstock 512496241
Shutterstock

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás

A kiadó a 2-5 éves korosztálynak ajánlja ezt a könyvet, a formátum is ehhez igazodik, aki látott már Boribont vagy Bogyó és Babócát, az tudni fogja, miről beszélünk. De a mese vicces módon nemcsak az egészen piciket fogja meg, a 9 évesem is azonnal lecsapott rá, mintegy 10 perc alatt elolvasta, aztán húsz percen át áradozott arról, hogy ez a mese mennyire cuuukiii

B290054

Főhőse Szofi, aki ahelyett, hogy engedelmesen aludni menne, inkább megvárja ébren a Mikulást, aztán beugrik mellé a lebetegedett krampusz helyett. Szofiban tombol a segíteni vágyás, viszont amihez nyúl, ott valami galibát okoz, ebből pedig gyakorlatilag egy börleszk-mesekönyv kerekedik, ami gyerekszemmel nézve fergetegesen vicces. Ha bejött Szofi, a három korábbi mese közül lehet válogatni karácsonyi ajándéknak is.

Karácsonyi Böngésző

A Naphegy Kiadó idén jelentette meg a nagy alakú Karácsonyi Böngészőjét, melyet Kőszeghy Csilla illusztrált. Szeretjük a rajzait, mert vidámságot csempész az oldalakra, és vicces, humoros formában jelenti meg a téli mindennapokat.

Bongeszo cover CORR

Az egyik nagy kedvenc például a Városligeti műjégpályán korcsolyázó jegesmedve, akit három kisgyerek tol maga előtt, de jó apropót szolgáltatott arra is a kötet, hogy beszélgessünk a Mikulásgyárról, és arról is, hogy miért jó dolog adakozni. Amikor pedig már vagy hatodszorra lapoztuk át a böngészőt, és még mindig újabb és újabb történeteket találtunk ki, csak akkor jöttünk rá, hogy a böngésző belső oldalán javasolt kis játékokat nem is játszottuk végig, azaz még nem kerestük meg a kis csillagot, mely kihullott Angéla táskájából, vagy nem fejtettük meg, kinek írhatott levelet a több lapon is feltűnő angyal.  

Anne-Marie Frisque: Karácsonyra vár a Mackó család 

Igaz nem idei, de nem telhetnek el enélkül a könyv nélkül nálunk az ünnepek. A könyv elején megismerkedhetünk a Mackó családdal, majd minden oldalon bekukkanthatunk a színfalak mögé is, mely azt jelenti, hogy kinyithatjuk az apró kis ablakokat, így láthatjuk, hogy mi rejtőzik a padláson a rég elfeledett szekrényekben, ki bújik meg az ágy mellett, vagy  mi sül a sütőben a konyhában.

karácsonyraváramackócsalád

A gyerek nagyon is kíváncsiak, és az apró kezek csak ügyesednek, ahogy kinyitjuk a kis füleket. Szerencsére a könyv elég masszív, így nem könnyen lehet el- vagy leszakítani az ablakocskákat. A legkisebbekre is gondolva pedig a pár soros szövegek közt mindig van egy rajz, melyek segítségével a család legkisebb tagja is el tudja „olvasni” a szöveg egy részét.

Kisiskolásoknak

A kisiskolás korosztály már nem elégszik meg magával a mesével, előfordul, hogy vágyik valami pluszra, közös beszélgetésre, ahol választ kaphat a felmerülő kérdéseire. Vágyik még a mesék felolvasására, hiszen ő maga még nehezebben boldogul az írott szó világában. Az esti mesék alkalmával már lehetőség nyílik a hosszabb történetekre is, hiszen nem csak vevők arra, de követni is tudják. 

Gáll Viktória Emese: Borsi a Hóban Ringató Mesék

Megmondom őszintén, hogy csak a borítója miatt nem vettem volna meg ezt a könyvet, engem valamiért nem fogott meg.

GallV BorsiAHoban 3D.png

Viszont a belbecs ez esetben szerencsére jóval felülmúlja jóval a külcsínt, és persze arra is irtó kíváncsi voltam, hogy milyen zenéket lehet meghallgatni a könyvhöz kapcsolódó CD-n. A kötet címe Ringató-mesék, nem véletlenül, hiszen a szerző Gáll Viktória Emese a Ringató program alapítójának, Gróh Ilonának a lánya.

A mesekönyvben Vica, a főhős beszélget Borsival a tacskójával a karácsonyról, és az ünnepekhez szorosan kapcsolódó népszokásokról. A szövegben mindenhol találkozhatunk az adott meséhez tartozó népdallal is, mely persze a CD-n is felcsendül, közös éneklésre sarkallva kicsiket és nagyokat. Nem mondom, hogy én magam dalra fakadtam, azt azonban igen, hogy szívesen dúdoltam a dalokat, és kíváncsian olvastuk, olvassuk együtt Borsi kalandjait a hóban.   

Andrea Erne: Karácsony Mit? Miért? Hogyan?

A Ravensburger nagy sikerű sorozatának egy klasszikus darabja a Karácsony című kötet. Rengeteg kérdésre ad választ, kezdve persze a legegyszerűbbektől, hogy miért adunk ajándékot egymásnak, vagy honnan származik a karácsonyfa állításának szokása.

Karacsony
scolar

Az én gyerekeimet azonban leginkább az bűvölte el, hogy más népek hogyan ünnepelnek, milyen szokásokat, hagyományokat éltetnek karácsony idején. A legnagyobbat persze, mint ínyencet, és a család cukrászát csak az érdekelte, hogy milyen édességeket sütünk karácsonykor. Szeretem a könyvben, hogy habár sok-sok információt mi magunk is át tudunk adni gyerekeinknek, az autóban, vagy séta közben, az mégis egészen más, amikor könyvvel a kezünkben ülünk le együtt beszélgetni, mesélni, vagy csak együtt lenni. A kötet kis kihajtható ablakai, szövegdobozai, klassz illusztrációi felkeltik nemcsak a kicsik, de a nagyobbak figyelmét is, és persze sok új ismerettel is szolgálnak.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Igazi csemegére bukkanhatnak a Tolkien-rajongók, de velük együtt a kisgyerekes családok is, hiszen idén november végén jelent meg a Karácsonyi levelek kötet, mely által bekukkanthatunk a nagy író karácsonyi fantáziavilágába. Tolkien ugyanis 1920-tól kezdve minden évben megörvendeztette a gyerekeit az ajándékok mellett egy karácsonyi levéllel, melyet most egybefűzve a magyar családok is élvezhetnek. 

Karacsonyi levelek borito

Az első pár évben csak rövid üzenetek voltak ezek, felbélyegzett borítékokban egyenesen az Északi-sarkról. A szerző eredeti rajzaival, festményeivel és leveleivel illusztrált 192 oldalas könyv nem igazán nevezhető klasszikus mesekönyvnek, hiszen nem mesél el konkrét történetet. Mégis olyan jó olvasni, és látni hogyan építette fel az évek során Középfölde megálmodója a karácsonyi mesevilágot a gyerekei számára, manókkal, koboldokkal, jegesmedvével, és persze Karácsony Apóval, akinek saját kezű írását is ott láthatjuk a kötetben, ahogyan a Kobold ABC-t is.

Egyre több vicces történetet olvashatunk, hogy mi történik ott fenn északon, például, hogy hogyan lőtt el jegesmedve egyszer két évre való északi fényt, amitől még a csillagok is lehullottak a helyükről, a rénszarvasok pedig szétszaladtak. Egy szó, mint száz, ezt a kötetet nem csak a kicsik, vagy a kisiskolások, de szüleik is nagyon fogják élvezni, és közben sokat is fognak nevetni.

József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső: Háromkirályok (Karácsonyi versek)

A Klasszikusok kicsiknek sorozat harmadik kötetében három örökzöld karácsonyi verset olvashatunk: József Attilától Betlehemi királyokat, Ady Endrétől Kis, karácsonyi éneket, Kosztolányi Dezsőnek pedig a Karácsony című művét.

Haromkiralyok
gizi

Különlegesen szép mesekönyv ez, melyet Békés Rozi - aki számos díjjal és elismeréssel, köztük 2009-ben az év gyerekkönyv illusztrátora címmel is büszkélkedhet - pompás képei díszítenek. Sokáig nem olvastam a gyerekeknek verset, valahogy a gyerekkoromban nem volt szokás. Ám ez volt az a kötet, ami ezt megváltoztatta.

A gyönyörű, életszerűen mesés képek, az elcsitított színek teljesen elvarázsoltak engem és a gyerekeket is. A három méltán híres költőnk művei pedig beteljesítették a sorsukat: három csillogó szempár hallgatta a verseket, miközben persze a legkisebb mindig közbekérdezett, hogy miért oda mentek, mit csináltak a pásztorok stb. Egyszóval a könyv elérte célját, jót beszélgettünk, miután túlléptem azon a tényen, hogy megszakítás nélkül úgysem fogom tudni felolvasni a verseket. 

Felsősöknek

A nagyobb gyerekek is szívesen olvasnak olyan könyveket, melyek nekik, vagy róluk, a saját korosztályukról szólnak, ha pedig karácsonyi a történet, az advent időszakában még talán jobb is, segítheti az ünnepekre hangolódást. Az alábbi mindkét mesekönyvre igaz, hogy olyan időtálló értékeket, üzeneteket közvetítenek a kamaszoknak szirup és csokiöntet nélkül, mint, hogy találd meg a boldogság forrását önmagadban legbelül a veszteségek dacára is, vagy, hogy állj ki önmagadért, és vállad fel magad.   

Matt Haig: A fiú, akit karácsonynak hívnak

A történet Finnországban egy aprócska kis eldugott faluban játszódik, ahol a 11 éves Nikolas él édesapjával a favágóval. Nagyon szegények, így az elmúlt években csak két ajándékot kapott, egy szánkót az édesapjától, és egy takarmányrépából készült babát az édesanyjától. Apukája egy nap küldetésre indul a király kérésére, hogy megtalálja Koboldfalvát. Nikolas megszökik és az apja után indul, miután Karola néni, akinek gondot kéne viselni rá, szinte halálra éhezteti, és utolsó gonosz tettként a babájából készít neki ételt. Nikolas barátságot köt egy szarvassal, aki elkíséri a messzi északra, megtalálja a koboldok faluját is, végül pedig arra is fény derül egy nagy kanyarral, hogy ki az a Mikulás, és hogy vajon ő is volt-e valaha kisfiú.

A mesekönyvet gyönyörű fekete fehér illusztrációk és iniciálék díszítik, és életre kelnek benne az igazmondó glimpik, vagy a trollok, akik a troll karácsony alkalmával kihagyják az emberevést.

Haig,M AFiuAkitKaracsonynakHivnak 3D.png

A szerző, Matt Haig rendkívüli zsonglőrként egyensúlyoz a meghittség, a szomorkodás, a veszteségek, vagy éppen a vicces humoros, hahotázó hangos nevetésre ösztökélő jelenetek között. A történet kicsit sem nyálas, ugyanakkor időtlen. Felemelő mese akár közösen összebújva, melyet a felnőttek is élveznek, de tökéletes akár egyedüli olvasmányként is.

Kerstin Lundberg Hahn: Szerencsesüti

Klasszikus kiskamasz szerelmes regénnyel van dolgunk, mely éppen karácsony idején játszódik Svédországban. A tizenéves Oscar rettentően szeretne átlagos lenni a folyton énekelő operarajongó apukája és táncőrült anyukája mellett. A kínai étteremben a tulajdonos lánya egy szerencsesütivel kínálja meg, melyben azt az üzenetet találja, hogy kívánhat bármit, az valóra válik. Ám a megfogalmazás nagyon is fontos, ez okozza a kalamajkát.

Szerencsesüti borito

A történet nagyon bensőségesen mesél a kiskamaszoknak az első bontakozó szerelemről, önmagunk elfogadásáról és felvállalásáról, rengeteg humorral okosan fűszerezve, hogy az fogyasztható legyen az érzékeny korban lévő publikum számára. Nekem személy szerint az a jelenet tetszett a legjobban, amikor a hóesésben Oscar észrevesz egy férfit, aki arcát a sötét ég felé fordítva nyitott szájjal, széttárt karokkal örül az égi áldásnak, és megengedi magának, hogy elöntsék az érzelmei, és ezt meri is vállalni. Tetszett az is, ahogyan a svéd karácsonyi ünnepkör áthatja a történetet, és így megismerhetjük más népek kultúráját is. A barátság, az ünnep, önmagunk értékelése, és felvállalása pedig utat mutat, igazi értékeket képvisel, ebben a mostani rohanós XXI. században is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra