Teszt: minőségi vagy olcsó borból jobb a forralt bor?

Miután futótűzként terjedt a hír, hogy egy budapesti karácsonyi vásáron meglehetősen alacsony árkategóriájú borokból készítik a téli italt, elhatároztuk, hogy szakértőhöz fordulunk, és kiderítjük, hogy mégis milyen árkategóriájú bort szerezzen be, ha egy jó forralt bort inna barátaival, de nem költene rá vagyonokat, viszont nem is szeretne másnap migrénes rohamot kapni. Angerman László, a Michelin-csillagos Tanti étterem sommelier-je segített nekünk és elmondta a tökéletes forralt bor titkát. A kollégákon pedig azt teszteltük, kitalálják-e, hogy melyiket csinálta az Év sommelierje 2016 bajnokság  nyertese olcsó borból, és melyiket minőségiből. 

Milyen bort vegyen? 

Egy 2015-ös szekszárdi házi vörös, a Másfél lett Angerman László választása, amiből másfél liter kerül 1890 forintba. "900-1000 forintos bornál drágábbra nincs szükség, azokból kár is forralt bort csinálni. Ez egy teljesen korrekt bor, főzéshez szokták sokan használni, kicsit semleges ízvilágú házasított" - tudtuk meg a szakértőtől, mivel is főz. A másik borról a legszebb, amit elmondhatunk, hogy úgy tűnik, javarészt szőlőből készült. A fűszerezés miatt nem érdemes karakteres bort választani, a drágább különleges borból pedig teljesen felesleges forralt bort készíteni, azt inkább igya meg egy jó vacsora mellé. 

Az Év Sommelier-jének választott Angerman László receptje

Nem kell nagy gasztrotudás ahhoz, hogy forralt bort készítsen. Angerman László receptje alapján csak egy lábasra lesz szüksége, kis kristálycukorra, fahéjra, szegfűszegre és rózsaborsra, valamint narancsra, citromra és lime-ra. 

Mi nagyjából egy liter borhoz 4 csapott evőkanál kristálycukrot adtunk hozzá, majd mikor már forrt a főzet, két evőkanál egész rózsaborsot és két evőkanál szegfűszeget tettünk bele, valamint egy egész fahéjat. Ezután jön a karikára szeletelt narancs, citrom és lime, és valamennyit bele is facsarhat. Mikor ez összeforrt, utolsó lépésként, mielőtt levette a tűzről, 4 cl almapálinkát tett bele Angerman László - ez persze lehet több is, attól függően, hogy mennyire szeretné alkoholosan a inni a forralt bort.

"Lehet bármilyen pálinka, tulajdonképpen ízlés kérdése, hogy mit tesz bele, itt is egy dologra kell odafigyelni: jó minőségű legyen az ital, amit beleönt" - mondta a sommelier, és előkészületekkel együtt nagyjából 10 perc alatt készen is voltunk a forralt borral. "Mindent lehet korrigálni, bár szerintem nincs olyan, hogy túl sok rózsabors került bele, de ha így érzi, akkor vegyen ki a fűszerekből egy kanál segítségével és már meg is oldódott a dolog. Ha pedig cukorbol került bele több a kelleténél, önthet bele még bort vagy egy kis vizet"- tette hozzá.

Ne hagyja benne a gyümölcsöket!

Sokan ott rontják el a forralt bort, hogy benne hagyják a narancs- vagy a citromkarikákat. Sok étteremben vagy karácsonyi vásárban is úszkálnak benne a citrusok csak azért, hogy ezzel is demonstrálják, hogy ebbe bizony időt, energiát és pénzt fektettek. Pedig Angerman László mindenkinek azt tanácsolja, hogy miután néhány percet állt a főzet, szedje ki és rakja külön a gyümölcsöket, mert azok megkeserednek és elrontják a forralt bort. 

A tálaláshoz is van tippünk

Hogy hogyan lehet gyorsan tálalni úgy egy forralt bort, hogy az bárhol megállja a helyét? Ehhez a Tantiban egy kis cukrot karamellizáltunk, majd sütőpapírra csíkokat húztunk. Mikor megkeményedett, rákerült néhány narancskarika, és máris olyan lett a pohárba töltött forralt bor, mintha egy menő szakácskönyvbe készültek volna, ennek ellenére 15 percnél többet biztos, hogy nem foglalatoskodtunk vele. 

A teszt

A fő kérdés viszont az volt, hogy vajon rájönnek-e a kollégák, hogy az ugyanolyan módon, ugyanolyan fűszerekkel elkészített forralt borok közül melyik az, ami minőségi borból készült és melyik készült olcsó, már-már ismeretlen eredetű borból.

A tesztelők egyöntetűen felismerték, melyik italt szokták kapni a kocsmákban, illetve adventi vásárokon, és az olcsó mellett tették le a voksukat arra hivatkozva, hogy igen, ez a klasszik forralt bor íz. Innentől nincs is több kérdésünk, aki minőségre vágyik, az készítse el maga a forralt borát, mondjuk a fent említett Taklerből! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek