KARÁCSONY

De mégis ki hozza az ajándékot karácsonykor?

2016. december 13., kedd 10:09

Ahány ház, annyi szokás, pontosabban ahány ország, annyi szokás, és egy fiatal cseh nyelvész, Jakub Marian össze is gyűjtötte, hogy régiótól függően Európában ki csempészi a fa alá az ajándékot karácsonykor, és mi is a nevének pontos fordítása. Marian egy szép térképet is készített a listához, és persze a területenkénti eloszlás nem mindig egyértelmű, ezért csak egy hozzávetőlegesen ábrázolta a neveket.

christmas-gift-bringers-europe
Fotó: jakubmarian.com

Marian megfigyelései szerint a Mikulás vagy Télapó (azaz Santa Claus) ugyan egyre népszerűbb, de egyelőre Jézuska és társai, például Karácsonyapó jól tartják magukat, a térkép szerint itthon is egyelőre a kis Jézus van vezető pozícióban, ahogyan a cseheknél vagy a szlovákoknál is, de a lengyeleknél is találkozni vele, Erdélyben viszont az Angyal hozza a karácsonyfát és az ajándékokat. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta