A fűszervajak feldobnak mindenféle sültet, de akár egy sima spagettit vagy főtt rizst is illatossá és ízessé varázsolnak. A húsokhoz inkább a sütés legvégén vagy tálalás előtt adjuk, hogy megőrizzük a friss fűszerek ízét. A petrezselymeset elsősorban halakhoz-fehér húsokhoz, a chiliset lazachoz, csirkéhez, a rozmaringosat pedig vörös húsokhoz ajánljuk.
A friss fűszernövények-hagymák miatt két-három napnál tovább normál hűtőben nem, csak fagyasztva tárolható. Emiatt főleg olyannak adhatjuk ajándékba, akihez az ajándékozáshoz felszaladunk, otthon csak kikapjuk a fagyasztóból, ő pedig egy gyors puszi után már be is dobja a saját mélyhűtőjébe.
Lehet használni szárított fűszereket és hagymagranulátumot, ekkor azonban nem lesznek annyira intenzívek az ízek - viszont jóval tovább eláll hűtőben is.
Hozzávalók:
petrezselymes (halakhoz, fehér húsokhoz)
10 dkg vaj
2 ek. aprított petrezselyem
1 nagyobb gerezd fokhagyma
fél citrom reszelt héja
2 tk. citromlé
kevés friss őrölt fehér bors
csapott fél kk. aprószemű só
csilis (lazachoz, csirkéhez)
10 dkg vaj
2 thai chili
1 narancs reszelt héja
2 tk. narancslé
friss őrölt feketebors
fél kk. barna nádcukor
csipet só
rozmaringos (vörös húsokhoz)
10 dkg vaj
4 ág rozmaring
2 tk. színesbors-keverék
egy kis fej lila hagyma fele
fél kk. aprószemű só
- Összekeverjük az ízesítőket a vajjal.
- Egy darabka folpackra halmozzuk, feltekerjük, rúddá formázzuk, a két végénél öszecsavarjuk, behűtjük, ha kifagyott, a fóliában hagyva csini csomagolópapírba tekerjük.