KARÁCSONY

Látott már Barbie Betlehemet?

2016. december 11., vasárnap 12:28

Az argentín művészpáros, Pool Paolini és Marianela Perelli ellentmondásos, 33 darabból álló Barbie kollekciója két évvel ezelőtt még akkora közfelháborodást keltett a vallásos közönség körében, hogy le kellett mondaniuk a Buenos Aires-i Popa galériában meghirdetett “Barbie: The Plactic Religion” névre keresztelt kiállításukat, mivel több, névtelenül bejelentett halálos fenyegetés is érkezett a galériába. Idén újra nekifutottak.

A kaliforniaiak bevállalták a szentesített Barbiekat.
A kaliforniaiak bevállalták a szentesített Barbiekat.
Fotó: laluzdejesus.com

“Van egy szentély a konyhánkban, ahol több szent található, mint a Vatikánban” – védekezett akkor Paolini, aki szerint a médiabeszámolók egyszerűen megcsonkították a munkájuk igazi üzenetét, ami a közvéleménnyel ellentétben egyáltalán nem vallásellenes. Ellenben roppant egyszerűnek tűnik: „Ha van orvos, tanár és rendőr Barbie, akkor miért ne lehetne Szűz Mária Barbie vagy Jézus Krisztus Ken is?”- tette fel a kérdést a művészpáros, akik sokak szerint mégis polgárpukkasztó módon dolgozták fel a katolicizmus, a judaizmus és a buddhizmus valláskörét.

A Mattel eredetijére hajazó Jeanne d'Arc és Guadalupei Szűzanya Barbie-ra, a My Little Ponyt leteperő Szent György Kenre illetve a Barbie Betlehemre idén Los Angeles egyik legbevállalósabb galériája, az 1986-ban alapított La Luz de Jesus is felfigyelt és kiállítást szervezett a művészpárosnak.

We cannot wait until Friday night. There's going to be quite the party at @laluzdejesus. See you there?

Una foto publicada por Soap Plant / WACKO (@soapplantwacko) el

A nem mindennapi tárlatot december 2. és december 31. között lehet megtekinteni, sőt akár meg is lehet vásárolni a Barbie-asított szenteket. Bár megkérik az árát az alkotásoknak, legalább minden vallást egyenlően kezelnek: függetlenül attól, hogy Buddha, Krisna, Assisi Szent Ferenc, keresztre feszített Jézus, Szűz Mária vagy Osun istennő Barbie-t vagy Kent szeretnénk, 700 dollárt, kb.204 ezer forintot kell értük fizetni. A weboldal szerint pedig igencsak felkapottak a “játékok”, ugyanis több típusból már ki is fogytak a galériában.

Barbie Nativity Scene @ La Luz de Jesus #poolandmarianela #laluzdejesusgallery #religiousbarbie #plasticreligion #barbie

Una foto publicada por Lee Joseph (@reverberationsmedia) el

Persze a dolog ezúttal sem nélkülözheti a botrányt. A provokatív kiállításon ezúttal a hindu vallás követői buktak ki. Olyannyira, hogy a Universal Society of Hinduism elnöke, Rajan Zed nyilatkozatában felszólította a galériát, hogy vonja vissza a Barbie-szerű Krisnákat, mivel az sérti a hívőket - írja a newsgram.com. “A hinduizmus az egyik legrégebbi és a harmadik legnagyobb vallás a világon. Krisna és a többi hindu istenség arra hivatott, hogy imádják a templomaikat és az otthon szentélyeiket, nem pedig arra, hogy Barbie-karaktert csináljanak belőlük” – mondta Zed, aki szerint a Barbie-asított Krisna egyszerűen nem helyén való.

És ön mit gondol az újragondolt Barbie-figurákról? 

Szerintem...

 • 47
  Felháborító, hogy ez bárkinek is megfordult a fejében
 • 29
  Azonnal be kellene tiltani
 • 102
  Ha olcsóbb lenne, vennék egy-két szent Barbie-t
 • 192
  Budapesten is ki kellene állítani őket
 • 128
  Kit érdekel?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta