Látott már Barbie Betlehemet?

Az argentín művészpáros, Pool Paolini és Marianela Perelli ellentmondásos, 33 darabból álló Barbie kollekciója két évvel ezelőtt még akkora közfelháborodást keltett a vallásos közönség körében, hogy le kellett mondaniuk a Buenos Aires-i Popa galériában meghirdetett “Barbie: The Plactic Religion” névre keresztelt kiállításukat, mivel több, névtelenül bejelentett halálos fenyegetés is érkezett a galériába. Idén újra nekifutottak.

A kaliforniaiak bevállalták a szentesített Barbiekat.
A kaliforniaiak bevállalták a szentesített Barbiekat.laluzdejesus.com

“Van egy szentély a konyhánkban, ahol több szent található, mint a Vatikánban” – védekezett akkor Paolini, aki szerint a médiabeszámolók egyszerűen megcsonkították a munkájuk igazi üzenetét, ami a közvéleménnyel ellentétben egyáltalán nem vallásellenes. Ellenben roppant egyszerűnek tűnik: „Ha van orvos, tanár és rendőr Barbie, akkor miért ne lehetne Szűz Mária Barbie vagy Jézus Krisztus Ken is?”- tette fel a kérdést a művészpáros, akik sokak szerint mégis polgárpukkasztó módon dolgozták fel a katolicizmus, a judaizmus és a buddhizmus valláskörét.

A Mattel eredetijére hajazó Jeanne d'Arc és Guadalupei Szűzanya Barbie-ra, a My Little Ponyt leteperő Szent György Kenre illetve a Barbie Betlehemre idén Los Angeles egyik legbevállalósabb galériája, az 1986-ban alapított La Luz de Jesus is felfigyelt és kiállítást szervezett a művészpárosnak.

We cannot wait until Friday night. There's going to be quite the party at @laluzdejesus. See you there?

Una foto publicada por Soap Plant / WACKO (@soapplantwacko) el

A nem mindennapi tárlatot december 2. és december 31. között lehet megtekinteni, sőt akár meg is lehet vásárolni a Barbie-asított szenteket. Bár megkérik az árát az alkotásoknak, legalább minden vallást egyenlően kezelnek: függetlenül attól, hogy Buddha, Krisna, Assisi Szent Ferenc, keresztre feszített Jézus, Szűz Mária vagy Osun istennő Barbie-t vagy Kent szeretnénk, 700 dollárt, kb.204 ezer forintot kell értük fizetni. A weboldal szerint pedig igencsak felkapottak a “játékok”, ugyanis több típusból már ki is fogytak a galériában.

Barbie Nativity Scene @ La Luz de Jesus #poolandmarianela #laluzdejesusgallery #religiousbarbie #plasticreligion #barbie

Una foto publicada por Lee Joseph (@reverberationsmedia) el

Persze a dolog ezúttal sem nélkülözheti a botrányt. A provokatív kiállításon ezúttal a hindu vallás követői buktak ki. Olyannyira, hogy a Universal Society of Hinduism elnöke, Rajan Zed nyilatkozatában felszólította a galériát, hogy vonja vissza a Barbie-szerű Krisnákat, mivel az sérti a hívőket - írja a newsgram.com. “A hinduizmus az egyik legrégebbi és a harmadik legnagyobb vallás a világon. Krisna és a többi hindu istenség arra hivatott, hogy imádják a templomaikat és az otthon szentélyeiket, nem pedig arra, hogy Barbie-karaktert csináljanak belőlük” – mondta Zed, aki szerint a Barbie-asított Krisna egyszerűen nem helyén való.

És ön mit gondol az újragondolt Barbie-figurákról? 

Szerintem...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek