Fokozottan védett vidra bőrét árulták a karácsonyi vásárban

Hiába a sok éves tradíció és az ünnepi hangulat, egyre kevésbé érzünk kedvet kimenni a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba, amelyről lassan hetente derül ki valami elszomorító. Mi történt az Európa tíz legjobb karácsonyi vására közé sorolt rendezvénnyel?

Korábban a 444.hu olvasója szúrta ki, hogy a minőséginek hirdetett forralt borokat hirdető bódéban jó pár úgynevezett mulatós bor palackja sorakozik, amelyekből kétliternyit nyolcszáz forint alatti áron lehet megvásárolni egy webshopban. Ugyancsak a 444.hu egyik olvasója fedezte fel az egyik bódéban, hogy a pulton éjszaka undorító módon fedetlenül hagyják az ételeket, amiket másnap akár el is adhatnak a gyanútlan vásárlóknak.

Jogosan merül fel a kérdés: mik derülhetnek még ki? Sajnos a válaszra nem sokáig kellett várnunk, az egyik árusítóhelyen ugyanis a kiemelten védett vidra lenyúzott bőrét kínálták megvásárlásra – számolt be róla a hvg.hu.

72144869 10
Alex Wong / Getty Images Hungary

Saját kézzel nyúzta meg

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai névtelen bejelentést követően mentek ki a helyszínre, ahol maguk is tapasztalták, hogy valóban a védett állatról van szó. A magát vásárlónak kiadó Némedi Edinának, az alapítvány munkatársának a bódéban árusító gyapjúfeldolgozó mester még azt is elárulta, hogy saját kezűleg nyúzta meg az állatot, majd készítette ki a bőrt.

Mivel felmerült a természetkárosítás bűncselekménye, a természetvédelmi szervek is intézkedtek és felvették a jegyzőkönyvet. Az állatvédők azonban nem értik, miért nem történt más intézkedés, és miért árulhatja tovább portékáit az árus. Némedi Edina szerint házkutatást is érdemes lenne elrendelni, hiszen meg van az esélye, hogy további tiltott áruk kerülnek elő.

Az ügy pikantériája, hogy a jegyzőkönyv felvételekor a 25 éve a téren áruló mester úgy nyilatkozott, nem tudta, hogy a bőr vidrától származik, ő nutriának nézte, de különben is csak átvette egy szűcstől. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a bőrt csak „visszatartani” tudták, lefoglalásra ugyanis hivatalosan nincs jogkörük. Jelenleg azt vizsgálják, pontosan milyen vidrafajtól származik a bőr.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy védett állat bőrét árulták a bódéban, úgy jövőre a „Vörösmarty téri vásár színvonala érdekében ezt az árust a következő vásárokból egyértelműen kizárják” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a HVG-nek. Mi pluszban annyit tudtunk meg, a napokban kiderül, hogy mire számíthat a férfi: "Egy hosszabb procedúra szükséges a törvénysértés bizonyítására, a vizsgálat folyik, hogy az árus kizárására van-e jogszabályi lehetőség, és ez valószínűleg pénteken vagy hétfőn kiderül."

Így zajlik a kiválasztás és az ellenőrzés

"A BFTK Nonprofit Kft. minden tavasszal nyílt pályázatot hirdet a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron való részvételre kézművesek, népművészek, iparművészek, innovatív kézműves alkotók és kézműves élelmiszert készítők részére. A jelentkezés alapfeltétele, hogy a portéka Magyarországon készüljön, karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, vagy attól eltérő, de ahhoz méltó minőségi kézműves áru legyen. Pályázatot benyújthatnak természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó társaságok, vagy egyéni cégek, egyéni vállalkozók. Csak olyanok jelentkezhetnek, akik minimum 1 hetes vásári tapasztalattal rendelkeznek, valamint árukészletük elegendő ahhoz, hogy standjukat a vásár teljes időtartama alatt megfelelő mennyiségű és minőségű áruval lássák el" - válaszolta a központ arra kérdésünkre, hogyan zajlik az árusok kiválasztása.

"A pályázati anyagok elbírálása, a BFTK által felkért szakmai zsűri feladata, amelyben természetesen a Magyar Kézműves Szövetség képviselteti magát. A beküldött pályázati anyag alapja az elbírálásnak. A zsűri döntésével kapcsolatban fellebbezés benyújtására nincs lehetőség. A pályázat beadásakor a pályázó tudomásul veszi, hogy a terület beosztása a BFTK hatásköre. A szabályok tehát elég szigorúak, sajnos egy-egy kisebb szabályszegés előfordul" - tették hozzá. Kideült az is, a Vörösmarty téren egyébként nemcsak a NAV és NÉBIH tart rendszeresen ellenőrzéseket: "Ezen kívül a cég részéről a vásár vezetésével megbízott kolléga a vásár időtartama alatt végig kint tartózkodik és folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását."

Mit szól ehhez a szériához?

  • Eddig szívesen jártam vásárokba, de most már óvatosabb leszek. 1
  • Nem járok adventi vásárokba, mert túl drága minden. 1
  • Nem járok adventi vásárokba, mert tudom, hogy ez megy. 1
  • Jártam vásárokba, és sejtettem, hogy ez megy. 0
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek