Karácsonyi ablakdekor kosz és ragacs nélkül

A karácsonykor sokan az ablakokat is fel-,illetve kidíszítik, azonban nagyon nem mindegy, mi, milyen anyag, és hogyan kerül az üvegre. Egyrészt a kinézet, másrészt a vegyi anyagok – mint a műhó -, és a visszamaradó ragacsos kosz lehet visszatartó erő. De aggodalomra semmi ok, hiszen rengeteg a lehetőség a dekorációra. Itt van mindjárt 6 különböző megoldás is.

Egyszerűen

Ha nem akar sokat szórakozni az ablakok díszítésével, akkor maradjon meg a legegyszerűbb megoldásoknál. Fogjon egy fényfüzért vagy fényhálót, és rögzítse az ablak fölé (ha nyitni is szeretné az ablakot, akkor a keretre ragassza a díszeket, így nem lesznek útban). Egyszerű, de mutatós, kívülről és belülről is.

Fénymentesen

A fényfüzérrel sokaknak az a baja, hogy ha az ablakba teszik, akkor nagyjából látni lehet, ami mögötte történik. Ha meg behúzzák a függönyt, akkor ők nem látják a fényeket. Nos, fénymentesen is nagyon szép dekorációt lehet csinálni, ami nappal díszít, és este nem zavar senkit. Ehhez karácsonyi gömböket, tobozokat, más terméseket, vagy éppen más formájú díszeket lógasson az ablak elé. A hatás sokkal szebb, ha különböző hosszúságú szalagokat használ. Ebben az esetben is megoldható az ablak nyitása, ha a keretre ragasztgat.

[PINTEREST] 5841690db80ac

Elegánsan

Ha a frissen, a téli nagytakarításban megpucolt ablakokon nem igazán szeretné összemaszatolni, és a ragasztó maradékát sem akarja vakarni a keretről, akkor is van megoldás. Ráadásul igen elegáns, amit többféleképpen is megoldhat. Ha az ablak előtt van virágláda, azt ilyenkorra a legtöbb esetben már leszedték. Tegye vissza nyugodtan, és tegyen bele szépen elrendezve néhány fenyőágat. Az ágvégek találkozását kösse át egy szép, piros szalaggal, masni formában, és már készen is van. Ha nincsen virágládája, az ablakpárkány is megteszi. Spárgával kösse össze az ágakat, de hagyjon rá a zsinegre. Az ágak végét is hurkolja meg, de rejtse el. A kilógó végeket húzza be a szobába, és csukja be az ablakot. Így rögzítheti az ágakat, nem viszi el őket a szél.

Papírral

Ha nem olyan tragédia a kissé maszatos ablak, akkor papírból is nagyon szép dekorációt készíthet. Ehhez először vágja ki a formákat, amiket szeretne. Ez lehet szarvas, hópihe, maga a Mikulás, de bármi más is. A papírt mártsa tiszta vízbe egy pillanatra, hogy átnedvesedve szépen az üvegre tapadjon. Így a díszítés leszedése sem jár majd hajtépéssel, egyszerűen tiszta vízzel le tudja mosni. Ne féljen a színektől sem: ha színes papírból vágja ki a részleteket, ragasztóval összeilleszti, és azután vízzel felteszi az üvegre a figurát, úgy is nagyon szép lesz az eredmény. Ha pedig az orrot, sapkát, virgácsot mindkét oldalra megrajzolja, vagy felragasztja, akkor a szobából is élvezhető lesz a látvány.

[PINTEREST] 584168d9e5369

Fogkrémmel

Az interneten néhány éve megjelent egy technika, amivel kiváltható a gyűlölt műhó. Ez utóbbit ugyanis sokszor komoly kihívás eltávolítani az ablakról, a kisgyerekesek pedig a vegyi anyagok miatt nem szeretik. A fogkrém azonban ezt a gondot áthidalja. Vágjon ki sablonokat papírból, és tegye őket az ablakra a már említett vizes technikával. A színmentes fogkrémet egy egész kevés vízzel és egy kiskanál szódabikarbónával keverje kissé hígabb, krémes állagúra. Ezután már csak fel kell vinnie az üvegre. Ehhez használhat ecsetet, de akár szivacsot is. Az is nagyon mutatós, ha a fogkefét belemártja, majd a sörtéket végig simítva az ablakra pöttyözi a stilizált havat.

+1

Ha mindez túl bonyolult, nem akar ragasztgatni, kötözgetni, vagy pacsmagolni, akkor egyszerűen vegyen alkoholos filcet. Rajzolja az ablakra a mintát, és hagyja megszáradni. Ha le akarja szedni, akkor egy kis alkohol – mondjuk pár csepp ital vagy egy rosszabb parfüm a rongyra -, és máris tiszta az ablak. Ráadásul a filcek több színben – még fehérben is – kaphatóak, így az alkotás szabadsága is megmarad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek