KARÁCSONY

Ezek a legjobb adventi vásárok Budapesttől Bécsen át Pozsonyig

2016. december 1., csütörtök 09:55

Több karácsonyi vásár idén a szokásosnál korábban nyitott, így már jó ideje gőzerővel folyik az ünneplés. Mások kivárták az első adventi hétvégét, így csak most kezdődött a forralt boros hejehuja.  Most, hogy már mindegyik üzemel, megmutatjuk kedvenceinket határon innen és túl.

Itthon – Budapesten

A fővárosban egymást érik a karácsonyi vásárok, forralt bor és kürtőskalács illata lengi be a levegőt, rengeteg a program és a kézműves portéka. Ajándékvásárlásra mi egyértelműen a Vörösmarty teret ajánljuk, a Bazilika előtti vásárt pedig a street food kínálat, és a környezetbarát, ingyenes jégpálya miatt. Szintén ingyen lehet korcsolyázni az esténként fényárba boruló Óbudán, és rengeteg koncerttel is készülnek. Akárcsak a Városháza téren, ahol Budapest karácsonyfája is áll.

A Várkert bazárban Európa legnagyobb gyertyainstallációjával, régi korok karácsonyait bemutató kiállítással és komplett gyerekrészleggel várják a látogatókat. Az adventi vasárnapokon délután három és hét óra között a rendezvényteremben és az előtte lévő aulában a gyerekek karácsonyi lámpást, mécsest, gömbdíszt, füzért és apró ajándékokat készíthetnek. Ugyanitt díszíthetnek mézeskalácsot, vagy saját kezűleg készíthetnek szaloncukrot is, a legkisebbeket pedig interaktív gyerekjátszójában várják. De lesznek gyermekelőadások, koncertek, táncos programok és itt is lesz jégpálya.

És ha már a családos programoknál tartunk, ajánlunk még kettőt. December 2-án, 3-án és 4-én Télapó expressz indul a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. Ugyanezen a hétvégén a Gellért Hotelben az ország legnagyobb gyerekszobáját építik fel, lesz terepasztal és gyerekeknek szóló stand-up comedy is.

Tipp: Ha a törzshelyét megszállták a céges bulik

Nincs szabad asztal a kedvenc éttermében, vagy céges bulikon résztvevőkkel kell osztoznia a törzshelyén? Itt az ideje, hogy kipróbáljon egy lakáséttermet – mutatjuk, hol érdemes az adventi időszakban lelazulni! 

Ausztriában – Bécsben és a környékén

Ausztriában mesteri szintre emelték az ünnepi készülődést, komplett mesefalvakat húznak fel ilyenkor szerte az országban. Fűszeres puncs, fahéj, vanília, pörkölt mandula és sülő gesztenye illata lengi be a levegőt, díszkivilágítás öltözteti új ruhába a köztereket. Az adventi szezon elején 33 könnyen elérhető vásárt gyűjtöttünk össze a klasszikus bécsi kínálattól a legkülönlegesebb, szurdokvölgyben, kastélyudvaron vagy várromokban tartott csodákig.

Bécsben is egymást érik a vásárok, most kettő olyat mutatunk, ami szó szerint egymás mellett működik, mégis egymás tökéletes ellentétei.

Akinek az adventi vásár fából ácsolt kisházakat, csillámport, fényfüzéreket és népszerű karácsonyi dalokat jelenti, nem fogja jól érezni magát a MuseumsQuartier udvarán. Aki viszont vevő a fényfestésre, koncertekre, kellemesen populáris dj szettekre és formabontó műanyag pavilonokra, imádni fogja ezt a helyet. Különleges puncsokat kóstolhatunk a hét fedett hüttében, melyekben sok más vásárral ellentétben kényelmesen le is ülhetünk. A jó zene, és a forró alkoholos italok mellett curling pálya és távirányítós autók versenye szórakoztatja a népeket. Tipp: karácsonyi ajándékért érdemes betérni az MQ ajándékboltjába!

A MuseumsQuartier-ből a MUMOK melletti lépcsőn felsétálva pár perc alatt a Spittelberg-negyed idilli vásárában lehetünk. Ez a hely csupa olyat tud, amit az MQ trendi vására nem. Apró fényfüzérek mindenütt, régi házak közt kanyargó zegzugos utcák, kézműves termékek és finom falatok. A vásár három párhuzamos utcán (Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse) kanyarog végig, kettő közt kis sikátorokon is átjuthatunk, a harmadik csak a két vége felől közelíthető meg. Az egész vásárnak nagyon kedves, családias hangulata van, valószínűleg a kézműves termékek és a szűk utcácskák és az itt iszogató, beszélgető sok helybéli lakos miatt. Nekünk az évek során az MQ vására mellett ez lett a másik nagy kedvencünk.

De az osztrák vidék is kitesz magért ilyenkor. Mesebeli adventet tartanak például a Johannesbachklamm szurdokban. Hangulatos ünnepi fények, kézművesek, karácsonyi ajándékokat kínáló standok, gőzölgő italok és hagyományos ételek – eddig ez is egy átlagos karácsonyi vásárnak hangzik. Pedig nagyon nem az, ugyanis egy romantikus szurdok közepén rendezik meg. A fő attrakció – már a helyszín mellett – Ausztria legnagyobb karácsonyfája, óriás gyertyákkal, gömbökkel, szaloncukrokkal díszítve. A szurdokot Würflach mellett találják, a vásárt december 8. és 11. között tartják idén, naponta 14 órától. 

Másik kedvencünket, a Fertő-tótól nem messze található Halbturn barokk kastélyának udvarán és termeiben tartják. Az udvaron tábortűz, pónilovaglás, kézműves ékszerek, sajtok, befőttek és minden más földi jó várja a látogatókat. Még két adventi hétvégén várják a látogatókat, és belépőként a máltai szeretetszolgálatnak gyűjtenek adományt, mindenki annyit ad, amennyit gondol.

Szlovákiában – Pozsonyban

Az MTI beszámolója szerint a látványos pozsonyi advent központi helyszíne ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros. Innen nem messze, a Prímási téren jégpálya is van. A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt egy csaknem ötvenstandos vásárt, és egy másik szabadtéri jégpályát találunk.

Pozsony
Pozsony
Fotó: Brian Colson / flickr

Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A történelmi épület udvarán hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt december 18-ig. Újdonság még, hogy idén először egy utcát fenyőágakkal és fagyöngyökkel fedtek be, és a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta