Készítse ön az adventi naptárt, segítünk!

Már majdnem minden boltban lehet kapni adventi kalendáriumot. Nem a legalja, bevonó masszából készített huszonnégy darab édességet, vagy éppen a szuper minőségi igazi csokoládét tartalmazó naptárra gondolok, hanem az apró játékokat rejtő kalendáriumokra. Van persze a Legónak, a Playmobilnak és a Schleich-nek is, és már tízezer forintért meg is lehet venni. Nekem nem erről szól az advent, és nem is gondolom azt, hogy karácsony előtt már el kellene halmozni a gyereket ilyen drága ajándékkal. Ja, és nekem három gyerekem van…

Kiakasztottak a bolti naptárak

Bevallom hősiesen, volt idő, amikor nyálcsorgatva nézegettem a csilivili játékokat rejtő kalendáriumokat. Aztán megláttam az árukat, és gyorsan vissza is tettem a polcra a nagy dobozokat. Hármat úgysem vehetek meg. Aztán ott voltak a rokonoktól kapott csokis naptárak, amelyektől azért ráz ki a hideg, hogy legálisan ehetnek szemétszintű - tisztelet a kivételnek - édességet minden nap. Ha legalább minőségi lenne a cucc, de a legtöbb kalendárium ablakaiban nem éppen a 70% feletti kakaótartalomű csokoládé figyel. Mivel azonban a gyerekek odáig voltak az ablaknyitogatástól, és az apró ablakokban megbújó kis meglepetésektől, meg könnyebb is így a várakozás, a karácsonyra való felkészülés, úgy döntöttem, megcsinálom én nekik az adventi kalendáriumot.

shutterstock 65083390
Shutterstock

Először is kell maga a naptár

Magához a 24 részes vázhoz rengeteg ötletből választhatunk:

Egyáltalán nincs kedve összehozni valami adventi naptárat? Azt is megértjük! Ha nyitva tartja a szemét, a hiperekben-szuperekben ilyenkor már fel szoktak bukkanni a kész, zsinórra felfűzött, 24 textilzsákocskából álló változatok, általában 2-2,5 ezer forint körül. Egyszeri befektetés, aztán évekig használható.

Lógnak a pici zoknik

Nem vagyok egy nagy varrónő, és horgolni sem tudok apró kis zsákocskákat. A papírgurigás, vagy a gyufaskatulyás változat tetszett éppen, de nem tetszett, hogy színes papírral kelljen bevonnom őket, így a babazoknis verzió lett nálam a befutó. Mindig is imádtam az apró színes kis zoknijaikat, és milyen jól is jöttek!Amikor már kinőtték őket, mivel nem használódtak el, szigorúan a csecsemő 16-17-es méretből, amihez még nem kell ugye cipő, adventi kalendáriumot készítettem. Igaz kellett még vennem három párat, hogy meglegyen a huszonnégy. Egy vastagabb spárgára kötöttem fel a zoknikat, majd kifeszítettem a nappaliban az ablak elé, hogy szem előtt legyenek. A babazoknikba értelemszerűen csak egy papírdarab került, amire az aznapi meglepetés volt felírva.  

Gránátalma, mézeskalácssütés persze, és társasozás

Nálunk mindig a legnagyobb olvassa fel a két kisebbnek az aznapi üzenetet, aminek egyharmada édesség, nassolnivaló finomság vagy különlegesség, legnagyobb része közös élmény és program, és csupán két-háromban van apró tárgyi ajándék, hiszen megnyerhetetlen háborút vívok az apró mütyürökkel.

shutterstock 466410752
Shutterstock

Ha ez utóbbinál maradunk, akkor idén is lesz új mézeskalács kiszúró forma, hogy gyarapítsuk az eddigi gyűjteményt, melyet a mézeskalácssütés közös, hétvégére tervezett programmal ki is fogunk próbálni, három bohókás hajgumi, vagy csillámos hajcsat. Az ennivaló finomságok közül olyan nassolnivalókat szoktak kapni, amit a mindennapokban nem tudok borsos áruk miatt megvenni, mint a pisztácia, a mandula, a kesu- vagy pekándió. A datolya és a gránátalma is nagy kedvenc.

Ami pedig az élményeket illeti, a gyerekek kedvencei az olyanok, amikor azt olvassák a kis fecniken, hogy a gyerekszoba könyvespolcán alulról jobbra a második polcon található első mesekönyv huszonötödik oldalán lévő mesét fogjuk ma este elmesélni. Ez általában egy karácsony témájú mese, de az előtte való "nyomozást" is szokták élvezni, mikor meg kell keresni az adott kellékeket a közös programhoz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, közös filmnézés, társasjátékozás, kártyázás, vagy kirándulás is klassz közös program.

Kalandra fel, mert adventi kalendáriumot bárki tud készíteni. Ja és még egy gondolat, nem muszáj kizárólag a gyerekekre gondolni, készíthetünk a barátunknak, a szüleinknek, de akár a párunknak is adventi kalendáriumot, de ez egy másik történet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek