Van, aki drogot küld postán karácsonyra

Mikor a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjába belép egy olyan ember, aki gyakran rendel külföldről és most is több csomagot vár, nagyon furcsa érzés keríti hatalmába. Hiszen talán már ott van valahol az a pulóver, amin egy macska lövöldözik lézerrel egy ágaskodó unikornis hátáról, de túl sok ahhoz a csomagmennyiség, hogy mindegyiket áttúrjam, hátha megtalálom. Nem csoda, hiszen a külföldi rendelések száma évről-évre egyre jobban nő, de a Magyar Posta felkészült a karácsony előtti dömpingre, amikor a szokásos forgalom nagyjából dupláját kell levezényelniük, és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is készen áll az Európai Unión kívül érkező csomagok gyors vámkezelésére.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös sajtótájékoztatóján a külföldi rendelésekről esett szó, különös tekintettek a karácsonyi dömpingre. Elektronikai cikkeket, ruhaneműt, LED lámpákat, ékszert és cipőt szoktak a legtöbben rendelni az internetről, de mint kiderült, van hogy drogot találnak egy sima küldeményben. 

Ami a legfontosabb: most rendeljen

A napokban véglegesítse a rendelését, hiszen a csomagnak ide kell érni, és esetleg még vámkezelésen is át kell esnie. Nézze meg, hogy melyik webáruház milyen kiszállítási időt ígér és hogy a termék egyáltalán raktáron van-e, vagy még várni kell rá. Ha például még 15 nap az eladónak, hogy egyáltalán postára adja a csomagot, az már csak nagyon szűken ér ide az ünnepekig. A tengerentúli és távolkeleti csomagok szállítási ideje akár a 30 napot is elérheti, Európából 5-7 munkanapon belül érnek ide a csomagok, míg belföldön 1-2 munkanappal kell számolni. A Posta arra is felkészült, hogy extra kézbesítési napokat iktasson be, de ha nem érkezik be az országba időben a csomagja, akkor talán csak az ünnepek után tudják kézbesíteni. 

EU-n kívüli csomagokat vámkezelik

Teleki József ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatója elmondta, hogy minden olyan csomagot vámkezelni kell, ami az EU területéről kívül érkezik, amit postai forgalomban a Magyar Posta végez. A vámkezelés alapja a küldemény igazolt értéke, vagyis hiába ír az eladó 5 dollárt a fuvarlevélre, ha a munkatársak az átvilágítás során azt látják, hogy az egy mobiltelefon, akkor készüljön fel rá, hogy megkérdezik öntől, hogy mennyiért is vette azt a készüléket, és igazolnia kell, hogy valóban 5 dollárt fizetett-e érte. Ez lehet számla, vagy Paypal-igazolás, esetleg rendelés visszaigazolás. A központban intézik a vámkezelést, de azt például kérheti, hogy a helyileg illetékes vámhivatal intézkedjen, ám a csomagot ekkor is csak abban az esetben veheti át, ha véget ért a vámkezelési folyamat. 

Az Európai Unió területén kívülről érkező termékek rendelése esetén 22 euró alatt vám- és adómentesek a termékek, 15 euróig vámot nem, csak 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró felett pedig az áfa mellett a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.  Ha magánszemélytől kap csomagot, nem pedig vállalkozástól, akkor 45 euró értékig nem kell érte fizetni, 150 euróig csak áfát, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, efölött pedig az áfa mellett vagy a vámtarifa szerinti vagy a kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell fizetni. 

Nem minden termék jöhet be az országba

Néhány terméket egészen egyszerűen nem engednek be az országba, ilyen például a hamis árú. Ezt mindig nehéz megállapítani, hogy mikor hamis valami, de ha rendel egy szakajtónyi Nike cipőt és még igazolja is, hogy 50 dollárt fizetett érte összesen, akkor is a "ráutaló körülmények" alapján feltételezi a NAV, hogy hamis termékekről van szó, ilyen esetben az eljárás során bizonyíthatja az eredetiséget a címzett. A gyógyszerekhez is szakhatósági engedély szükséges, illetve nemzetközileg védett állatok és növények, valamint az ezeket tartalmazó tárgyak (például védett állatból készült táska vagy cipő) is fennakad a rostán. Bármilyen meglepő, vannak, akik postán adják fel a kábítószert is, na ezt sem lehet vámkezelni. Tavaly mintegy 480 kg drogot foglaltak le, ugyanis a beérkező csomagokat drogkereső kutyák is végigszaglásszák. A sajtótájékoztató során Candy, a fekete labrador mutatta meg milyen nagy lelkesedéssel találja meg a kábítószert. Az bemutató céljából oda készített csomagot kiszagolta, majd jelzett. Nem kaparászott, nem rágcsálta, vagyis nem kell attól tartania, hogy amennyiben az ön csomagja mellé kerül egy ilyen küldemény, akkor az is tele lesz karomnyomokkal. Candy csak jelez és farkát csóválva várja, hogy jutalmul labdázhasson egy kicsit, amíg a szakemberek átvizsgálják a csomagot.

Fontos a címzés

Sokat gyorsíthat a folyamatokon, ha megfelelő a címzés és minden adat szerepel a küldeményen. Ez alatt nem elég annyit érteni, hogy legyen rajta a házszám és az utca pontos neve, hanem jó ha van rajta e-mail cím is, hogy minél gyorsabban fel tudják venni önnel a kapcsolatot. Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vállalati vezérigazgató-helyettese arról is mesélt, hogy sokan elfelejtik ráírni a cég nevét, ha a munkahelyükre kérik a csomagot vagy azt, hogy akár a postafiók címet is ráírhatják, hogy könnyebb legyen a kézbesítés. 

Ráadásul a NAV-nak is nagy könnyebbség ha a fuvarlevelek megfelelően vannak kitöltve. Amennyiben csak annyit látnak rajta, hogy egy 10 dolláros ajándék a termék megnevezése, több idő beazonosítani, mi is van a csomagban, de ha látják, hogy 10 dollár értékben van benne például vállfa, akkor gyorsan meg is van a vámkezelés. Az elektronikus vámkezelés ideje egyébként olyan esetben, ha minden adat rendelkezésre áll, akkor átlagosan 23 perc, míg ha fel kell venni a kapcsolatot a címzettel, mert rossz rajta az eladási összeg vagy a megnevezés, akkor az e-mail váltásokat, dokumentumok bekérését jelenti, vagyis megnövekszik a vámkezelési idő. 

A futároknak sem egyszerű az élete

 Nem csak postán szeretnének furcsa dolgokat feladni az emberek. A Fürgefutár összeszedte a 8 legfurcsább kérést, amivel a cég a fennállása alatt találkozott és amit a megrendelők sokszor egyáltalán nem éreztek furcsának és nem is értették mi velük a gond. 

7. Tűzifa a konténerben

6. Lósperma

5. Házi kedvenc (élő kutya)

4. Szökőkút

3. Disznótoros frissen vágott hús

2. Szöcske (állateledelnek szánták)

1. Emberi hamvak

+ 1 Kislány, akit a szülei Németországba szerettek volna így kiküldeni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek