KARÁCSONY

A stresszmentes karácsony három titka

2016. november 22., kedd 17:30

Most már tudjuk, hogy a karácsonyi bevásárlás maratoni teljesítmény, a Lidl új, nemzetközi felmérése pedig igazolta, hogy az ünnepi szezon bizony megterhelő tud lenni, hiszen a megkérdezett nők 46%-a, a férfiak pedig 37%-a nyilatkozta, hogy számára a karácsony stresszel jár.

 A kutatásban egyébként 25 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 20 800 fő vett részt, és arról kellett mesélniük, hogy ünneplik a karácsonyt, mi fontos a számukra, mi stresszeli őket, és mely területeken igényelnek több segítséget az emberek. Eredmények a hajtás után bónusz stresszkezelő tippekkel!

Közép-Európa – Belgium, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Svájc

A belgák, a franciák, a hollandok, az osztrákok és a svájciak is szívesen ünnepelnek a szülőknél vagy a rokonoknál, hogy a tervezés egy részét, valamint a főzés terhét megoszthassák. Sokkal több segítségre szinte már nem is vágyik itt sok nő, azonban egy kicsit több lazításra egyik nő sem mondana nemet ebben az öt országban. Mindenesetre elsősorban a francia nők – csaknem 60%-uk – táplálja magában azt a titkos vágyat, hogy egyszer majd máshogy is ünnepelhet, mint ahogy mindenki szokott. Míg Hollandiában 55%-ban elsősorban az előkészületek a felelősek a legtöbb stresszért, Ausztriában és Svájcban a család igényeinek kielégítésével kapcsolatos nyomás, valamint az ajándékok körüli feladatok is sokat nyomnak a latban. Belgiumban az ünnep miatt szükséges járulékos munka terheli leginkább az embereket – 40%-os értékük 11 százalékponttal haladja meg a nemzetközi átlagot.

Dél-Európa – Olaszország, Portugália, Spanyolország

Dél-Európában a családban ünnepelnek, így a szülők, a házastársak és a rokonok együtt veszik vállukra a főzéssel és az ünneppel járó terheket. Ennek ellenére az olasz és a portugál nők nem szívesen adják ki a kezükből a szervezést. Spanyolországban és Olaszországban a nők kerek 50%-a tudna elképzelni egy kicsit több segítséget az előkészületek során, és azt is, hogy egyszer majd kicsit más úton-módon ünnepeljenek. A karácsonyi előkészületek elsősorban Spanyolországban okozzák a legtöbb stresszt.

shutterstock 162783695

Észak-Európa – Dánia, Finnország, Svédország

Dániában, Finnországban és Svédországban a fadíszítés gyakran a gyerekek dolga – mégpedig a megkérdezettek csaknem 40%-ánál. A családok egyharmadánál a házastársak és a szülők is együtt főznek és intézik a szervezést. Több segítségre már nincs is igazán szükség, ami a messzi északi országok fejlett munkamegosztását ismerve, nem is csoda. A több segítségre vonatkozó igény tekintetében a dánok, a finnek és a svédek a maguk 32%-os értékével 7 százalékponttal a nemzetközi átlag alatt maradnak. Egy kis stresszt azért ennek ellenére az észak-európaiak is átélnek: a dánokat elsősorban az ajándékvásárlás stresszeli, a finneket a pluszmunka, míg a svédeknél egy kicsit mindkét tényező felelős a stresszért.

Kelet-Európa – Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország

Míg Csehországban, Litvániában és Szlovákiában és Magyarországon közel a nők fele vágyik több segítségre és lazításra, addig a lengyel nők 65%-a, a szlovák nők 60%-a és a litván nők 66%-a érzi úgy, hogy csak a saját szervezéssel lesz igazi karácsonyi ünnepük. A karácsonyi előkészületek elsősorban Szlovákiában és Szlovéniában okoznak stresszt, de a válaszadó magyar nők közül is sokan vágynak feszültségmentesebb karácsonyra. A pluszmunkát és a szűkös időt Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában érezte tehernek a kutatásban résztvevők fele, Litvániában pedig elsősorban az ajándékvásárlás számít annak.

Így stresszelünk mi

A kutatásban megkérdezett magyarok többsége, 93% otthon tölti a karácsonyi ünnepeket, leginkább a család körében. A stressz a többi országhoz hasonlóan hangsúlyos szerepet tölt be nálunk is, a megkérdezettek 1/3-a örülne annak, ha családja többet segítene neki a karácsonyi előkészületekben, és minden második válaszadó szeretné, ha feszültségmentesebb lenne számára az ünnep. A felmérésben résztvevő magyar nők 40%-a válaszolta a stresszt arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony. A stresszt kiváltó tényezőként a legnagyobb arányban, 44%-ban pedig az előkészületeket (tervezés, főzés) jelölték meg.

Délkelet-Európa – Bulgária, Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia

Bulgáriában, Görögországban, Horvátországban, Romániában és Szerbiában a megkérdezettek 67%-ánál nagy a vágy egy nyugalmasabb ünnep iránt, még akkor is, ha a délkelet-európaiak többnyire csak a szűkebb családban ünnepelnek. Elsősorban a román, de a görög és a bolgár nők is keményen tartják kezükben a kormánypálcát. A karácsonyfát azonban a háztartások egyharmadánál a gyerekek is díszíthetik. Horvátországban és Romániában elsősorban az előkészületek özöne okoz aránytalanul nagy stresszt a maga 61%-os értékével. A görögök a szűkös idő és az ajándékvásárlás által okozott 7%-os értékükkel nagyon lazák, további nyomást érzékelnek ugyanakkor a család igényeinek kielégítése miatt. A szerbek elsősorban a pénzügyi terhek miatt aggódnak – náluk ez az érték 20%, szemben az európai 6%-os átlaggal.

Mit lehet tenni? - Tuulia Ortner pszichológusnő tanácsai

Mi az oka annak, hogy sokan magukat stresszelik karácsony előtt?

Sokan igen komoly elvárásokat fogalmaznak meg a karácsonyi ünnepek kapcsán, és készek rá, hogy ennek megfelelően sokat fektessenek az előkészületekbe, annak érdekében, hogy a nézetük szerint minden sikerüljön, és minél több pénzt vagy erőforrást fektetnek az előkészületekbe, annál magasabbak lesznek az elvárások. Az elvárások ugyanakkor általában nem csupán a siker formális aspektusaira vonatkoznak, mint például, hogy sikerüljön az étel, sikerüljön időben megvenni és becsomagolni az ajándékokat, vagy, hogy sikerüljön szép fenyőfát venni és azt szépen feldíszíteni – vagyis alapvetően a karácsonyi ünnep tervezhető elemeire. Az elvárások gyakran elvárt érzelmekre, mint például a boldogságra vonatkoznak.

És ebben rejlik az óriási probléma: a valódi érzelmeket nem lehet kikényszeríteni. Nem keletkeznek parancsszóra, épp ellenkezőleg, a kényszer az ellenkezőjét eredményezheti. Az érzelmek spontán maradnak, a legkomolyabb előkészületekkel sem lehet érzések keletkezését kikényszeríteni. Az évek során ráadásul nőnek a saját elképzelések és igények. Röviden összefoglalva tehát azt lehet mondani, hogy a stressz mindenesetre jelentősen ronthatja a jó közérzetet a karácsonyt megelőző időszakban. 

Hogyan lehet elérni, hogy az ember kevésbé helyezze magát nyomás alá és kevésbé stresszelje magát?

  1. Az ember csökkenti az igényeket, azaz például a sikeres karácsonyi ünneppel kapcsolatos elvárásokat olyan mértékűre állítja be, amelyekkel reálisan meg tud birkózni. Vagyis: legyen egyszerű vacsora a tervezett háromfogásos menü helyett.
  2. A feladatok elvégzésére rendelkezésre álló erőforrások javítása. Azaz: növelni kell az előkészületekre fordítandó időkeretet (pl. szabadságot veszünk ki az előkészületek érdekében), vagy korábban hozzá kell fogni az előkészületekhez. A helyzet kezelése ugyanakkor az összes érintett támogatásával megkönnyíthető, például azzal, hogy időben megbeszéljük a munkamegosztást. Ezáltal lehetséges volna, hogy a járulékosan szükséges munkát és időt, amelyet a Nielsen kutatása szerint az előkészületek mögött rögtön a második legnagyobb stressz-tényezőként említenek, könnyebbé tegyék, illetve felosszák.
  3. A stresszkiváltó esemény saját értelmezésének megváltoztatása: melynek során az ember azt az esetet, hogy a követelményeket végül is nem fogja tudni teljesíteni, kihívásként értelmezi, hogy maga fölé nőhessen. A kutatás azt mutatja, hogy azok, akiknek ez utóbbi sikerül, nagyobb megterheléssel is megbirkóznak, mint mások. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta