Karácsonyi bevásárlás felér egy maratonnal

Kevesebb mint öt hét van karácsonyig, a bevásárló utcák megtelnek ajándékokért kajtató emberekkel. Valószínűleg mindenki tett már életében olyan ígéretet magának, hogy „idén nem hagyom utolsó pillanatra a karácsonyi nagybevásárlást”, azonban ezek az eskütételek általában elsikkadnak, és mégiscsak az lesz a vége, hogy mindenki az utolsó utáni pillanatban lót-fut az ajándékokért. Ezzel pedig jól kiszúrnak magukkal, ugyanis nagy ajándékvadászat egy új felmérés szerint sokkal nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek mint gondolnánk.

shutterstock 356223023

A Daily Mail cikke szerint a tanulmányt – nem meglepő módon – egy online aukciós oldal, az eBay készíttette, és azt vizsgálták, hogy milyen fiziológiai változások mennek végbe egy hatvan perces vásárlás alkalmával. Száz ember részvételével zajlott a vizsgálat Londonban; mindenki kapott egy pulzusmérőt, mellyel többek közöt nyomon tudták követni a pulzusszámot, a vérnyomást, a bőr hőmérsékletét és hasonló tényezőket.

Nyomasztó vásárlás

  • A 45 éven felüliek 88 százaléka érzi nyomasztónak a karácsonyi bevásárlást - ez az érték magasabb, mint bármely más korosztályban.
  • A nők nyomasztóbbnak élik meg a szokásos, ünnepek előtti ajándékbeszerzést férfitársaiknál (A nők 67 százaléka áll szemben a férfiak 56 százalékával).
  • A bevásárlást gondosan megtervezők 70 százaléka nyomasztóbbnak éli meg a vásárlást, mint az impulzív vásárlók.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 60 százaléka mindössze 32 perc eltelte után már elfáradt, és már messze nem volt olyan lelkes és érdeklődő. És ez nem minden, a pulzus 33 százalékkal nőtt a kísérlet alatt, ami megegyezik azzal a pulzusemelkedéssel, ami a maratonfutókra jellemző. Egészen elképesztő az is, hogy a vizsgálatban résztvevők 88 százaléka észlelt tachikardiát, vagyis szívünk gyorsabban vert mint az nyugalmi állapotban indokolt lenne. 

Az eredmények tekintetében a vizsgálat készítői azt ajánlják, hogy ne próbáljunk mindent egyszerre beszerezni, az ünnepi nagybevásárlást inkább osszuk fel kisebb etapokra. Haha.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek